Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

GUARDIAN: “ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΓΙΑΤΙ 2 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ-ΝΕΟΝΑΖΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ;”

«Είναι ντροπιαστικό»

H αποτυχία των αστυνομικών αρχών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εδώ και σχεδόν 3 μήνες να συλλάβουν τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, μαζί με την καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει την ασυλία του Γιάννη Λαγού, έγιναν αναλυτικό ρεπορτάζ στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Mάλιστα, το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε πληροφορίες ότι ο Παππάς έχει διαφύγει στο εξωτερικό, ίσως σε κάποιο μοναστήρι σε γειτονική χριστιανική χώρα. «Είναι θέμα χρόνου να τον πιάσουμε» δηλώνει ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έχοντας υποσχεθεί όμως το ίδιο και με το που έγινε γνωστή η διαφυγή του.

Με αφορμή τους τρεις μήνες μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, το δημοσίευμα του Guardian θέτει το ερώτημα,

για το «πώς δύο καταδικασμένοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής διαφεύγουν ακόμα τη σύλληψη». Φιλοξενεί δηλώσεις του Κωστή Παπαϊωάννου, πρώην Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015-2016, ενώ το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «το γεγονός ότι δύο μέλη της ιεραρχίας της Χρυσής Αυγής παραμένουν ακόμα ελεύθερα, έχει προκαλέσει αγανάκτηση και ντροπή».

Μάλιστα, αναφέρεται σε φήμες ότι ο Παππάς έχει φύγει από την Ελλάδα και βρίσκεται σε μοναστήρι σε κάποιο γειτονικό ορθόδοξο βαλκανικό κράτος. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι είναι στο εξωτερικό και ίσως σε μοναστήρι» δηλώνει ο Ιωάννης Αϊβατίδης, βουλευτής της Χ.Α. το 205-2019. «Ξέρω ότι είναι πολύ θρησκευόμενος, αυτοί που του δίνουν καταφύγιο μπορεί να μην γνωρίζουν την ταυτότητά του» προσθέτει.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα ασχολείται με την ασυλία του Γιάννη Λαγού, που έχει κολλήσει στην ευρωπαίκή γραφειοκρατία, η οποία είναι πιο αργή λόγω και της πανδημίας. «Είναι ντροπιαστικό» σχολιάζει ο Παπαϊωάννου. «Το ότι ο Παππάς κυκλοφορεί ελεύθερος λέει πολλά για την αποτυχία της αστυνομίας και το αν μέλη της συμπαθούν τους νεοναζί, αλλά το να έχεις τον Λαγό στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα στίγμα στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Πρέπει να είναι προτεραιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο.»

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δηλώνει στην εφημερίδα ακριβώς ό,τι είχε πει και στη Βουλή λίγες μέρες μετά τη φυγή του Παππά, ότι δηλαδή «είναι απλά θέμα χρόνου». «Μπορώ να πω αποφασιστικά και κατηγορηματικά ότι η θα βρεθεί που βρίσκεται και ο Παππάς θα είναι σύντομα στη φυλακή. Η επιστροφή του Λαγού είναι απλά θέμα των ευρωπαϊκών διαδικασιών αλλά και στις δύο υποθέσεις είναι θέμα χρόνου» δηλώνει ο Υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: