Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ... ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ "ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ"!

Της Ιωάννας Υψηλάντη

Δυόμιση μέρες απέμειναν, για τις χώρες της Δύσης, που επέβαλλαν τις κυρώσεις, για... ν΄ αποφασίσουν, αν θα δεχτούν να πληρώνουν σε ρούβλια, τους αναγκαίους ενεργειακούς πόρους, που εισάγουν, από την Ρωσία ή όχι.
Μετά την λήξη της προθεσμίας, κλείνει η στρόφιγγα του αερίου και του πετρελαίου με καταστροφικά αποτελέσματα, για τις χώρες και τους πολίτες τους.
Σχετικές εντολές από τον Βλ. Πούτιν δόθηκαν, τόσο στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όσο και στην "Γκαζπρόμ".
Οι χώρες της ΕΕ, δεμένες στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απεμπόλησαν τα οικονομικά τους συμφέροντα και την ανάπτυξη τους και τα παραχώρησαν στον Μπάιντεν, που πολύ χαίρεται, για τις εισπράξεις που θα έχει, από το χειρότερο και ακριβότερο σχιστολιθικό αέριο. Το κέρδος του, από την ΕΕ, είναι τριπλό. -Περισσότερο χρήμα, για ενέργεια και εξοπλισμούς, στην Αμερικανική ενεργειακή και πολεμική βιομηχανία.
- Αδιάσπαστη εξάρτηση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, μέσω της ενέργειας και
- Οικονομική κατάρρευση των Ευρωπαίων, που θα της απαγορεύσει να γίνει ανταγωνιστικός πόλος, στα διεθνή δρώμενα.
Μπορούν, όμως, οι ΗΠΑ να σώσουν την Ευρώπη, απ΄ τις κυρώσεις, που της υπαγόρευσαν;;
Σύμφωνα με τους ειδικούς:
Η καθαρή ζήτηση εισαγωγών της Ευρώπης είναι 350-360 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως
Η Ρωσία κλείνει περίπου το 60% όλων των προμηθειών - έως 200-215 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω αγωγών και LNG.
🔸 Σε δύο χρόνια από το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αυξήσουν τις προμήθειες LNG στις ξένες αγορές κατά όχι περισσότερο από 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
🔸 Από το 2023, οι προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ θα επιβραδυνθούν απότομα λόγω του περιορισμένου δυναμικού παραγωγής και των περιορισμών υποδομής (αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα).
🔸 Το 2020, 25,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προήλθαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, το 2022 μπορούν να διανεμηθούν έως και 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι ΗΠΑ θα γίνουν με σιγουριά ο κύριος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη το 2022.
🔸 Οι ΗΠΑ ανακατευθύνουν τις ροές από τη Νότια Αμερική και την Ασία προς την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενες τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, αλλά οι προμήθειες είναι περιορισμένες από την πλευρά υποδοχής, 45 δισεκατομμύρια από τις ΗΠΑ το 2022 είναι σχεδόν το όριο αυτού που μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη. Η κατασκευή νέων τερματικών σταθμών θα διαρκέσει τουλάχιστον 4-5 χρόνια.
🔸 Το 2022, οι ευρωπαϊκοί τερματικοί σταθμοί LNG μπορούν να χειριστούν περίπου 150-160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG, το 2019-2020 οι προμήθειες ήταν 110 δισεκατομμύρια, το 2021 αυξήθηκαν στα 125 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το 2022 μπορεί να ξεπεράσουν τα 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Το LNG θα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των καθαρών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης το 2023.
🔸 Σχεδόν καμία δωρεάν χωρητικότητα LNG, εκτός από τις ΗΠΑ τα επόμενα τρία χρόνια.
🔸 Για να αντικαταστήσει τη Ρωσία, η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα των τερματικών σταθμών LNG και να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 10%
🔸 Η κατασκευή των σχετικών τερματικών και αερομεταφορέων φυσικού αερίου θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 χρόνια, αλλά οι περιορισμοί θα είναι από την πλευρά της προμήθειας. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες για αύξηση τέτοιου όγκου εξαγωγών LNG.
Είναι θεωρητικά αδύνατο να αντικατασταθεί η Ρωσία στην αγορά φυσικού αερίου είτε σε τρία χρόνια είτε σε 10 χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ριζικής μείωσης της κατανάλωσης αερίου και ριζικής εστίασης στο LNG.
Οι κυρώσεις "λειτουργούν"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: