Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΚΟΝΤΡΑ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ – ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

Η πρώτη κόντρα, 
με απρόβλεπτες συνέπειες, μεταξύ του πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Οικονομικών είναι ήδη γεγονός, ο οποίος εμφανίζεται ως «σκληρό καρύδι». 
Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να επιβάλει στον Γκίκα Χαρδούβελη τον διάδοχο του Πάνου Τσακλόγλου στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμόνων και κάλεσε στην Αθήνα τον Μανώλη Μαματζάκη, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, που ήταν επί σειρά ετών μέλος του ΣΟΕ με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις στο EWG και στο Eurogroup έχοντας για μεγάλο διάστημα την προηγούμενη 10ετία την θέση του αναπληρωτή.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μαματζάκης ταξίδεψε από το Σάσεξ στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και στη συνέχεια συνόδευσε τον κ. Τσακλόγλου στη Λισαβόνα όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup (Euro Working Group). Μάλιστα ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασε τον αντικαταστάτη του στα μέλη του συμβουλίου.

Όλα αυτά έγιναν με «εντολή Σαμαρά»,
την οποία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του ο υπουργός Οικονομικών, ακυρώνοντας την τοποθέτηση του κ. Μαματζάκη ως Προέδρου του ΣΟΕ, θέση από την οποία ο κ. Μαματζάκης θα εκπροσωπούσε τη χώρα στο euroworkinggroup, θέση εξαιρετικά σημαντική.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδούβελης προτίθεται να επιλέξει ο ίδιος τους στενούς του συνεργάτες, χωρίς να δέχεται «καπελώματα» από οπουδήποτε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Χαρδούβελης θα επιλέξει τους συνεργάτες του από τον κύκλο των στελεχών που υπηρέτησαν στις κυβερνήσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Μια παρόμοια κίνηση από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ, που θεωρούν ότι τα πάντα ανήκουν στο κόμμα τους, έστω και αν αυτό, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά δεν διέθετε ένα ικανό στέλεχος να δώσει στην κυβέρνηση για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Μετά την άρνηση του κ. Χαρδούβελη να δεχτεί τον κ. Μαματζάκη ως Πρόεδρο του ΣΟΕ, στη συνεδρίαση του eurogroupτης Πέμπτης, θα τον συνοδεύσει ο κ. Τσακλόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: