Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ- ΜΕΡΟΣ 2ο

karamanlis_17062014.png

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στο πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, η αφήγηση του 2ου μέρους ξεκινά από τα περίφημα Δεκεμβριανά το 2008 και καταλήγουν παραμονές των εκλογών του 2009. Ο ΥΠΟΙΚ έχει πλέον αλλάξει, με τον Γιάννη Παπαθανασίου να έχει αντικαταστήσει τον Ιανουάριο του 2009 τον Γιώργο Αλογοσκούφη, έναν ανασχηματισμός που έγινε στη σκιά της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του χάους που προκλήθηκε στην Αθήνα.

Οδηγός και στο 2ο μέρος η εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω link: http://folders.skai.gr/main/theme?id=298&locale=el 

Αναφορικά με την κρίση των Δεκεμβριανών:

Ο Γιάννης Λούλης, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού δήλωσε χαρ/κα για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από τον Υπουργό Εσωτερικών τότε Προκόπη Παυλόπουλο (1.10-1.17): "Ήταν καταστροφικός ο τρόπος που χειρίστηκε την κρίση εκείνο το βράδυ ο αρμόδιος υπουργός. Καταστροφικός", με την τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη να συμπληρώνει (1.39-1.53): "ομολογώ, το βράδυ που έφυγα από το Μαξίμου κατά της 3-4 το πρωί και γύρισα στον άντρα μου,
του είπα "δεν έχω καμία πλέον θέση σε αυτήν την κυβέρνηση. Έχω πρόβλημα επαφής". Λίγο παρακάτω (06.10-06.20) η Μπακογιάννη θα εξομολογηθεί στον Αλέξη Παπαχελά: "η κυβέρνηση ήταν μια παράλληλη πάπια, όπου δεν μπορούσαν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις".

Μολονότι 15 μήνες πριν ο Καραμανλής είχε κερδίσει τις εκλογές, από τον Δεκέμβριο του 2008 η κυβέρνησή του έμοιαζε ετοιμόρροπη, εγκλωβισμένη σε μια ισχνή πλειοψηφία, με την σκανδαλολογία να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση (μην ξεχνάμε την υπόθεση του Βατοπεδίου), με τα πρόσφατα γεγονότα στην Αθήνα να δείχνουν εικόνα παράδοσης του κράτους. Ενθυμούμενοι αυτή την εικόνα, σε συνδυασμό ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ψηφίσει τον τελευταίο προϋπολογισμό των υπέρογκων ελλειμμάτων, σε τι ακριβώς να παρείχε συναίνεση ο Παπανδρέου εκείνη την εποχή, όπως εμμένει η καραμανλική αφήγηση των γεγονότων; Να τείνει χέρι βοήθειας σε μια κυβέρνηση που ούτε η κορυφαία της υπουργός ένιωθε ότι είχε θέση; Να συγκαλύψει το ΠΑΣΟΚ τα σκάνδαλα και τις οικονομικές ατασθαλίες. Ήταν δεδομένο ότι από τις αρχές του 2009 ο Καραμανλής σχεδίαζε να αποδράσει και για να τελειώνουν και οι μύθοι με το κατά πόσο επηρέασε η στάση Παπανδρέου στην υπόθεση εκλογής ΠτΔ, γιατί ο Καραμανλής δεν έκανε βουλευτικές εκλογές το 2009 μαζί με τις ευρωεκλογές; Τι θα είχε γίνει αν οι εκλογές αυτές είχαν γίνει τότε. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είχε τρεις και πλέον μήνες να εκτιμήσει την ακριβή κατάσταση της οικονομίας και να καταθέσει έναν προϋπολογισμό σε συνθήκες ωριμότερες, που θα περιόριζε δραστικά τα ελλείμματα. Αντίθετα τι επέλεξε ο Καραμανλής; Να αποδράσει τον Σεπτέμβριο του 2009 προκηρύσοντας εκλογές όχι επειδή τον "εκβίαζε" δήθεν ο Παπανδρέου, αλλά για να αποφύγει το τσουνάμι που ερχόταν για τη χώρα.

Παραθέτουμε και το εύστοχο σχόλιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί μη παροχής συναίνεσης στον Καραμανλή τον Μάρτιο του 2009 (27.56 – 28.18): «Κάθε παρόμοια προσπάθεια συνεννόησης εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Σας θυμίζω ότι το πολιτικό πλαίσιο τότε χαρακτηριζόταν από μια σειρά υποθέσεις σκανδάλων, αυτό το χρωμάτιζε, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μια συνεννόηση και μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολο όταν μια κυβέρνηση η οποία δεν παραδεχόταν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος», και συνεχίζει στο (30.03- 30.13): «Εάν η κυβέρνηση τότε είχε βγει και είχε πει ότι το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο και άρα πρέπει να πάρουμε μέτρα, εκεί θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για εμάς το να αρνηθούμε κάποια μέτρα» . Στη συνέχεια, από το (30.27- 30.38) : «Άρα εκεί είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τα άλλα κόμματα, πόσο μάλλον την κοινωνία ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συνεννόηση. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν προχώρησε κάτι». (http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/7464-tora-o-karamanlis-den-sympathei-ton-tsipra)

Με τα μέτρα που δεν πήρε ο Παπαθανασίου και η συνειδητή παραπλάνηση των ελλήνων πολιτών

Λίγο παρακάτω ο Παπαθανασίου (10.27 – 10.55) δηλώνει αφοπλιστικά: «και εμάς σαν κυβέρνηση και εμένα προσωπικά το άγχος μου ήταν αν θα μπορέσουμε να δανειστούμε. Και ο καλύτερος τρόπος για να διασκεδάσεις τις αγορές και να τις πείσεις ότι μπορείς να δανειστείς, είναι να βγεις να δανειστείς. Και είναι γνωστό ότι είχαμε πάντα πιέσεις για το τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να δανειστεί και ήταν και δική μου στρατηγική τότε να μην αφήσω κανένα απολύτως παράθυρο ανοιχτό ότι πιθανώς να είχαμε πρόβλημα, διότι βεβαίως άμα αφήσεις έστω και την υπόνοια αυτή, οι αγορές θα σε τιμωρούσαν"

Όπως βλέπετε στο παρακάτω screenshot, η οικονομική πολιτική που ακολουθούσε ο Παπαθανασίου ήταν η περίφημη θέση: "μην πληρώσεις, άστα για του χρόνου" (http://www.parapolitiki.com/2012/03/pics_21.html


karamanlis_1_17062014.png

Στο σημείο 14.00 – 14.29 ο Παπαθανασίου λέει πως «...παρόλο που είχαμε τον Ιούνιο εκλογές, πήραμε κι' άλλες δυο φορές μέτρα, και τον Ιούνιο μέτρα, εισπρακτικά, ήταν ενήμεροι στην Ευρώπη [εδώ μας θυμίζει την χαρτοπετσέτα: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/7748-bring-the-xartopetseta-back  ], ότι τα μέτρα αυτά ήταν εισπρακτικά, ότι πολλά από αυτά ήταν one off, που δε τους αρέσουνε, αλλά είπαμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τα ελλείμματα που σ'όλες τις χώρες αυξάνονταν, είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε και έκτακτα μέτρα». Αυτά τα μέτρα δείχνουν να μην πείθουν τον τότε επίτροπο Αλμούνια, ο οποίος δηλώνει στην εκπομπή (14.20 – 14.45): «Προσκαλούμε την Ελλάδα να βελτιώσει την ποιότητα και διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών της μεγεθών. Με σκοπό δε, να ανακτήσει τις απώλειες στην ανταγωνιστικότητα και να διευθετήσει τις υπάρχουσες ανισορροπίες στο εξωτερικό της χρέος, την προσκαλούμε να εφαρμόσει επειγόντως θαρραλέα».

Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποφασίσει να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό αναφορικά με την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, μολονότι ο ατυχής Αντώναρος κάνει δήλωση που μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει (14.45 –14.56): «Εμείς όλα τα στοιχεία που μας έρχονταν από την ΕΕ τα παίρναμε ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ και τα συζητάγαμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ». Λίγο παρακάτω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Καραμανλή προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα (στο 16.07 – 16.12) «...και λέγαμε ΣΥΝΕΧΩΣ στους πολίτες ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πράγματα που θα έρθουν»
Δεν θα κουραστούμε να  θυμίσουμε και πάλι, τι έλεγαν στον κόσμο:


-το προεκλογικό spot της ΝΔ με τα πράσινα παπαγαλάκια


-την "Θωρακισμένη οικονομία" (ένα ωραίο άρθρο του Μανδραβέλη: "Το δίκιο των «παπαγάλων»": http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4199:1&catid=60:e&Itemid=82)


καθώς και το έλλειμμα το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις του σημερινού π/θ Αντ. Σαμαρά θα έφτανε το "4 -4,5% παρόλο τη διεθνή οικονομική κρίση

Θυμάται άραγε κανείς αυτά τα μέτρα; Αυτό που θυμόμαστε είναι η απόσυρση των αυτοκινήτων και των air condition για παράδειγμα τα οποία επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό, και κάτι προσλήψεις στο ΜΕΤΡΟ κλπ. που μάθαμε αργότερα. Αλλά είπαμε, υπήρχε η λογική του «άστο για αργότερα», παρά τις προειδοποιητικές επιστολές Πέτρου Δούκα προς Καραμανλή για τη διόγκωση του χρέους:


Παράλληλα ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας έμμεσα τον Παπαθανασίου τονίζει ότι (16.15- 16.32) : «Η μεγάλη μου απορία είναι, ενώ το 2007 γίνανε εκλογές με σκοπό να παρθούνε μέτρα, άρα η κυβέρνηση τότε ήξερε ότι ερχόταν πρόβλημα, όχι απλώς δεν πάρθηκαν τα μέτρα, αλλά οι δαπάνες ξέφυγαν τελείως. Νομίζω ότι αυτήν την ιστορική περίοδο, πρέπει κάποιος να την ερμηνεύσει και να την εξηγήσει, να μας πει γιατί έγινε αυτό».

Φτάνει η ώρα που ο Παπαχελάς απευθύνει την εξής ερώτηση προς τον Παπαθανασίου (32.40- 32.49): «Δεν επικοινωνείτε τα στοιχεία της χώρας προς το ΔΝΤ σε τρίμηνη βάση και μια εξήγηση που έχει δοθεί είναι γιατί δε θέλατε να ανησυχήσουνε σε σχέση με το που πήγαινε το έλλειμμα οι αγορές» και η απάντηση Παπαθανασίου: «Η ιστορία είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο του '08, το τότε υπουργείο, όχι πως δεν υπήρχαν τότε τα στοιχεία, προσέξτε, δεν τα κοινοποιούσε επισ..., ένα τμήμα του ΔΝΤ, όπου θέλω να πω η συμμετοχή μας ήταν και προαιρετική, δηλαδή δεν ήταν ότι αθετούσαμε...», [μπορεί κανείς να δει στο απόσπασμα ότι τα μασάει λίγο], με τον Παπαχελά να επανέρχεται: «Όχι, αλλά υπήρχε ένα θέμα εμπιστοσύνης, μια σχέση εμπιστοσύνης που...", με τον Παπαθανασίου να απαντά: «να σας πω το θέμα πιο ήταν?! Τα στοιχεία στη διάθεση όλων, όλοι τα ξέρανε όλοι τα γνωρίζανε, απλώς δε θέλαμε να διαφημίζουμε μια κακή κατάσταση όταν αυτή τη στιγμή μετά θα πηγαίναμε στις αγορές»

Πάνω σ' αυτό ο Αντώναρος δηλώνει (στο σημείο 33.25- 33.43): «αυτά τα πράγματα δε γίνονται με τυμπανοκρουσίες γι' αυτό και είχε ο δανεισμός μας εκείνη τη χρονιά μεγάλη επιτυχία. Φανταστείτε, τότε, να'χαμε βγει, να 'χαμε πει δημόσια ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσκολία, δεν μπορούμε, να δούμε τι θα κάνουμε, ΠΟΙΟΣ θα μας δάνειζε? ΚΑΝΕΙΣ δε θα μας δάνειζε».

Ξεκάθαρη ομολογία Αντώναρου πως έβαζαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και έλεγαν μισές αλήθειες!! Να υπενθυμίσουμε επίσης, τι λέει ο Νότης Μηταράκης για τους λόγους που ανέβηκαν τα spreads και έκλεισαν οι αγορές:



Επιπλέον δεν μπορούμε να μην θυμίσουμε την αποστροφή Γιούνκερ σε συνέντευξη του στο Παπαχελά που  είχε δηλώσει «Πιέζαμε την κυβέρνηση από το 2006», «Δεν μας έλεγαν την αλήθεια»

Ως γενικό σχόλιο για τα δύο πρώτα επεισόδια του αφιερώματος θα εστιάζαμε στο: 

-κομμένο «λεφτά υπάρχουν» και

-Ο ίδιος ο Παπαχελάς αφήνει να εννοηθεί ως στείρα αντιπολίτευση την στήριξη Παπανδρέου στους αγρότες της Κρήτης στο λιμάνι (τότε που έπεσαν και τα χημικά). Ας μην ξεχνάμε πως οι αγρότες της Κρήτης είχαν δίκιο που ξεσηκώθηκαν όταν ο Χατζηγάκης στήριξε αποκλειστικά και προνομιακά τους αγρότες της Θεσσαλίας (τους συντοπίτες του δηλαδή), στήριξη που αργότερα η κυβέρνηση Παπανδρέου αναγκάστηκε από την ΕΕ να "εξοφλήσει"... (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ : http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=253576  :Κατόπιν εορτής αποζημιώσεις και στους Κρητικούς: «...και διαβεβαίωσε ότι στο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα προϊόντα της Κρήτης για τα οποία θα χορηγηθούν αποζημιώσεις ανάλογες με εκείνες των άλλων ελλήνων αγροτών.»).

Αναφέρει επίσης (και υπερτονίζει και πάλι) την επένδυση στο λιμάνι την οποία δεν ήθελε ο Παπανδρέου. Σχολιάζοντας αυτή τη θέση, το να πουλήσεις ένα έτοιμο λιμάνι δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι επένδυση..το οποίο μάλιστα (με τις τότε γνώσεις περί ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ οικονομίας μην ξεχνιόμαστε) θα εθεωρείτο ξεπούλημα και σκάνδαλο... Πάντως, ας μην λησμονούμε ότι  την διετία 10-11, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε κλείσει και αρκετές συμφωνίες με την Κίνα για συνεργασία μεταξύ των 2 χωρών...  (βλ. ενδεικτικά μια: http://www.smartpost.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%B7%CE%BB-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%B5-cosco-h-p-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5/  )

Δεν υπάρχουν σχόλια: