Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ «Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ»

ΝΑ ΑΡΘΕΙ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,  Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ 

     Μόλις προχθές, απολύθηκε συνάδελφός μας, από το χώρο του συνεργείου, ευρισκόμενος στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, όταν την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας, που επικαλείται δηλώσεις ανώτατων στελεχών της ΙΜΕΡΥΣ, δεν θα γίνουν απολύσεις.

     Εκφράζουμε την αντίθεσή μας θεωρώντας την απόλυση ως καταχρηστική μιας και δεν δικαιολογείται από το καλώς εννοούμενο συμφέρον του εργοδότη ή από άλλες αντισυμβατικές ενέργειες του εργαζόμενου,

από τις οποίες επηρεάζεται ο κανονικός ρυθμός της εργασίας.

     Εκφράζουμε επίσης την αντίθεσή μας και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι αυτή (η απόλυση) ήταν αποτέλεσμα της χαμηλής αξιολόγησης του συναδέλφου, από τους προϊσταμένους του, όπως μας ειπώθηκε από τους ίδιους όταν διαμαρτυρηθήκαμε ζητώντας το λόγο της απόλυσης. Οι ίδιοι μάλιστα σε προηγούμενο χρόνο αναφέρανε ότι οι αξιολογήσεις δεν έχουν να κάνουν με τέτοιου είδους ποινές αλλά αυτές γίνονται για λειτουργικούς λόγους της επιχείρησης και λαμβάνονται υπ’ όψη για μισθολογικούς και βαθμολογικούς λόγους!

   Εκφράζουμε επίσης την αντίθεσή μας και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μας δημιουργείτε επιπλέον  η αίσθηση ότι η απόλυση αυτή είναι προπομπός και άλλων απολύσεων, ειδικά από το χώρο του συνεργείου, για την αποψίλωση τμημάτων από εργαζόμενους και το σταδιακό πέρασμα αυτών των τμημάτων στους επονομαζόμενους «εξωτερικούς συνεργάτες» ή κοινώς εργολάβους.

    Φαίνεται ότι η εταιρεία δεν εκλαμβάνει σοβαρά τις επανειλημμένες αστοχίες «εξωτερικών συνεργατών» σε μια σειρά υποτιθέμενες επιδιορθώσεις μηχανημάτων  βάζοντας το στόχο των «εργολαβιών» πάνω από τα τεράστια κόστη  που συνεπάγονται οι εργολαβίες και που πολλές φορές μπορεί να αποτελούν ακόμη και σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή και ασφαλή, χωρίς ατυχήματα, εργασία  μας ( όπως για παράδειγμα οι «επισκευές» σε συστήματα πέδησης, διεύθυνσης κλπ).

    Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία που έχουν μέλη τους, εργαζόμενους στην ΙΜΕΡΥΣ, να πάρουν θέση. Να σταματήσουν οι διάφοροι «ψίθυροι» για τους λόγους και τις αιτίες της απόλυσης, που στην ουσία δικαιολογούν τις μεθόδους που μεταχειρίζεται η εταιρεία τόσο για τις επερχόμενες απολύσεις όσο και τις υποτιθέμενες αξιολογήσεις.

   Κανένας συνάδελφος να μην υπογράψει παραλαμβάνοντας την αξιολόγησή του. Δεν θεωρούμε ότι αυτές οι αξιολογήσεις είναι προϊόντα αντικειμενικών κριτηρίων αλλά έκφραση των υποκειμενικών κριτηρίων του κάθε προϊστάμενου απέναντι σε εργαζόμενους που μπορεί να εμπεριέχονται και κρίσεις με βάσει και τις διαπροσωπικές σχέσεις εργαζόμενου - προϊσταμένουΕπίσης το κριτήριο της συμπεριφοράς (που μπαίνει και ως ένα ακόμη εργαλείο, από την εταιρεία για την αξιολόγηση) είναι πολύ υποκειμενικό και δεν έχει μετρήσιμα χαρακτηριστικά, χώρια που μπορούν να μπαίνουν και κριτήρια συνδικαλιστικής συμμετοχής και δράσης .

   Κανένας συνάδελφος να μην γίνει αξιολογητής άλλων συναδέλφων μας, όταν μάλιστα αυτές οι αξιολογήσεις έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο τσαλαπάτημα της αξιοπρέπειας των αξιολογούμενων, είτε με μειώσεις αποδοχών, είτε με απόλυσή τους!

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: