Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

SENCE CITY

Σαράντης Μιχαλόπουλος Κάτοικος Ιτέας.

Το SENCE CITY είναι μία έξυπνη ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία εντάχθηκε τελευταία και η πόλη μας. Μέσω αυτής, μπορούν να αναφέρονται προβλήματα που εντοπίζονται από πολίτες έτσι, ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου να μπορούν να επεμβαίνουν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, κάποια από τα οποία ενδεχομένως θα χρόνιζαν, για τον απλό λόγο ότι δεν θα τα εντόπιζαν οι άνθρωποι του Δήμου.

Με τον τρόπο αυτό τα «μάτια» του Δήμου πολλαπλασιάζονται, εφόσον φυσικά υπάρξουν πολίτες που θα έχουν τη θέληση αλλά και τις «τεχνικές ικανότητες» για να χρησιμοποιήσουν αυτή την εφαρμογή.

Ένα ενδιαφέρον αυτής της εφαρμογής είναι η πληροφόρηση που παρέχει με μία ματιά για το πόσα προβλήματα έχουν καταγραφεί, πόσα έχουν επιλυθεί, σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα τελευταία αναφερθέντα και αρκετές άλλες λεπτομέρειες,


Εδώ πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στην «αρχή» πάνω στην οποία δομείται το συγκεκριμένο σύστημα αλλά και όλα τα παρόμοια. Δηλαδή ότι για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ένας οργανισμός έχει μεγάλη σημασία να παρουσιάζονται και στοιχεία «απόδοσης», δηλαδή αριθμός προβλημάτων και αντίστοιχος αριθμός πετυχημένων επεμβάσεων για επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Αυτό το τελευταίο με κάνει να αναρωτηθώ δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ποιος είναι αυτός ο «βαθμός απόδοσης» για όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Δήμου και όχι μόνο για τις «τεχνικής φύσεως» (βλάβες, καθαριότητα, κλπ.). Και σαν «βαθμός απόδοσης» δεν είναι μόνο το ποσοστό «επίλυσης» θεμάτων, αλλά ο χρόνος επίλυσης, το σχετικό κόστος και αρκετά άλλα παρόμοια.

Το δεύτερο είναι κατά πόσο είναι δυνατόν ένα τέτοιο σύστημα να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος έτσι, ώστε κάποιοι πολίτες (σίγουρα όχι όλοι) να επικοινωνούν πλέον με τις υπηρεσίες του Δήμου ηλεκτρονικά, πέρα από τις εφαρμογές που ήδη υπάρχουν στον Δήμο, τη στιγμή μάλιστα που σε επίπεδο Πολιτείας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εναλλακτικά, αναρωτιέμαι κατά πόσο η ήδη υπάρχουσα εφαρμογή της ιστοσελίδας του Δήμου μπορεί να εμπλουτιστεί με στοιχεία «απόδοσης», σαν αυτά που αναφέρθηκαν  παραπάνω. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: