Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ;

(Ανανεωμένο) Πολύς λόγος γίνεται για το αν ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Φυσικά όλοι εμείς που την θεωρούμε όχι μόνο επαίσχυντη και προδοτική αλλά και τελείως ανιστόρητη και αντιεπιστημονική ισχυριζόμαστε ότι ακυρώνεται.
Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία υπογράφηκε δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί. Το επιχείρημα αυτής της πλευράς είναι ότι οι συμφωνίες δεν ακυρώνονται.
Ας δούμε δύο περιπτώσεις πρόσφατων συμφωνιών (συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και Συμφωνία των Πρεσπών) και τις απόψεις, του πρωθυπουργού και του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας για την πρώτη (συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης) και του πρώην πρωθυπουργού (λόγω υπηρεσιακής κυβέρνησης ενόψει των εκλογών), του υπουργού εξωτερικών αλλά και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού των Σκοπίων για τη δεύτερη (Συμφωνία των Πρεσπών).
α) Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Διαβάζουμε στον ιστότοπο iefimerida.gr1: «Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,
πανηγυρίζοντας, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, εγκρίθηκε από τη λιβυκή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης».
Με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία και η Λιβύη ισχυρίζονται ότι δημιουργούν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) η οποία εκτείνεται στον χώρο που κανονικά θα ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ όταν αυτή ανακηρυχθεί.
Φυσικά η συμφωνία αυτή είναι μία απαράδεκτη συμφωνία, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Τώρα εξετάζουμε εάν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορεί να ακυρωθεί μια συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πιό πάνω συμφωνία έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία»2.
Επίσης, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας μας κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε για αυτή τη συμφωνία ότι «μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη… είναι στα όρια της φαιδρότητας»3.
Επομένως, κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι δυνατόν να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία. Άρα, πάλι κατά τον κ. Μητσοτάκη, η φράση ότι «οι συμφωνίες δεν ακυρώνονται» δεν είναι αληθής, αφού η πιό πάνω συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί.
Σχετικά με την άποψη του κ. Δένδια συμφωνούμε και συμπληρώνουμε ότι και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι παντελώς ανιστόρητη και στα όρια της φαιδρότητας.
β) Συμφωνία των Πρεσπών
Στις 8 Φεβρουαρίου 2020 στο protothema.gr διαβάσαμε το εξής: «Σε προκλητική ενέργεια προέβη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ρασέλα Μιζράχι, επαναφέροντας στο υπουργείο αυτό πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας ("Δημοκρατία της Μακεδονίας"). Η Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε χθες στο υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε μπροστά από την πινακίδα που η ίδια τοποθέτησε στο υπουργείο της»4.
Συνεχίζει το άρθρο: «Σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση αυτή της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα».
Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι, το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του κ. Ζόραν Ζάεφ επέκρινε τη συγκεκριμένη ενέργεια της υπουργού λέγοντας ότι: «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Επομένως, κατά το κυβερνών κόμμα, άρα και κατά τον κ. Ζάεφ, η ενέργεια της υπουργού «θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Σε άλλο δημοσίευμα5 ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων κ. Νικολά Ντιμιτρόφ επανέλαβε την ίδια φράση, δηλαδή ότι η ενέργεια της κ. Ρασέλα Μιζράχι «θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Σήμερα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες η κ. Μιζράχι αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων για την πιό πάνω πράξη της. Ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Όλιβερ Σπάσοφσκι επανέλαβε την ίδια ακριβώς φράση με αυτήν των Ζάεφ και Ντιμιτρόφ ότι δηλαδή με αυτό που έκανε η υπουργός έθεσε σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ να επιτρέψω οι πολίτες και η χώρα να κρατούνται όμηροι μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς, που θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών»6.
Για να ισχυρίζονται ο κ. Ζάεφ και ο κ. Ντιμιτρόφ -ο οποίος μάλιστα υπέγραψε αυτή τη συμφωνία- αλλά και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός των Σκοπιών ότι τίθεται σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να ακυρωθεί. Εάν ήταν αδύνατον να ακυρωθεί, τότε δεν θα ήταν δυνατόν να τεθεί σε κίνδυνο.
Τα δύο αυτά περιστατικά λοιπόν σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και με τη Συμφωνία των Πρεσπών μας δείχνουν αυτό που λέγαμε πάντοτε, ότι οι συμφωνίες μπορούν να ακυρωθούν, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς θα επιμείνουμε μέχρι να ακυρωθεί η πιό άτιμη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα. Αυτοί που την στήριξαν και την υπέγραψαν από την ελληνική πλευρά να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν για αυτή την αντεθνική πράξη τους στην ελληνική δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: