Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΜΕΡΑ25 | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Όταν Κόκκαλης και Σταθάκης μιλούν για… Οικολογία


Με αφορμή μια τηλεοπτική συζήτηση, την Ημέρα του... Περιβάλλοντος
 

Αιχμηρή απάντηση στην πρόκληση που δέχτηκε από το γραφείο του Πέτρου Κόκκαλη μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΚΟΝΤRΑ, έδωσε χθες βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι πιθανές συνεργασίες στον «προοδευτικό» χώρο όταν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως ο κ. Κόκκαλης ήταν μέχρι πρότινος σε ένα κόμμα που ψήφισε τις εξορύξεις. Η απάντηση από το γραφείο του κ. Κόκκαλη, μέσω των παρουσιαστών της εκπομπής, ήταν πως «ο Βαρουφάκης ψεύδεται ως συνήθως».

Για του λόγου το αληθές λοιπόν:

Οι συμβάσεις παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και στην Κρήτη προετοιμάζονταν μεθοδικά από την κυβέρνηση Τσίπρα σχεδόν από την ώρα της υπογραφής του τρίτου μνημονίου, το 2015.

Τον Αύγουστο του 2017 προκηρύχθηκαν από τον υπουργό Γ. Σταθάκη, οι διαγωνισμοί για τις εξορύξεις σε Ιόνιο και Κρήτη. Οι δύο πρώτες συμβάσεις για το Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο υπογράφηκαν τον Απρίλιο του 2019 με την ισπανική Repsol.

Δύο χρόνια μετά τις προκηρύξεις και ένα μήνα μετά τις πρώτες υπογραφές, τον Μάιο του 2019 ο κ. Κόκκαλης εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς φυσικά να έχει εκφράσει καμία αντίρρηση για τις επιλογές του κόμματος με το οποίο εξελέγη.

Ακόμα έναν μήνα μετά, τον Ιούνιο του 2019 υπεγράφησαν και οι επόμενες συμβάσεις για εξορύξεις στην Κρήτη με τη γαλλική Total και την αμερικανική Exxon Mobil . Αυτές μάλιστα παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, του Γ. Σταθάκη φυσικά αλλά και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα. Και πάλι ο κ. Κόκκαλης έλαμψε δια της σιωπής του,

όπως έκανε και σε όλους τους αγώνες του αντιεξορυκτικού κινήματος στην Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα.

Σήμερα, ειδικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όλοι αυτοί που υπέγραψαν τις εξορύξεις, ντύνονται ξανά τον μανδύα της αριστεράς και της οικολογίας. Οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γ. Σταθάκης είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Αριστεράς ενώ ο κ. Κόκκαλης αναζητεί πολιτικό μέλλον για τον "ΚΟΣΜΟ" του προσπαθώντας να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης των οικολογικών κινημάτων. Μόνο που αυτό δεν αγοράζεται με τα λεφτά του... Μοιάζει περισσότερο με έναν «Τραμπ της Οικολογίας» όπως τον χαρακτήρισε στην εκπομπή του ΚΟΝΤRΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης. (Βίντεο)

Εμείς, στο ΜέΡΑ25, το μόνο πραγματικά «πράσινο» κόμμα στην Ελλάδα, παίρνουμε ξεκάθαρα θέση εναντίον των εξορύξεων, χωρίς αστερίσκους, χωρίς ψιλά γράμματα και κυρίως χωρίς να πατάμε ταυτόχρονα στις δύο βάρκες, της οικολογίας και των ολιγαρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: