Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΙΤΕΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η Ιτέα είναι ένας δημοφιλής και γραφικός προορισμός με επιβλητικό τοπίο καθώς είναι περιτριγυρισμένη από τα βουνά Γκιώνα, Παρνασσό και Βαρδούσια. Εντάσσεται στο νομό Φωκίδας και βρίσκεται νότια της Αμφισσας. Περιβάλλεται από τον Κορινθιακό κόλπο και είναι χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου κόλπου μαζί με τη γειτονική Κίρρα.
Η παραλιακή κωμόπολη της Ιτέας ιδρύθηκε το 1830 και οφείλει το όνομά της πιθανότατα στις πολλές ιτιές που φύτρωναν στην περιοχή τα παλαιότερα χρόνια. Σήμερα ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 9.000 κατοίκους περίπου. Ακόμα, το άρτιο ρυμοτομικό της σχέδιο την κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλες πόλεις γιατί προσφέρει στους επισκέπτες άνεση και λειτουργικότητα.
Ταυτόχρονα, αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο λιμάνι του νομού Φωκίδας στο οποίο φορτώνονται οι βωξίτες από τα μεταλλεία βωξίτη που λειτουργούν στην περιοχή. Η υπερσύγχρονη μαρίνα που διαθέτει έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 250 σκαφών.
Οι γραφικές πλατείες της Ιτέας που είναι γεμάτες πράσινο προσθέτουν πινελιές δροσιάς και χρώματος σε μία περιοχή που θα σας προσφέρει στιγμές απόλαυσης και ηρεμίας. Αξίζει να διανύσετε τον παραλιακό δρόμο της «Ακτής Ποσειδώνος»,
καθώς διαθέτει μία εκπληκτική θέα που θα σας μαγέψει. Ακόμη, για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου, η Ιτέα διαθέτει ξεχωριστές και πεντακάθαρες παραλίες για κάθε γούστο, από πολυκοσμικές με ποικίλες παροχές μέχρι άγνωστες και απομονωμένες.
Η τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχει σαν απόρροια η Ιτέα να θεωρείται ένα αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο διαθέτοντας πολλές επιλογές για διαμονή, διασκέδαση και φαγητό. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, καφετέριες και μπαράκια θα καλύψουν σίγουρα κάθε ανάγκη σας στο μέγιστο βαθμό. Σας προτείνουμε όταν πάτε για φαγητό να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το κοντοσούβλι από προβατίνα. Η απίθανη γεύση του θα σας ξαφνιάσει!
Τέλος, η ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα Ιτέα φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις όπως συνέδρια, κολυμβητικούς αγώνες διεθνούς φήμης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Μερικές από αυτές είναι:
• Επέτειος της Ναυμαχίας της Αγκάλης: Ο εορτασμός της ιστορικής επετείου της ναυμαχίας πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις όμως ξεκινούν νωρίτερα με υπαίθριες εκδηλώσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα, παραστάσεις ενώ την Κυριακή, την ημέρα της Επετείου, γίνεται τιμητικός εορτασμός με ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, επιμνημόσυνη δέηση, χορευτικά, εκθέσεις φωτογραφιών και αναπαραστάσεις.
• Εορτασμός Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης: Το εκκλησάκι αυτό σώζεται από την περίοδο της τουρκοκρατίας και βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας, στο νησάκι. Οι πιστοί μεταφέρονται με ψαροκάικα και ιδιωτικά σκάφη στο νησάκι όπου τελείται αρχιερατικός εσπερινός.
• Εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου: Ο πολιτιστικός όμιλος Ιτέας «Ο Δεσμός», διοργανώνει μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακή ορχήστρα, φαγητό και κρασί.
• Εορτασμός Φώτων: Ο εορτασμός πραγματοποιείται στην παραλία της Ιτέας με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Ο αγιασμός γίνεται από τον Μητροπολίτη Φωκίδας με χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα. Οι νέοι που βουτούν για τον Τίμιο Σταυρό αφού τον πιάσουν, τον περιφέρουν σε όλη την πόλη για ευλογία. Οι ιερείς ελευθερώνουν λευκά περιστέρια και η φιλαρμονική, οι καμπάνες και οι ψαλμωδίες ακούγονται σε όλο το λιμάνι.
• Εκθεση Φωκίδας: Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας και διαρκεί πέντε μέρες. Γίνεται στη μαρίνα της Ιτέας και περιλαμβάνει διάθεση προϊόντων κάθε είδους. Στην έκθεση συμμετέχουν επιμελητήρια, φορείς, πρεσβείες, εμπορικά καταστήματα κ.ά.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Από τη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθείτε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Λαμίας. Μετά τις Θερμοπύλες, στο 200ο χιλιόμετρο, υπάρχει διασταύρωση στην οποία θα πρέπει να ακολουθήσετε τον οδικό άξονα προς Αμφισσα – Ναύπακτο – Αντίρριο.
Από την Αθήνα, μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Στον κόμβο Θηβών ή του Κάστρου.
Από τη Δυτική Ελλάδα, ακολουθείτε το δρόμο Ναύπακτος – Ιτέα. Μέσω της ζεύξης Ρίου – Αντιρίου, καταλήγετε στη Ναύπακτο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
• Ορμος Αγκάλης όπου βρίσκεται η Σκάλα Σαλώνων στην οποία έγινε η ιστορική «Ναυμαχία της Σκάλας των Σαλώνων». Στη ναυμαχία αυτή που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου το 1827, ο φιλέλληνας πλοίαρχος Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ και επικεφαλής της ελληνικής ναυτικής δύναμης, κυβέρνησε το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο την «Καρτερία» και κατάφερε να βυθίσει ολόκληρη την τουρκική ναυαρχίδα ενώ η ελληνική μοίρα υπήρξε σχεδόν αναίμακτη. Η σημαντική αυτή νίκη ξεκαθάρισε τον Κορινθιακό κόλπο από τον τουρκικό στόλο.
• Λόφος των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος είναι ένας καταπράσινος λόφος που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει μία βόλτα περικυκλωμένος από τη φυσική ομορφιά του τόπου.
• Τριταία η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά του όρμου της Ιτέας , σε υψόμετρο 380 μέτρων ήταν αρχαία πόλη κατοικούμενη από τους Οζολούς, Λοκρούς, μέχρι το 30 π.Χ. Μία χώρα υποτελής στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας . Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Τριταίας είναι χτισμένο σήμερα το καινούριο χωριό, παλιότερα γνωστό ως Κολοπετινίτσα, που ήταν μάλλον παράφραση του Καλοπετινίτσα. Το χωριό ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1927, στη συνέχεια ονομάστηκε Μονοδένδρι και κατέληξε τελικά να ονομάζεται Τριταία το 1928.
• Δελφοί: Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Ιτέα βρίσκεται το ιερό του θεού Απόλλωνα, οι Δελφοί. Η αρχαία αυτή ελληνική πόλη ήταν ιερό μέρος και το σημαντικότερο μαντείο στην αρχαιότητα που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών εδώ και αιώνες, καθώς διαθέτει μοναδική ομορφιά. Οι Δελφοί έχουν κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή και έχουν μεγάλη ιστορική σημασία που χάνεται στην προϊστορία και τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Θεωρούνταν ο «ομφαλός του κόσμου» και αναφέρεται στα αρχαία κείμενα ότι όταν ο Δίας άφησε δύο αετούς από τις δύο άκρες της Γης αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς.
• Γαλαξείδι (ή Γαλαξίδι): Στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας βρίσκεται αυτό το γραφικό και γνωστό θέρετρο στην Ελλάδα. Είναι μία παραθαλάσσια παραδοσιακή κωμόπολη με σοκάκια, εκκλησίες και πολλά παλιά αρχοντικά που υποδηλώνουν την ακμή στην οποία βρισκόταν κάποτε η κωμόπολη αυτή καθώς υπήρξε παλιό εμπορικό λιμάνι. Το Γαλαξίδι έχει πανάρχαια ιστορία 4.000 χρόνων με κορύφωση τον αγώνα του 1821. Κατά τη διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής γνώρισε πολλούς κατακτητές όπως Σλάβους, Τούρκους Πειρατές, Φράγκους κ.ά. Το Γαλαξίδι προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία, αλλά ταυτόχρονα και για διασκέδαση.
• Αμφισσα: Απέχει 13 χιλιόμετρα από την Ιτέα και είναι χτισμένη στους πρόποδες της Γκιώνας, ενώ ανατολικά της βρίσκεται ο Παρνασσός. Είναι μία ήσυχη επαρχιακή πόλη που διαθέτει πολλά αξιοθέατα, όπως το κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς, το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο της Αμφισσας, το παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο, τη Λυκότρυπα, το φαράγγι της Ρεκάς κ.ά.
• Κίρρα: Απέχει μόλις 2 χλμ. από την Ιτέα και είναι μια αρχαιότατη πόλη. Στην Κίρρα υπάρχει ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Νικολάου, το ξωκλήσι του Αι Γιάννη καθώς και ο παμπάλαιος νερόμυλος της «Σκληρής» που σήμερα έχει μετατραπεί σε κατοικία. Ακόμη, υπάρχουν απομεινάρια των αποθηκών του λιμανιού ενώ ερείπια του αρχαίου λιμανιού υπάρχουν μισοβυθισμένα στην παραλία της Κίρρας. Στο χώρο του σημερινού λιμανιού υπάρχουν ακόμα ερείπια μεσαιωνικού πύργου που πιθανότατα χρησίμευε σαν φάρος.
• Δεσφίνα: Σε κοντινή απόσταση 18 χιλιομέτρων από την Ιτέα βρίσκεται η ορεινή κωμόπολη Δεσφίνα που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων και χωρίζεται από τον Παρνασσό από τη χαράδρα των Δελφών και εκτείνεται μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Είναι γενέτειρα του ήρωα του 1821 Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα και του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. Η Δεσφίνα έχει να επιδείξει ιστορικά αξιοθέατα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και των Βυζαντινών χρόνων τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε όπως είναι η Ιερά Μονή του Ιωάννη του Προδρόμου του 11ου αιώνα όπου αποφασίσθηκε η κήρυξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, η Ιερά Μονή των Αγίων Ταξιαρχών καθώς και το ναΐδριο των Ταξιαρχών με αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες. Στη θέση Σύρο-Κάστρο σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Μεδεώνος, που καταστράφηκε μαζί με την Εχεδεάμεια από τον Φίλιππο Γ΄ Ιερός Πόλεμος.Τέλος, διαθέτει καθαρές παραλίες όπως οι Βάλτοι, ο Αγιος Ανδρέας, Πρόσακος, Μακριά Μαλλιά, Αγ. Νικόλαος και άλλες.
• Νησάκια Ιτέας: Ενα πανέμορφο νησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας. Εκεί, υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που σώζεται από την τουρκοκρατία και γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια. Ακόμη, υπάρχουν και τα γραφικά νησάκια του Αγίου Γεωργίου, του Αη Θανάση, του Αγίου Δημητρίου και το νησάκι Μολεμένο. Είναι βέβαιο ότι μία βόλτα με σκάφος θα σας κάνει να τα λατρέψετε.
• Χρισσός: Σε μικρή απόσταση από την Ιτέα βρίσκεται ένα παραδοσιακό χωριό με το όνομα Χρισσό που προέρχεται από παραφθορά του ονόματος Κρίσα, της αρχαίας φωκικής πόλης που βρισκόταν στη θέση του σημερινού χωριού. Ιχνη ερειπίων της αρχαίας Κρίσας σώζονται πάνω στο λόφο Στεφάνι, νότια από το χωριό. Ακόμη, το χωριό διαθέτει πολλές παραδοσιακές πέτρινες εκκλησίες, γραφικές πλατείες και ένα καταπράσινο τοπίο.
• Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, πολιούχου της Ιτέας. Το 1890 χρονολογείται η ανέγερση του ναού και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της περιοχής τόσο του παρελθόντος όσο και της σημερινής εποχής.
• Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στον ομώνυμο λόφο καθώς και του Αγίου Κωνσταντίνου στο νησάκι του κόλπου της Ιτέας.
ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ
• Μαϊάμι: Αμμουδερή παραλία με οργανωμένη πλαζ και πεντακάθαρα νερά. Διαθέτει πολλά ταβερνάκια, ουζερί και καφετέριες για να απολαύσετε κοντά στη θάλασσα το φαγητό και το καφέ σας. Εχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.
• Τροκαντερό: Βρίσκεται προς την πλευρά του Γαλαξιδίου. Στην παραλία λειτουργεί οργανωμένη πλαζ και τα νερά της θάλασσας είναι αρκετά ρηχά και ήρεμα. Επίσης, έχει βραβευτεί και αυτή η παραλία με γαλάζια σημαία.
• Αγιος Ιωάννης: Παραλία με βότσαλο, καθαρά και βαθιά νερά. Διαθέτει οργανωμένο κάμπινγκ και μία καφετέρια για ένα δροσιστικό ρόφημα.
• Βραχάκια Κίρρας: Βοτσαλωτή παραλία με βαθιά νερά. Ιδανική παραλία για θαλάσσια σπορ όπως σερφινγκ, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα και άλλα. Είναι οργανωμένη πλαζ και πολυσύχναστη με ποικίλες ψαροταβέρνες.
• Ξενία: Μεγάλη σε έκταση παραλία με βότσαλο. Είναι οργανωμένη και πλήθος κόσμου την επισκέπτεται για βουτιές.
• Αγιος Μηνάς: Καταγάλανη και πεντακάθαρη θάλασσα που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Ιτέα. Είναι βαθιά με λευκό χαλίκι.
• Μακρύγιαλος: Σε απόσταση 8 – 10 χλμ. από την Ιτέα, κοντά στον Αγιο Μηνά βρίσκεται αυτή η παραλία που διαθέτει πανέμορφα και καθαρά νερά με φόντο ένα μαγευτικό τοπίο. Είναι βαθιά με λευκό και ψιλό χαλίκι και δίνει το δικαίωμα στον επισκέπτη να δει πεντακάθαρα τον πυθμένα της θαλάσσας. Δεν συγκεντρώνει αρκετό κόσμο γι’ αυτό προσφέρεται για μοναδικές στιγμές ησυχίας.
Ακόμη, στο δρόμο Ιτέας – Ναυπάκτου υπάρχουν πολλοί κολπίσκοι που αξίζει να ανακαλύψετε. Επιπλέον, θα βρείτε και πολλά γραφικά χωριουδάκια όπως είναι οι Αγιοι Πάντες, Ερατεινή κ.α. για να φάτε και να απολαύσετε τον καφέ σας.
Η Ιτέα, λοιπόν, είναι ένα αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο που διαθέτει πολλά ελκυστικά μέρη για να επισκεφθείτε. Είναι μία ξεχωριστή περιοχή, η οποία προσφέρεται για αποδράσεις στο βουνό και στη θάλασσα και ταυτόχρονα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αξιόλογους και γνωστούς προορισμούς, όπως οι Δελφοί, η Αράχωβα και φυσικά ο Παρνασσός για τις χιονισμένες μέρες του χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: