Σάββατο 8 Μαΐου 2021

“ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΑΝΑΗ”

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Μια “Δανάη” βρέθηκε να στρέψει ξανά τα βλέμματα μιας αποχαυνωμένης κοινωνίας, πάνω σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Την παθογένεια της Ελληνικής Κοινωνίας.

Μια νεαρή κοπέλα, ταρακούνησε το πανελλήνιο , με μια ανάρτηση που αναδεικνύει, ακόμα μια φορά, πως μια γυναίκα, δεν είναι το “ίδιο ελεύθερη” να περπατά μόνη της την νύχτα.

Δεν είναι ελεύθερη για τους κάτωθι λόγους, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα:

  • Και όχι μόνο αυτό, έχεις και τα social media και γνωστούς παρουσιαστές στην τηλεόραση να “εγείρουν” ερωτήματα πίσω από μια πράξη που μπορεί και να είχε εξελιχθεί σε κάτι αποτρόπαιο“Τι δουλειά έχει και κυκλοφορεί μόνη της έξω το βράδυ;”

  • “Τι δικαιώματα δίνει με το ντύσιμό της και τις φωτογραφίες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;”

  • “Ποιος ξέρει τι θα του κανε και θα την ακολούθησε με το πουλί στο χέρι;”

  • “Ναι αλλά…”

  • “Το όχι, μερικές φορές σημαίνει και “ίσως ναί”

  • Και όχι μόνο αυτό, έχεις και τα social media και γνωστούς παρουσιαστές στην τηλεόραση να “εγείρουν” ερωτήματα πίσω από μια πράξη που μπορεί και να είχε εξελιχθεί σε κάτι αποτρόπαιο

Είμαστε με την Δανάη. Κάθε Δανάη που φοβάται να κυκλοφορήσει μόνη της το βράδυ, που φοβάται να αναφέρει το γεγονός για όλους τους παραπάνω λόγους, που δεν είναι πραγματικά ελεύθερη να είναι  το ίδιο ο εαυτός της όπως ένας άντρας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα….

Και όλα ξεκινάνε από το κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια, την “προσομοίωση” της κοινωνίας που λέγεται σχολείο και τον “ανθρωποφάγο” χώρο κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τα social media. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να “μπλέξουμε” την ελευθερία με την Παιδεία, αυτή που δεν κάνει διακρίσεις. Αυτή που σέβεται το άτομο και προασπίζει την ισότητα και την αποδοχή.

Το “Me Too” δεν “ξεφούσκωσε”, απλώς, τα ΜΜΕ “βαρέθηκαν” να “παίζουν” με το ίδιο “παιχνίδι”, μην επιτρέψεις να ξεφουσκώσει ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, εμάς και τα παιδιά μας….

Δεν υπάρχουν σχόλια: