Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ «Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ»

Προ ημερών, την Τρίτη:
-Στο Μενίδι στόχος τριών ληστών έγινε πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Κρατώντας όπλα, ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη, πήραν τα χρήματα από το ταμείο και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
-Στα Ιλίσια ληστεία σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ένας ο ληστής, φορώντας κουκούλα, μπήκε σε μίνι μάρκετ κρατώντας όπλο, απείλησε τον υπάλληλο του και, αφού άρπαξε τις εισπράξεις από το ταμείο, διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Είναι μόνον δυο από τα πάμπολλα "μικροπεριστατικά" που καταγράφει καθημερινώς το "δελτίο συμβάντων" της Αστυνομίας. Συνήθως, γίνονται μονόστηλα στα ΜΜΕ, αφού αποτελούν καθημερινή ρουτίνα. Όπως επίσης, στα ψιλά σχετικά περνούν και άλλα σοβαρότερα συμβάντα. Όπως, ότι προ μηνών, όταν μπούκαραν ένοπλοι με βαρύ οπλισμό στο Δημαρχείο του Μενιδίου για να κλέψουν.
Σε όλα αυτά, άλλα "μικροπταίσματα",
άλλα και σε σοβαρά περιστατικά, πρέπει να προστεθούν τα πάμπολλα συμβάντα που καθημερινώς γεμίζουν τα αρχεία του κάθε αστυνομικού τμήματος, με εξαπατήσεις ηλικιωμένων ατόμων, με εισβολές σε σπίτια και κλοπές, με κυριολεκτικό "γδύσιμο" ολόκληρων χωριών στην Επαρχία, όπου μπουκάρουν στα σπίτια που δεν κατοικούνται τον χειμώνα και σηκώνουν με ημιφορτηγά ολόκληρο το σπίτι, με ξυλοδαρμούς από συμμορίες, κλοπές τσαντών από γυναίκες στο δρόμο, και χίλια δυο παρόμοια κρούσματα μικροπαραβατικότητας αλλά και εγκληματικότητας.
Παρ' ότι προεκλογικά, η ΝΔ από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε αναγάγει το θέμα της ασφάλειας σε μείζον, αποδεικνύεται τώρα ότι απλά προσπαθεί να ξορκίσει το πρόβλημα με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προπαγανδιστικού θορύβου που προσπαθεί να δημιουργήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τα πρόσφατα μαχαιρώματα και ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αφγανούς στο κέντρο της Αθήνας.
"Επιχείρηση σκούπα" στο κέντρο της Αθήνας, "αστυνομική επιχείρηση μαμούθ στην Ομόνοια", είναι ορισμένοι από τους τίτλους, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αφγανού, τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ομοεθνή του, και τους τραυματισμούς άλλων ατόμων, τα οποία έγιναν καπνός. Η συμπλοκή, κατά την ΕΛΑΣ, οφείλεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα.
Μα, καλά, τώρα ανακάλυψαν οι "Κάλαχαν" της Κατεχάκη ότι γίνονται συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων;
Τώρα έμαθαν ότι στο κέντρο υπάρχουν "ζώνες" αυστηρώς καθορισμένες ανάμεσα σε "κοινότητες", αλλά και κυκλώματα του υποκόσμου;
Δεν ρωτάνε και τα ΜΑΤ που τα είχαν τόσους μήνες στα Εξάρχεια, και στα πενήντα μέτρα από εκεί που στάθμευαν, οι ίδιοι οι αστυνομικοί, μπροστά στα μάτια τους, έβλεπαν τα βαποράκια, Έλληνες και κυκλώματα αλλοδαπών, κυρίως από Βόρεια Αφρική και Αφγανιστάν, να ντηλάρουν τα ναρκωτικά στους ναρκομανείς που έχουν μεταφερθεί από την Ομόνοια στα Εξάρχεια; Την περιοχή που δήθεν "καθάρισε" ο κ.Χρυσοχοΐδης.
Γιατί δεν ρωτούν τους αστυνομικούς -κι' αν δεν θέλουν να ρωτήσουν αυτούς, ας ρωτήσουν τους αναρχικούς- ότι ο αφγανικός και άλλων προελεύσεων υπόκοσμος κυκλοφορεί με κουμπούρια στα Εξάρχεια και δια της βίας μοιράζουν τις ζώνες επιρροής με τα υπόλοιπα κυκλώματα;
Ωραία, την έκαναν την "επιχείρηση - σκούπα" στην Ομόνοια (και ορθώς, αρκεί να μην συνέλαβαν τίποτα κακομοίρηδες). Πιστεύει κανείς, άραγε, ότι με διαφημιστικά τρικάκια στα τηλεοπτικά δελτία προς τέρψιν του φιλοθεάμωνος κοινού θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Είναι αστείο και να υποστηρίζει κανείς κάτι τέτοιο.
Ας τολμήσουν τα κάθε λογής "ευαγή" ιδρύματα της αστυνόμευσης να βάλουν χέρι στην πηγή του υποκόσμου. Στα άβατα. Εκεί που αποθηκεύονται τα ναρκωτικά και τα όπλα. Να κτυπήσουν τον υπόκοσμο στη ρίζα του. Ουδείς το πράττει. Και, προφανώς, το έγκλημα δεν είναι μόνον εισαγόμενο. Είναι πολυεθνικές αλυσίδες πλέον, με επικεφαλής πολλές φορές Έλληνες ή και παλιούς μετανάστες από γειτονικές χώρες.
Όπως και συνολικότερα ουδείς κάνει σοβαρή δουλειά με την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας και παραβατικότητας στην καθημερινότητα. Ναι μεν έβγαλε το υπουργείο μοτοσυκλετιστές στους δρόμους, αλλά, ενώ εκκενώνει υποτίθεται από το "πολιτικό έγκλημα" τις Σχολές, λίγη ώρα μετά στους παραδρόμους αλλά και μπροστά από πανεπιστημιακά κτίρια (π.χ. ΑΣΟΕΕ) τα βαποράκια κάνουν πάρτι και οι ναρκομανείς κείτονται στο πεζοδρόμιο κτυπώντας ενέσεις. Μπροστά και πίσω από την Πατησίων όλα αυτά. Ποιον κοροϊδεύουν; 'Η το ότι μεταφέρθηκε, από την Ομόνοια στα Εξάρχεια, η "πιάτσα", άραγε αποτελεί τιμή για την ΕΛΑΣ;
Βέβαια, οι κάθε λογής "Κλουζώ" προσποιούνται ότι δεν ξέρουν τίποτα για τον... φόνο και ότι, εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα, και δη η Αθήνα, δεν είναι δα και Φαρ Ουέστ. Ορθόν. Αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, και η διαχείριση του τομέα της δημόσιας ασφάλειας αποκλειστικά με μόνον με επικοινωνιακά κριτήρια, ουδόλως βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Άραγε, όλοι αυτοί οι αρμόδιοι καταλαβαίνουν πως νοιώθει ο μέσος Έλληνας πατέρας ή μητέρα, οι οποίοι ανησυχούν για την κόρη ή το γιο τους ακόμα κι' όταν τους περιμένουν να γυρίσουν σπίτι από το φροντιστήριο των Αγγλικών;
Φρουρούμενος, βέβαια, από στρατό αστυνομικών, αντίστοιχο του οποίου ενδεχομένως μόνον ο πρωθυπουργός διαθέτει, και μετακινούμενος λες και είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι φυσικό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να αγνοεί -ή και να μην θέλει να δει- ποια είναι η πραγματικότητα έξω, στους δρόμους της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Δεν μπορεί να διακρίνει, όμως, ούτε καν τα προβλήματα εντός του οίκου του. Όπως για παράδειγμα τη διαφθορά εντός των μηχανισμών αστυνόμευσης που οξύνεται σε συνθήκες κρίσης. Με εμμονές, πάντως, οπότε σύντομα οι αξιωματούχοι της Κατεχάκη θα φτάσουν στο σημείο να απομακρύνουν ακόμα και τα μαχαιροπίρουνα από το ΚΨΜ του υπουργείου για λόγους "ασφαλείας", αντεγκληματική πολιτική εμπέδωσης του αισθήματος της δημόσιας ασφάλειας στον πολίτη, δεν γίνεται.
Έτσι, είναι αναμενόμενο να προσπαθεί να καλύψει τις αδυναμίες -αντικειμενικές ή μη- της Αστυνομίας, προβάλλοντας τη λουστραρισμένη εικόνα της κυβέρνησης που εξοπλίζει τώρα την ΕΛΑΣ ή διοργανώνοντας παράτες για να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τα νέα αστυνομικά οχήματα και μοτοσυκλέτες. Βέβαια, μάλλον δεν του έχει δείξει και τα δεκάδες περιπολικά που είναι σε κατάσταση διάλυσης και που φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν τη θέση του οδηγού να στηρίζεται με καδρόνια, και πολλές άλλες τέτοιες απαράδεκτες εικόνες.
Παρεμπιπτόντως, τα οχήματα που προμηθεύτηκε πρόσφατα η ΕΛΑΣ, καθώς και κάποια άλλα που είχε πάρει το προηγούμενο έτος, αγοράστηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια εδώ και χρόνια και τώρα τα προμηθεύτηκε η ΕΛΑΣ. Μέσα, τα οποία, κανονικά θα έπρεπε να σταλούν σε παραμεθόριες περιοχές, βάσει των σχετικών συμφωνιών με την ΕΕ (αλλά αυτό δεν το λέμε πουθενά), αλλά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα προόριζαν για την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις (και ορθώς έπρατταν).
Κατά τα λοιπά, όπως σε όλα τα ζητήματα, έτσι και στο θέμα της εγκληματικότητας, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τις μεγάλες τρύπες που υπάρχουν με μπαλώματα. Το ίδιο και στο Μεταναστευτικό, εξάλλου, όπου μετά από μήνες παλινωδιών, τώρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να πείσει ότι η κατάσταση θα καλυτερεύσει. Μόνο που, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση είναι εκρηκτική.
Με αυτή την "παράκληση" εμφανίστηκε πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ.Βαρβιτισώτης, λέγοντας ότι αναγνωρίζει τη μεγάλη κόπωση των κατοίκων των νησιών, αλλά. "ζητάμε χρόνο, ώστε να φανεί πώς λειτουργεί η καινούργια διαδικασία ασύλου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, δε μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: