Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΤΟ HOLLYWOOD!

«Ωραία η χώρα σας, αλλά... ακριβή»: αυτό φαίνεται πως είναι το σχόλιο των σταρ του Hollywood προς τις ελληνικές Αρχές και για τον λόγο αυτό ζητούν φοροελαφρύνσεις ώστε να γυρίσουν ταινίες στη χώρα μας!
Ο υψηλός ΦΠΑ, το κόστος ενοικίασης ενός αρχαιολογικού χώρου για ένα γύρισμα, αλλά και η γραφειοκρατία, κρατούν μακριά από την Ελλάδα μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές. Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, ο Τζέρεμι Άιρονς και ο Ντάνιελ Ντέι Λούις ένωσαν τις φωνές τους και ζήτησαν από τις ελληνικές Αρχές διευκολύνσεις, έτσι ώστε να έρθουν στη χώρα μας και να γυριστούν χολιγουντιανές παραγωγές!
Ενδεικτικά, το κόστος για μία ταινία στην Ελλάδα περιλαμβάνει:

- 1,600 ευρώ την ημέρα για κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
- 800 ευρώ την ημέρα για αεροκινηματογράφηση ή υποβρύχια κινηματογράφηση, ενώ αν θέλουν να μετακινήσουν ένα αντικείμενο στο χώρο για να τραβήξουν μια σκηνή θα τους κοστίσει 60 ευρώ ανά αντικείμενο.
Κι αν τα έξοδα αυτά είναι «ψίχουλα» μπροστά σε μία χολιγουντιανή παραγωγή εκατομμυρίων, υπάρχει ένα εμπόδιο που κάνει τα πάντα δύσκολα: η απίστευτη γραφειοκρατία!
«Με τις δυσκολίες που βρήκα για να κάνω γυρίσματα σε ορισμένους χώρους παραλίγο να τα κάνω στην Ισπανία, όπου μου πρόσφεραν αντίστοιχους χώρους δωρεάν, αλλά εγώ αγαπώ την πατρίδα μου και έτρεχε επί έξι μήνες από γραφείο σε γραφείο», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Γιάννης Σμαραγδής, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν γύρισε το «Ελ Γκρέκο».

Οι αρμόδιοι υπουργοί, πάντως, φαίνεται ότι έλαβαν το μήνυμα του Hollywood και δρομολογούν ήδη εκείνες τις αλλαγές που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστική στις ξένες υπερπαραγωγές, φέρνοντας, παράλληλα, εκατομμύρια τουρίστες για να δουν τις ομορφιές της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: