Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΝΑΙΤΖΕΛ ΦΑΡΑΤΖ: Η ΑΛΕΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ

Ο ακροδεξιός βρετανός, που ήταν ως τώρα ένας εξόριστος στο Στρασβούργο, απειλεί όχι μόνο να αυξήσει τη δύναμή του στην ευρωβουλή, αλλά και να γίνει πρωταγωνιστής στη βρετανική πολιτική ζωή.
«Η Αλεπού είναι ήδη μέσα στο κοτέτσι». Με αυτή την δήλωση, ο ηγέτης του «Κόμματος της Ανεξαρτησίας» Νάιτζελ Φάρατζ σχολίασε τις επιδόσεις του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη. Κι όταν μιλάει για «κοτέτσι» εννοεί το βρετανικό κοινοβούλιο.
Τα μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι ο μέχρι χθες ανύπαρκτος στην τοπική αυτοδιοίκηση Φάρατζ, κατάφερε να εκλέξει 155 δημοτικούς συμβούλους, απειλώντας την ύπαρξη του τρίτου κόμματος και κυβερνητικού εταίρου, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών. Κάνοντας αναγωγή των ψήφων σε εθνικό επίπεδο υπολογίζουν ότι αν την Πέμπτη είχαν γίνει γενικές εκλογές στη χώρα,
το UIKP, το κόμμα του Φάρατζ θα είχε βγει τρίτο με ποσοστό 17%, πίσω από τους Εργατικούς με 31% και τους Συντηρητικούς με 29%.
Ο σεισμός που έρχεται
Η Guardian, στο σχόλιό της κάνει λόγο για τις πρώτες δονήσεις ενός πολιτικού σεισμού που έρχεται. Οι αναλυτές προειδοποιούν τους πολιτικούς των μεγάλων κομμάτων να μην υποτιμούν πια τον αντίπαλο, που από κόμμα διαμαρτυρίας έχει γίνει ήδη σοβαρός παίκτης στην πολιτική σκακιέρα. Ήδη οι πρώτες ρωγμές έκαναν την εμφάνισή τους στο Συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Τρεις βουλευτές του, γνωστοί ευρωσκεπτικιστές, ζήτησαν να υπάρξει διάλογος και πολιτική συμφωνία με τον Φάρατζ, πριν τις εκλογές του Μαϊου του 2015.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, μοιάζει να εκμεταλλεύεται με μαεστρία τις αδυναμίες των πολιτικών αντιπάλων του και σε συνδυασμό με την υψωμένη φωνή και τους ακραίους χαρακτηρισμούς κερδίζει τους αναποφάσιστους που αναζητούν έναν ηγέτη.
Πολέμιος της ευρώπης
Το γεγονός ότι είναι όχι απλά ευρωσκεπτικιστής, αλλά πλήρως αντίθετος στην έννοια της ενωμένης Ευρώπης, σε μια χώρα μάλιστα που δυσκολεύεται να γίνει ευρωπαϊκή, του δίνει επιπλέον πόντους. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι κατάφερε να εκτοξευτεί στον πολιτικό ουρανό της Βρετανίας, όταν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Και για να αποδείξει ότι το ευρωπαϊκό πείραμα δεν «προχωράει» φέρνει το παράδειγμα δύο χωρών με μεγάλες διαφορές στις οικονομίες τους: την Γερμανία και την Ελλάδα. Για τα προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη, ο Νάιτζελ Φάρατζ θεωρεί ανήθικο να εξαγοράζει μια χώρα τα χρέη της με τα λεφτά των φορολογούμενων και προειδοποιεί ότι η επόμενη κρίση χρέους θα ξεσπάσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αντι-ναζι και ρατσιστής
Όταν τον ρωτούν για τους νεοναζί, ο Νάιτζελ Φάρατζ, είναι ικανός να μιλά επί ώρες για τις γερμανικές θηριωδίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και να τονίζει ότι δεν πρέπει να τις ξεχάσει κανένας. Όμως πρόσφατα σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του δήλωσε ότι θα ανησυχούσε πολύ αν μάθαινε ότι στην γειτονιά του είχαν εγκατασταθεί Ρουμάνοι μετανάστες. Κι επειδή η σύζυγος του Φάρατζ είναι Γερμανίδα, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν Γερμανό κι έναν Ρουμάνο: «Ξέρετε την διαφορά» ήταν η απάντηση.
«Παιδί» της Θάτσερ
Ο Φάρατζ, γεννημένος στο Κέντ, είναι απόγονος γερμανού προτεστάντη που μετανάστευσε στο Λονδίνο τον 19ο αιώνα. Ο πατέρας του Νάιτζελ ήταν χρηματιστής στο Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με μια βιογραφία που είχε παρουσιαστεί από το BBC, ήταν αλκοολικός και εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν ο Νάιτζελ ήταν μόλις 5 ετών. Ο Νάιτζελ μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν πήγε στο πανεπιστήμιο αλλά ασχολήθηκε κι αυτός με το χρηματιστήριο, περνώντας από διάφορες εταιρίες του Σίτι. Από παιδί ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και μάλιστα ενεργό μέλος του συντηριτικού Κόμματος, την εποχή που «βασίλευε» η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Εγκατέλειψε τους Συντηρητικούς το 1993 όταν η Βρετανία υπέγραψε την Συνθήκη του Μάαστριχτ και ίδρυσε μαζί με άλλους το «Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP). Εξελέγη πρώτη φορά στην Ευρωβουλή το 1994 και ξανά το 2004 και το 2009, όταν το κόμμα του αναδείχθηκε δεύτερο με 16,5% μπροστά από τους εργατικούς του Γκόρντον Μπράουν.
Ο ταραξίας του Στρασβούργου
Μπορεί ο Φάρατζ να θεωρείται «παρίας» στο ευρωκοινοβούλιο, όμως το 2004 όταν αποκάλυψε ότι ο υποψήφιος εκείνη την εποχή για πρόεδρος του σώματος Ζακ Μπαρό είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση στην Γαλλία, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελευθεροι ένωσαν τις δυνάμεις του μαζί του για εξαναγκάσουν τον Μπαρό σε παραίτηση.
Ενας συντηρητικός εναντίον του διαδόχου
Το 2008 όταν ο πρίγκηπας Κάρολος μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο για την κλιματική αλλαγή, ο Φάρατζ δεν σηκώθηκε για να χειροκροτήσει τον μέλλοντα βασιλιά της χώρας του. Κι όταν τα χειροκροτήματα σταμάτησαν, ο Φάρατζ πήρε το λόγο και είπε στον διάδοχο: «Πως σας επιτράπηκε να έρθετε στην ευρωβουλή και να μας πείτε ότι το σώμα θα έπρεπε να έχει περισσότερες εξουσίες; Θα ήταν καλύτερο για την χώρα που θέλετε κάποτε να κυβερνήσετε να μείνετε στην πατρίδα και να προσπαθήσετε να πείσετε τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να κάνει το δημοψήφισμα για την συνθήκη της Λισαβόνας, όπως έχει υποσχεθεί να κάνει».
Η επίθεση στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Το 2010, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν για πρώτη φορά ως πρόεδρο του συμβουλίου τους τον βέλγο πρωην πρωθυπουργό Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Φάρατζ τον «στόλισε» με χαρακτηρισμούς που προκάλεσαν σοκ: «Έχει το χάρισμα της πατσαβούρας και την εμφάνιση ενός χαμηλόβαθμου τραπεζικού υπαλλήλου. Ποιος είστε; Δεν σας έχω ακουστά. Κανένας στην ευρώπη δεν σας γνωρίζει!» Κι όταν λίγο καιρό αργότερα ρωτήθηκε από τους Times του Λονδίνου πως κρίνει την συμπεριφορά του, απάντησε: «Δεν ήμουν προσβλητικός. Είχα δίκιο!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: