Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ «ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ» ΚΑΝΕΙΣ

Τα μηνύματα της κάλπης. Τι λένε τα επιτελεία των κομμάτων. Οι κερδισμένοι και οι μεγάλοι χαμένοι. Η επόμενη μέρα. Οι κινήσεις της κυβέρνησης.

Εναν μεγάλο χαμένο, δύο συνέδρια κομμάτων, μια πρωτοβουλία διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και έναν ανασχηματισμό, ήταν οι ...λαγοί που έβγαλαν από το καπέλο τους οι πολίτες με τη χθεσινή τους ψήφο.
Θα αναλύσουν το αποτέλεσμα της κάλπης
Η Κουμουνδούρου μπορεί να λέει πως κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων και η Ν.Δ. ότι η αποδοκιμασία στο πρόσωπό της αγγίζει τα όρια της φυσιολογικής φθοράς
Το σίγουρο είναι ότι από σήμερα τα επιτελεία των κομμάτων τα περιμένει μία εργώδη προσπάθεια προκειμένου να αναλύσουν διεξοδικότερα το αποτέλεσμα της κάλπης.
Από τις πρώτες εκτιμήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφώς ο νικητής αυτών των εκλογών και από σήμερα θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Κυβέρνηση από τη θέση του οδηγού με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μάλιστα με την κ. Ρένα Δούρου να κόβει πρώτη το νήμα και στην περιφέρεια Αττικής,
όπως έδειχνε το ολονύχτιο θρίλερ, η Κουμουνδούρου κερδίζει και τη μάχη των εντυπώσεων.
Η Ν.Δ. μπορεί να ισχυρίζεται και όχι άδικα, ότι η αποδοκιμασία προς το πρόσωπό της αγγίζει τα όρια της φυσιολογικής φθοράς του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα στην πιο δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν τίθεται θέμα δυσαρμονίας της κυβέρνησης με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα για την Ελιά-ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι το δίλημμα Βενιζέλου εκ των πραγμάτων συσπείρωσε μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, προσφέροντας στη Χαριλάου Τρικούπη πολύτιμο χρόνο για να αναζητήσει από άλλη αφετηρία την ανασύσταση της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.
Η ΔΗΜΑΡ ο μεγάλος χαμένος
Από εκεί και μετά η ΔΗΜΑΡ ήταν σίγουρα ο μεγάλος χαμένος της ευρωκάλπης φτάνοντας μάλιστα στα όρια της κομματικής εξαφάνισης. Από σήμερα ο Φώτης Κουβέλης θα έχει πολύ δύσκολο έργο έχοντας την κοινοβουλευτική του ομάδα χωρισμένη στην κυριολεξία στα τρία.
Οι ΑΝΕΛ, παρότι μείωσαν τα ποσοστά τους κατάφεραν να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή και τα όποια εσωκομματικά προβλήματα θα λυθούν στο συνέδριο του κόμματος όπως προανήγγειλε ο Πάνος Καμένος.
Το Ποτάμι, παρότι δεν κατάφερε να δικαιώσει τις δημοσκοπικές προσδοκίες με το ποσοστό που εξασφάλισε, είναι σίγουρο ότι θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Το αν και με ποιους όρους θα συμμετάσχει σε αυτήν, είναι ένα ανοιχτό θέμα με δεδομένο ότι προεκλογικά ο κ. Θεοδωράκης δεν άνοιξε όλα τα χαρτιά του.
Πρωτοβουλία διεύρυνσης
Σύμφωνα τώρα με το ρεπορτάζ και όπως έχει γράψει το TheTOC.gr, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Βενιζέλος με τις δηλώσεις του, από σήμερα κιόλας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν πρωτοβουλία διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με κεντροδεξιό πρόσημο και εθνικό σκοπό την απομείωση του χρέους της χώρας και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Υποβοηθητικά στην προσπάθεια αυτή θα λειτουργήσει ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης με τις πληροφορίες να θέλουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα στελέχη της Ελιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: