Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΛΗΜΝΟΣ: ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ -ΕΙΚΟΝΕΣ

Συνολικά 40 σπίτια στη Λήμνο υπέστησαν ζημιές. Καταστράφηκαν σημαντικά εκθέματα στο μουσείο. Ζημιές στην Ιμβρο. Πανικός και 266 τραυματίες στην Τουρκία. Φόβοι για το ρήγμα της Ανατολίας.
Με το φόβο των μετασεισμών, που οι σεισμολόγοι προειδοποιούσαν ότι θα είναι ισχυροί, πέρασαν το βράδυ τους οι κάτοικοι της Λήμνου, της Σαμοθράκης, της Λέσβου και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αντισεισμικής προστασίας, όμως -σύμφωνα με το δήμαρχο της Λήμνου- οι κάτοικοι δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να διανυκτερεύσουν μακριά από τα σπίτια τους.
Καταστράφηκαν σημαντικά εκθέματα στο μουσείο της Λήμνου 
Στη Λήμνο, έχουν ήδη καταγραφεί ζημιές σε συνολικά 40 σπίτια τα περισσότερα από το οποία δεν κατοικούνταν, όπως αναφέρει στο TheTOC.gr ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής. Τρεις οι ελαφρά τραυματίες, μια μητέρα με το παιδί της και μια αγγλίδα τουρίστρια στο αεροδρόμιο του νησιού,
όπου έπεσε κομμάτι γυψοσανίδας.
 
«Εκείνο που στεναχωρεί και ανησυχεί είναι ότι υπέστησαν ζημιές σημαντικά εκθέματα των προϊστορικών και ρωμαϊκών χρόνων που φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Εφορία Αρχαιοτήτων θα αποτιμήσει την καταστροφή...» είπε ο κ. Χατζηδιαμαντής.
Ζημιές υπέστησαν και δύο εκκλησίες. Επίσης, κατέρρευσαν μια περίφραξη και ένα παλιό ακατοίκητο σπίτι. Φθορές έχουν υποστεί και τρία σχολεία τα οποία είναι εκλογικά κέντρα. 
 
«Ερχονται 14 μηχανικοί από τον οργανισμό σχολικών κτιρίων και τον ΟΑΣΠ για να δουν αυτές τις ζημιές γιατί σε αυτά τα σχολεία -εκτός από το ότι είναι εκλογικά κέντρα- οι μαθητές θα δώσουν και εξετάσεις την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο νησί με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος.
Στο νησί δεν έχουν καταγραφεί ζημιές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο, ενώ χωρίς προβλήματα λειτουργεί το νοσοκομείο της Λήμνου παρά τη μεγάλη διάρκεια της δόνησης και το μικρό εστιακό βάθος της.
Εκατοντάδες τραυματίες και πανικός στην Κωνσταντινούπολη
Ο ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 12:25 το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων. Προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στα παράλια της Τουρκίας.Τουλάχιστον 266 πολίτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων της Τουρκίας, ενώ οι κάμερες κατέγραψαν τη στιγμή του σεισμού
Το «φονικό» ρήγμα της Ανατολίας 
Ο πανικός των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας της έντασης αλλά και της διάρκειας της δόνησης, εξηγείται και από το φόβο που προκαλεί το γνωστό ρήγμα της Ανατολίας.
 
Ενα τμήμα 30 χιλιομέτρων -από τα συνολικά 1.500- κείται σε βάθος μόνο λίγων χιλιομέτρων στο αρχιπέλαγος των Πριγκιπονήσων, και φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων, ακριβώς «κάτω από τα πόδια» της Κωνσταντινούπολης. 
Εκτεταμένες οι καταστροφές στην Ιμβρο
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μαρμαρά, Δαρδανέλια και Ιμβρο, όπου υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια.
Αρκετές έχουν καταγραφεί σε χωριά της ελληνικής μειονότητας, όπως στο Γλυκύ και στα Αγρίδια. Δεν υπάρχουν ωστόσο αναφορές για τραυματίες.
Το ίδιο ρήγμα της Ανατολίας, το 1999 προκάλεσε τον πολύνεκρο σεισμό της Νικομήδειας με απολογισμό 20.000 νεκρούς. 
Εντονους μετασεισμούς περιμένουν οι σεισμολόγοι
Οι Ελληνες σεισμολόγοι, καθησυχάζουν ως προς τα 100 χιλιόμετρα του ρήγματος στην ελληνική ζώνη -καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο κάτω από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι και τις ακτές των Σποράδων- καθώς ως προέκταση του κυρίως ρήγματος δεν μπορεί να δώσει στην Ελλάδα έναν ενιαίο σεισμό, γιατί σπάει σε μικρότερα κομμάτια.
Ωστόσο, η μετασεισμική δραστηριότητα θα είναι έντονη. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο theTOC.gr, αναφέρει ότι οι σεισμολόγοι δεν είναι ακόμη σίγουροι αν αυτός ο σεισμός είναιο κύριος.«Κατά το παρελθόν, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς της τάξεως των 7-7,2 Ρίχτερ. Παρακολουθούμε την σεισμική ακολουθία, φαίνεται ότι είναι ο κύριος σεισμός αλλά είναι ακόμα νωρίς για να το πούμε με μεγάλη βεβαιότητα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.«Θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες», συμπλήρωσε ο διευθυντής του τομέα Γεωφυσικής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας μιλώνταςστοΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: