Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Η ΣΤΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΚΩΝΙΣΜΟΙ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΣΗΜΙΤΗ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ή ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟY
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει… υποσχεθεί πως θ’ αποφασίσει τα Χριστούγεννα στο βουνό για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η προεδρολογία επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή μια δήλωση της Φώφης Γεννηματά.
Η οποία κατονόμασε, μάλιστα, ως ιδανικούς υποψηφίους τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούν για γυναίκα ΠτΔ, αλλά και την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Φινλανδίας από την 34χρονη Σάνα Μάριν, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι η ίδια υποψήφια, αλλά τόνισε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη. «Και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ,
ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου πληρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτή την θέση, γιατί έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πως το πρόσωπο που θα προταθεί θα πρέπει να εξασφαλίζει συναίνεση και την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. 
Έτσι, διά της ατόπου, είχαν αποκλειστεί όλοι οι κομματικοί υποψήφιοι, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής ή ακόμη και για μια νέα θητεία ο Προκόπης Παυλόπουλος. 
Πολλοί λένε, μάλιστα, εδώ και καιρό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να δει γυναίκα πρόεδρο, δίχως ωστόσο να το έχει εκφράσει ο ίδιος δημοσίως. Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στη ΔΕΘ ότι θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου. 
Όμως, το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα με αφορμή σενάρια περί υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου, η οποία θα υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβολίζοντας ασφαλώς τη διεύρυνση που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας και την προσέγγιση του χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά και την επιχείρηση διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ. Υπό αυτό το πρίσμα, η δήλωση Γεννηματά ερμηνεύεται ως απάντηση στα σενάρια αυτά, αλλά και στον κ. Τσίπρα μετά τη χθεσινή εκδήλωση των «πασοκογενών» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο «Κάραβελ». 
Να στείλει, δηλαδή, ένα μήνυμα προς την Κουμουνδούρου ότι ο γνήσιος εκφραστής του προοδευτικού χώρου που διαθέτει τους κατάλληλους ανθρώπους για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι το ΠΑΣΟΚ και κατ' επέκταση το ΚΙΝΑΛ. Θέλησε να «κάψει» μια πιθανή υποψηφιότητα; Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που διαβάζουν ανάποδα την πρωτοβουλία Γεννηματά. Ότι θέλησε, δηλαδή, να «κάψει» μια πιθανή υποψηφιότητα Παπανδρέου ή των Σημίτη-Βενιζέλου, όπως «καμμένες» θεωρούν οι ίδιοι τις περιπτώσεις που έχουν κατά καιρούς ακουστεί. Δηλαδή, της Μαρίας Δαμανάκη, της Άννας Διαμαντοπούλου ή ενός μη πολιτικού προσώπου, όπως της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου. Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» βρίσκεται στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θ' ανακοινώσει τον εκλεκτό ή την εκλεκτή όταν λάβει την απόφασή του. Κι όπως έχει ήδη αποδείξει, ξέρει να αιφνιδιάζει στο φινάλε, καθώς κρατά κλειστά τα χαρτιά του. 
Ακόμη κι από τους πιο στενούς συνεργάτες του, ενώ μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει απαλλαγεί από τον πονοκέφαλο των πρόωρων εκλογών και μπορεί να εκλέγει πρόεδρο και με απλή πλειοψηφία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: