Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΆΝΟΙΞΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ FERRY BOAT ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΙΓΙΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την δρομολόγηση στη γραμμή Αιγίου – Αγίου Νικολάου Δωρίδας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και μέσα στις επόμενες βδομάδες θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως.
Η λειτουργία της γραμμής είναι αποφασισμένη μετά τις πολύμηνες ενέργειες των δύο δήμων Αιγιαλείας και Δωρίδας και την αμέριστη στήριξη που βρίσκουν οι προσπάθειες από το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Μάλιστα όπως δήλωσε πρόσφατα και υψηλό πολιτικό στέλεχος του Υπουργείου η γραμμή θα επιδοτηθεί ως άγονη εντάσσοντας στο δρομολόγιο και το νησί Τριζόνια.
Ήδη δύο όμιλοι είναι στους ενδιαφερόμενους για να δρομολογήσουν πλοίο στη γραμμή, ό ένας με συμβατικό ferry boat που από καιρό το έχει ελλιμενίσει στο παλιό λιμάνι του Αιγίου κάνοντας σχετικές μετατροπές .
Ο άλλος είναι Νορβηγικών συμφερόντων και
θα δρομολογήσει ένα νέου τύπου ηλεκτρικό πλοίο για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για συμβατικό πλοίο που αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανασκευαστεί πλήρως ώστε να κινείται πλέον βασιζόμενο αποκλειστικά σε ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που αυτόματα συνεπάγεται απεξάρτηση από την χρήση πετρελαίου ή άλλου ορυκτού καυσίμου, που επιβαρύνει το περιβάλλον.
Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ που είδαν τη δημοσιότητα, θα το δούμε στην πορθμειακή γραμμή που συνδέει το Αίγιο με τον Άγιο Νικόλαο Δωρίδος, με τους δύο δήμους να απολαμβάνουν τα οφέλη της συνεργασίας τους με μια σειρά πανεπιστημίων και τον Νορβηγικό Νηογνώμονα (Det Norske Veritas).
Φυσικά ένα τέτοιο εγχείρημα δεν έρχεται δίχως κόστος και σύμφωνα με τις μελέτες, η κίνηση του ferry προβλέπεται ότι θα στοιχίσει περίπου 4 με 5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πάντως τελικά δεν είναι καθόλου μεγάλο όσο φαίνεται.
Αρωγός στο σχέδιο στέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το συγχρηματοδοτεί σε ποσοστό 50%, ενώ το κόστος περιλαμβάνει προφανώς όχι μόνο την μετατροπή ενός συμβατικού πλοίου σε ηλεκτροκίνητο, αλλά και τις υποδομές που θα φτιαχτούν στις δύο αντίπερα όχθες.
Στη μελέτη υπάρχει σχεδιασμός για κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων στην ξηρά ( Αίγιο και Άγιο Νικόλαο) όπου και θα παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το ίδιο το καράβι θα διαθέτει την δυνατότητα να συνδυάζει φωτοβολταϊκά, άνεμο και κυματική ώστε να μπορεί να παράγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στην ίδια την θάλασσα που δεν θα μολύνονται από τα κλασικού τύπου πλεούμενα, αλλά περνούν και στις ίδιες τις κοινωνίες καθώς υπάρχει η πρόβλεψη το επιπλέον ρεύμα που δεν θα διατίθεται, θα δίνεται σε οικογένειες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους, δίχως να επιβαρύνονται με το ανάλογο οικονομικό κόστος.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από την πλευρά του Νορβηγικού Ομίλου, τα καλά νέα από την εισαγωγή αυτής της καινοτομίας δεν σταματούν εδώ. Το πετρέλαιο δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για τις θάλασσες και το περιβάλλον. Οι δυσμενείς επιπτώσεις του φτάνουν στο σημείο να αγγίξουν κάθε τσέπη, αφού κάθε αύξηση της τιμής του οδηγεί σε ανατιμήσεις όλων των προϊόντων που σχετίζονται με αυτό. Κι επομένως και των εισιτηρίων.
Για τις ναυτιλιακές εταιρίες αυτή είναι η κύρια αιτία αύξησης του λειτουργικού τους κόστους, πράγμα που συνεπάγεται ανάλογες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις και στα ναύλα, με τον καταναλωτή να είναι στην κυριολεξία εκείνος που αναγκάζεται να… πληρώσει τα σπασμένα κάθε πετρελαϊκής κρίσης ή έντασης σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.
Δίχως αυτή την εξάρτηση είναι λογικό να περιμένει κανείς να μπει ένα φρένο στις ανατιμήσεις και να δούμε μείωση στα εισιτήρια έως και 50% την οποία είναι πολύ πιθανό σύντομα να μπορούν να απολαύσουν πολλοί περισσότεροι από τους ταξιδιώτες της γραμμής Αίγιο – Άγιος Νικόλαος.

ΠΗΓΗ. doridanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: