Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ

Πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο ανασχηματισμός. Ποιοί φεύγουν «πληρώνοντας» την απουσία τους από τον προεκλογικό αγώνα. Ποιοί αποτυχόντες υποψήφιοι υπουργοποιούνται
Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheTOC.gr είχαν μια πρώτη τηλεφωνική συζήτηση επί του θέματος, αλλά πιο συγκεκριμένη και ενδελεχής συνομιλία θα υπάρξει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, οι δυο πολιτικοί που θα βρεθούν στην καρδιά της Ε.Ε. για το άτυπο δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών, θα έχουν μια αναλυτική συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Σαφώς στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα του ανασχηματισμού,
όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα συνεχίσουν τη συζήτηση και στην Αθήνα το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και θα συναντηθούν εκ νέου για να εξετάσουν και το ζήτημα της αναθεώρησης της κυβερνητικής προγραμματικής συμφωνίας.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου και σε κάθε περίπτωση πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου το αργότερο και σε κάθε περίπτωση πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Στόχος των δυο πολιτικών αρχηγών είναι, αφενός να αντικατασταθούν υπουργοί που αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις κυβερνητικές ανάγκες και αφετέρου για να μπορέσει η κυβέρνηση να κινηθεί πιο ευέλικτα στην περίπτωση αιφνίδιας προσφυγής στις κάλπες εντός των προσεχών έξι μηνών.

Θεωρείται δεδομένο ότι το νέο σχήμα θα έχει περισσότερα πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο με βασικό τον Ανδρέα Λοβέρδο. Είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ θα παραμείνουν στην κυβέρνηση οι Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Τσαυτάρης.

Το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές είναι οι μεγάλες απώλειες προς τα δεξιά της και ως εκ τούτου θα υπάρξει ενίσχυση της κυβέρνησης με πρόσωπα που έχουν σκληρό δεξιό προφίλ. Ο βασικός παράγοντας στο νέο σχήμα θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ λόγω της έντασης που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες, ενδέχεται να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αξιοποιηθούν στελέχη που έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως π.χ. ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος, αλλά και Σταύρος Καλαφάτης, με τον πρώτο να τοποθετείται πιθανότατα υπουργός Πολιτισμού.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ακόμα τι θα γίνει με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θέμα για το οποίο θα δοθεί οριστική απάντηση έως την προσεχή Πέμπτη στη συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του TheTOC.gr φέρεται να είπε μόλις την επομένη των εκλογών, ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα γίνει, ενώ τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αναμένει, όπως είπε και δημόσια, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο στις 11 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα πρέπει να λήξει άμεσα, διότι ως τις 6 Ιουνίου θα οριστεί ποιος θα είναι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος με τις πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ να μιλάνε για πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να παραμείνει στη θέση του Γιώργος Προβόπουλος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασαν μηνύματα από τους κύκλους των πιστωτών για να παραμείνει στη θέση του ο Γ.Στουρνάρας ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το θέμα του χρέους

Πάντως, έχουν φθάσει μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου από τους κύκλους των πιστωτών για να παραμείνει στη θέση του ο Γιάννης Στουρνάρας ενόψει και της διαπραγμάτευσης τον προσεχή Σεπτέμβριο για το θέμα του χρέους. Η τελική λύση για το θέμα Στουρνάρα, συνδέεται άμεσα και με το ποιος θα προταθεί τελικά και για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Στο σχήμα και μάλιστα σε θέση κλειδί στο υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθεί ο Σταύρος Παπασταύρου, από τους πλέον στενούς  συνεργάτες του Πρωθυπουργού που έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο ποτέ δεν ήλθε σε σύγκρουση. Στο υπουργείο Υγείας ενδέχεται να μετακινηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δεδομένο ότι τα οικονομικά της υγείας είναι μια από τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.

Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και είναι σίγουρο ότι πολλά θα κριθούν την τελευταία στιγμή. Μεταξύ των ονομάτων που ήδη συζητούνται προς αντικατάσταση είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Νίκος Δένδιας που ο ίδιος έχει ζητήσει να αποχωρήσει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και υπάρχει εισήγηση να μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν να μείνει εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος λόγω της στάσης του στη μάχη για το δήμο Πειραιά, καθώς στήριξε τον Γιάννη Μώραλη έναντι του Βασίλη Μιχαλολιάκου που ήταν ο εκλεκτός της ΝΔ.


Κλειδί για το ποιοι θα εισέλθουν στην κυβέρνηση και ποιοι θα βρεθούν εκτός είναι για το Μέγαρο Μαξίμου και η στάση πολλών υπουργών και υφυπουργών στην προεκλογική μάχη. Π.χ. ορισμένοι που ήταν τελείως εξαφανισμένοι και απέφυγαν τη φωτιά, κατά την προσφιλή φράση πρωθυπουργικού συνεργάτη, είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν εκτός. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Επίσης υπάρχουν και κάποιες σταθερές στην κυβέρνηση, όπως ο Μάκης Παπαγεωργίου, στενός φίλος του Πρωθυπουργού, στο υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που παραμένει αμετακίνητος μαζί με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη. Ο Θανάσης Τσαυτάρης θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ερωτηματικό είναι εάν θα αλλάξει πόστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετακινηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή θα παραμείνει, καθώς έχει θετικό απολογισμό. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο νέο σχήμα θα εισέλθουν και νέα πρόσωπα που δεν έχουν κυβερνητική εμπειρία από το χώρο της ΝΔ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: