Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ...

Ο «ακοίμητος φρουρός» του Πανάγιου Τάφου και η απάτη με τα ακίνητα
Ο «ακοίμητος φρουρός» του Πανάγιου Τάφου και η απάτη με τα ακίνητα• Για κακουργηματική απάτη κατηγορείται ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κ. Ιωακείμ
• Κατηγορείται ότι πούλησε εκκλησιαστική περιουσία στη Ζάμπια και ενθυλάκωσε τα χρήματα
• Τι αποκαλύπτουν τα πορίσματα της «εκκλησιαστικής απάτης» και τι απαντά ο ίδιος

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Σε υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και της Μητρόπολης Ζάμπιας στην οποία ήταν επικεφαλής, εμπλέκεται ο «ακοίμητος φρουρός» του Πανάγιου Τάφου, Μητροπολίτης Ελενουπόλεως και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’Ιωακείμ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κοντοβάς. Η υπόθεση, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η...
«ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» όζει από πλούσιο παρασκήνιο και σίγουρα προκαλεί πολλά ερωτήματα για τον ρόλο του Βολιώτη κληρικού ο οποίος σε δηλώσεις του συχνά-πυκνά αναφέρεται στο δέος που αισθάνεται κάθε φορά που λειτουργεί στον Πανάγιο Τάφο αλλά και την τιμή που νιώθει φέροντας τον τίτλο του Μητροπολίτη Ελενουπόλεως.
Ο διάδοχός του στη Μητρόπολη Ζάμπιας, Ιωάννης (κατά κόσμο Ιωάννης Τσαφταρίδης) με μηνυτήρια αναφορά-φωτιά που κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα οικονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, αναφέρεται σε σκανδαλώδεις πωλήσεις δύο ακινήτων-φιλέτων της Μητρόπολης έναντι 880.000 δολαρίων τα οποία κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Ιωακείμ! Μετά την υποβολή της μήνυσης και την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα με την υπόθεση να βρίσκεται (από τον Μάρτιο του 2019) στα χέρια του 14ου ανακριτή Αθηνών. Είναι προφανές ότι η σημερινή αποκάλυψη προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για το κατά πόσο ο κ. Ιωακείμ μπορεί να παραμένει στη θέση του και είναι προφανές ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων οφείλει να πάρει σαφή θέση, καθώς αν μη τι άλλο είναι ασυνήθιστο Μητροπολίτης να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο. Ας πάρουμε,όμως, τα πράγματα από την αρχή…


Η αποκάλυψη της απάτης

Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 ο κ. Ιωάννης, ο Ζακυνθινής καταγωγής Μητροπολίτης, ο «παπά-Γιάννης» για όσους τον γνωρίζουν και μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το ήθος και την προσφορά του στο συνάνθρωπο, αναλαμβάνει επικεφαλής στη Μητρόπολη Ζάμπιας αντικαθιστώντας τον κ. Ιωακείμ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του πληροφορείται από τις ελληνικές Αρχές της αφρικανικής χώρας, από εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας αλλά και από εφημέριους, καταγγελίες που αφορούν μεταβιβάσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Μητρόπολης. «Συγκεκριμένα, μου ανέφεραν ότι πωλήθηκαν δύο ακίνητα από τα οποία το πρώτο βρίσκεται στη Λουσάκα Ζάμπιας και είναι αστικό ακίνητο τεσσάρων στρεμμάτων έναντι τιμήματος 330.000 δολαρίων και το δεύτερο στην επαρχία Καφούε της Ζάμπια το οποίο είναι φάρμα έκτασης 335, 5 εκταρίων, έναντι τιμήματος 550.000 δολαρίων, δίχως, όπως εν συνεχεία διαπίστωσα, το οικονομικό αντάλλαγμα, συνολικά 880.000 δολάρια να έχει κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης», αναφέρεται στο δικόγραφο της μηνυτήριας αναφορά που δημοσιεύει η «Μ».

Δείτε τη μήνυση:

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν περιέλθει στη Μητρόπολη μέσω δωρεών, με το μεν πρώτο να καταχωρείται στο Κτηματολόγιο τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ το δεύτερο τον Ιούλιο του 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ζάμπια τα ακίνητα μεταβιβάζονται από το κράτος για 99 χρόνια, ενώ βάσει του καταστατικού της Μητρόπολης, οι όποιες μεταβιβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο από το Συμβούλιο των Διαχειριστών και μόνο μετά από έγγραφη άδεια του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι διαχειριστές φέρονται να ενημερώθηκαν για τις μεταβιβάσεις με μεγάλη καθυστέρηση… Αναφέρει χαρακτηριστικά η μηνυτήρια αναφορά: «… Στις 3 Ιουλίου 2014 ο τέως Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι και νυν Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Ιωακείμ μεταβίβασε εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος των διαχειριστών (χωρίς τούτο να συμβαίνει) την ανήκουσα στη Μητρόπολη ιδιοκτησία που βρίσκεται στη Λουσάκα Ζάμπιας προς τους Θεόδουλο Κωνσταντίνο και Μαρούλλα Ιωάννα Κωνσταντίνου, έναντι αληθούς τιμήματος 330.000 δολαρίων (συμβολαιογραφικά δε είχε αναγράψει μικρότερο τίμημα και συγκεκριμένα ποσό που αντιστοιχεί σε 75.000 δολάρια). Το παραπάνω ποσό των 330.000 δολαρίων ουδέποτε κατατέθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης. Περαιτέρω στις 29 Ιουνίου 2015 μεταβίβασε ως εκπρόσωπος των διαχειριστών (επίσης δίχως τούτο να είναι πραγματικό γεγονός) την ανήκουσα στη Μητρόπολη ιδιοκτησία-φάρμα έκτασης 333,5 εκταρίων που βρίσκεται στην επαρχία Καφούε της Ζάμπια, προς την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία ΝτινγκλςΚαφούε Ποταμός ΛοτζΛιμιτεντ, έναντι τιμήματος 550.000 δολαρίων το οποίο ουδέποτε επίσης κατατέθηκε στους λογαριασμούς της Μητρόπολης».

Η έρευνα

Μετά τον εντοπισμό της φερόμενης ως απάτης ο κ. Ιωάννης ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, κκ Θεόδωρο, προκειμένου να προχωρήσει σε φοροτεχνικό και νομικό έλεγχο. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Καμερούν, κ. Γρηγόριο, ο οποίος συνέταξε το σχετικό πόρισμα το οποίο συμπεραίνει ότι:
• Το αντίτιμο για το ακίνητο της Μητροπόλεως στη Λουσάκα (330.000 δολάρια) παρακρατήθηκε παρανόμως από τον νυν Μητροπολίτη Ιεροσολύμων, ενώ
• Για το δεύτερο ακίνητο το οποίο πωλήθηκε έναντι 550.000 δολαρίων ο κ. Ιωακείμ υποστήριξε ότι άνηκε στον ίδιο (!) με τον ισχυρισμό του να διαψεύδεται από το συμβόλαιο αλλά και το απόσπασμα του κτηματολογίου.
Κατόπιν όλων αυτών η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας αποφάσισε να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά αλλά και στα δικαστήρια της αφρικανικής χώρας τα οποία μάλιστα «πάγωσαν» τις μεταβιβάσεις.
O κατηγορούμενος Μητροπολίτης κ. Ιωακείμ με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Τι απαντά ο «φρουρός» του Πανάγιου Τάφου
«Αθώος του αίματος» δηλώνει στην «Μ» ο Μητροπολίτης Ελενουπόλεως και «φρουρός του Πανάγιου Τάφου» κ. Ιωακείμ. Επικοινωνήσαμε μαζί του το βράδυ της Πέμπτης γνωστοποιώντας του τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας. «Δεν είναι έτσι τα πράγματα», ήταν η αρχική του απάντηση ενώ στη συνέχεια έδωσε τη δική του εκδοχή. Όπως είπε, το πρώτο ακίνητο άνηκε όντως στη Μητρόπολη Ζάμπιας και με το αντίτιμο το οποίο εισέπραξε από την πώλησή του «εξόφλησα χρέη της Μητρόπολης τα οποία όλα αυτά τα χρόνια είχαν συσσωρευτεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης!». Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, «πλήρωσα μισθούς κληρικών και λοιπά έξοδα, τα οποία υπήρχαν. Ξέρετε εγώ όταν ανέλαβα επικεφαλής της Μητρόπολης δεν βρήκα ούτε καρέκλα. Όλη αυτή η περιουσία έγινε επί των ημερών μου…».

Σε ερώτησή μας εάν τα χρήματα κατέληξαν σε προσωπικούς του λογαριασμούς ή στης Μητρόπολης απέφυγε, πάντως, να απαντήσει. «Δεν σας αφορά. Θα αποκαλυφθεί στο δικαστήριο εάν και όταν γίνει», απάντησε. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ακίνητο φιλέτο που πωλήθηκε έναντι 550.000 δολαρίων υποστήριξε ότι πρόκειται για δικό του ακίνητο. «Οι ιδιοκτήτες υπάρχουν στη Ζάμπια και το μεταβίβασαν σε εμένα προσωπικά. Μάλιστα, δέχτηκα να επιστρέψω (!) στα ταμεία της Μητρόπολης το ποσό που έλαβα από την πώληση της προσωπικής μου περιουσίας», ανέφερε. Ερωτώμενος για τους λόγους που η Μητρόπολη αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον του επεσήμανε ότι «ενδεχομένως ο νέος Μητροπολίτης έπεσε θύμα ορισμένων προσώπων που τον έχουν παραπλανήσει. Ο κ. Ιωάννης αποτελεί προσωπική μου επιλογή», κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο κατηγορούμενος Μητροπολίτης είναι μέλος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας με τον ίδιο να έχει δηλώσει ότι έχει κατορθώσει να καταγράψει στη μνήμη του δεκάδες συγκλονιστικές εικόνες, δεκάδες θαύματα και συγκινητικές στιγμές τις οποίες έχει βιώσει όντας στην καρδιά της Ορθοδοξίας. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είπε ότι είχε δει μύρο να αναβλύζει από τον τόπο της αποκαθηλώσεως και ότι ήταν παρών όταν ανοίχθηκε η πλάκα του Πανάγιου Τάφου στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης. Πλέον, πιθανότατα, προσεύχεται να έχει ευτυχή κατάληξη η υπόθεση απάτης στην οποία φέρεται να πρωταγωνιστεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: