Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΛΥΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Θέμα : Απαξίωση δημοτών, δημοτικών συμβούλων και ολόκληρου του Δήμου μας σε ένα μείζον θέμα αυτό που αφορά τους Ρομά της περιοχής μας.

Πρόεδρε της Επιτροπής ΡΟΜΑ,

Στις 29/2 και ώρα 07:51 δέχθηκα email με ομαδική κοινοποίηση ότι : " η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Πρόδρομου Πύρρου θα πραγματοποιηθεί στη πόλη μας τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. Όταν έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα σας ενημερώσουμε άμεσα ."

Το Σάββατο 02/03 το βράδυ 19:32 μ.μ. κάλεσα τον  καθ’ ύλην αρμόδιο Εντεταλμένο Σύμβουλο Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Μερινόπουλο για να τον ρωτήσω εάν υπήρχε κάποια νεότερη ενημέρωση σχετικά με την επίσκεψη και μου απάντησε ότι δεν γνώριζε τίποτα περισσότερο πιθανολογώντας ότι θα έρθει γύρω στις 10:30 με 11:00 και του ζήτησα να με ενημερώσει για οποιαδήποτε εξέλιξη διότι θα έπρεπε να κανονίσω να αλλάξω την βάρδια μου στην εργασία μου.

Την Κυριακή 03/03 στη 13:00 το μεσημέρι συνάντησα τον κύριο Λουπάκο και τον ρώτησα εάν είχε κάτι νεότερο για την επίσκεψη του κ. Πύρρου και αυτός μου απάντησε πιθανολογώντας ότι θα έρθει γύρω στις 10:30, χωρίς όμως να γνωρίζει σημείο συνάντησης ή το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Βλέποντας ότι δεν θα βγάλω άκρη αποφάσισα να υποχρεωθώ σε συνάδελφό μου ώστε να πραγματοποιήσει την υπηρεσία μου ώστε να είμαι διαθέσιμος την Δευτέρα για να μπορέσω να θέσω τα ερωτήματα αλλά και της ανησυχίες μας ως παράταξη στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Την Δευτέρα στις 14:26 δέχθηκα τηλέφωνο από δημοσιογράφο της περιοχής μας, ο οποίος με ρώτησε γιατί δεν παρευρέθηκα στην συνάντηση και έτσι συνειδητοποίησα ότι έχω τελικώς αποκλειστεί από την επίσκεψη του κ. Πύρρου.

Αν και ανταποκρίθηκα και στις δύο προηγούμενες συναντήσεις της επιτροπής - ομάδα εργασίας που είχα κληθεί χωρίς να απέχω για οποιαδήποτε λόγο, τεχνηέντως στην πιο κρίσιμη κατά εμάς συνάντηση, αποκλείστηκα.

Παρά τις ενστάσεις μας εξ αρχής για την λεγόμενη επιτροπή πριν αυτή έρθει σε σώμα αλλά και κατά την διάρκεια όπου θεωρούμε ότι είχε σημεία αδιαφάνειας και δυσκαμψίας,

είχα και έχω την άποψη ότι το παράδειγμα της συμμετοχής το συγκροτείς με την παρουσία σου και την συμμετοχή σου όταν έχεις την εντολή από τους συνδημότες σου να είσαι εκεί για να τους υπερασπίζεσαι , για να είσαι η φωνή τους ,για να εγγυηθείς ότι δεν θα γίνει κάτι εις βάρος τους, για να ακούς τι έχει να πει η δημοτική αρχή να μπορείς να συνδιαλέγεσαι και να συμμετέχεις στην δημοκρατική διαδικασία.

Όταν όμως δεν υπάρχει στο ελάχιστο ισονομία και σοβαρότητα για ένα τόσο σημαντικό θέμα και λαμβάνεις απαξίωση τότε αισθάνεσαι να πολεμάς ανεμόμυλους.

Μετά λύπης μου καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα της συνεννόησης της δημοτικής αρχής είναι ανώτερο ακόμα και από αυτό των Ρομά που προσπαθούμε να “επιλύσουμε” και με την παρούσα δήλωση και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας κάνω γνωστό ότι παραιτούμαι της επιτροπής ή ομάδα εργασίας ή όπως αλλιώς θέλουν να το ονομάσουν.

Σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα που ταλανίζει για δεκαετίες τον τόπο μας πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα επιτέλους διότι ο κόσμος είναι στα κάγκελα και απαιτεί διαφάνεια και ενημέρωση.

Με αίσθημα ευθύνης,

Μαρίνος Λύτρας

Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Άμφισσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: