Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - μέρος 4ο

Το χθεσινό δημοσίευμα της Real News του Νίκου Χατζηνικολάου, για το πώς δήθεν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009, δικαιώνει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα από το epikairo, δηλαδή να δημοσιεύσουμε σε συνέχειες για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Δημοσιεύματα όπως αυτά του Χατζηνικολάου αποδεικνύουν την διαρκή ανάγκη υπενθύμισης της αλήθειας, ώστε να μην εμπεδωθούν στην συλλογική μνήμη τα σημεία και τα τέρατα της καθεμιάς Γεωργαντά, αλλά και η βολική αλήθεια της ΝΔ, όπως διαφαίνεται και στην ανακοίνωση της για την ΕΛΣΤΑΤ, που καταπίνει την καμήλα την διπλοκάμπουρη (ελλείμματος και χρέους) της Ραφήνας. 
Επιμένοντας λοιπόν να μιλάμε με στοιχεία,
σας παραθέτουμε το τέταρτο μέρος του αφιερώματός μας, που εκτείνεται το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009, μέχρι τον Ιανουάριο του 2010, τους τρεις πρώτους μήνες της κυβέρνησης Παπανδρέου.


spread_1_22062014.png

Ο Παπαχελάς στην 4η εκπομπή (http://folders.skai.gr/main/theme?id=301&locale=el), ασχολείται με το διάστημα Οκτώβριος 2009- Ιανουάριος 2010, με την αίσθηση ότι, αυτό που θέλει ο Παπαχελάς είναι να μείνει στον κόσμο η υποψία πως για όλα τα στραβά και το κακό που μας βρήκε, φταίνε οι 2-3 πρώτοι μήνες του ΠΑΣΟΚ. Ασχολείται με έναν δανεισμό μας (ο οποίος, όπως λέει ο Παπαχελάς, δεν έγινε και πολύ επιτυχημένα) και παρουσιάζει ένα γράφημα με το ύψος των spreads των 10ετων ομολόγων το οποίο δεν αντιστοιχεί με αυτό που παρουσίασε ο Παπακωνσταντίνου στην εξεταστική επιτροπή (πρώτο screenshot του Παπακωνσταντίνου, δεύτερο του Παπαχελά).

Σε αυτό το επεισόδιο , βλέπουμε ότι το υπουργικό συμβούλιο, σχετικά με το θέμα για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, ήταν χωρισμένο σε δύο απόψεις, όπου αυτή η διχογνωμία και η αναβλητικότητα επηρέασε τις εντυπώσεις , τη διεθνή αγορά, τα spreads, την αξιοπιστία μας στα μάτια των ευρωπαίων. Είναι από τις πιο βασικές κατηγορίες κατά της τότε κυβέρνησης αλλά και του Παπανδρέου. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις με αυτό που τελικά αντίκρισε λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει το προεκλογικό του πρόγραμμα, με τα δεδομένα που είχε από τους προηγούμενους, και πιστεύοντας πως θα έχει 4 χρόνια μπροστά του με ΑΝΟΙΧΤΕΣ τις αγορές.

Η Λούκα Κατσέλη, ακόμη και όταν είδαμε τα πραγματικά νούμερα του ελλείμματος, τα οποία ήταν πολύ χειρότερα ακόμη και από τον χειρότερο εφιάλτη της, συνέχισε να πιστεύει ΚΑΙ πως πρέπει να εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμα ΚΑΙ πως δε θα μας έκλειναν οι αγορές (το ομολόγησε η ίδια στο 28.40- 28.52) και γι' αυτό εξέφραζε διαφορετική άποψη, εν αντιθέσει με τον Παπακωνσταντίνου (και τον Σαχινίδη) ο οποίος τα είχε αντιληφτεί αυτά και ήθελε να προχωρήσει σε περικοπές πιο άμεσα.

Πάντως, έχει βάση ο ισχυρισμός πως αν έβγαινε μετά από 20-30 μέρες ο Παπανδρέου και έλεγε "ξεχάστε τα όλα, πηγαίνουμε σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις", θα έχανε την αξιοπιστία του. Υπάρχει η άποψη (ήταν μειοψηφική λέει ο Ραγκούσης) πως αν αφήσεις να περάσει ο χρόνος και δεν πάρεις τα μέτρα στην αρχή, τότε το πρόβλημα που παραλαμβάνεις το χρεώνεσαι εσύ. Υπάρχει και η άλλη που λέει πως πρέπει να αφήσεις να ωριμάσει το πράγμα ώστε να μπορέσεις να το επικοινωνήσεις στον κόσμο.

Παρ' όλα αυτά ας συγκρατήσουμε ορισμένα κύρια σημεία:

α) το σχεδιάγραμμα Παπακωνσταντίνου με την πορεία των spreads,

β) τη δήλωση Μηταράκη για το λόγο αύξησης των spreads:


γ) τις δηλώσεις Προβόπουλου και του ecofin για τη λήψη των μέτρων: http://logoplokies.blogspot.gr/2012/03/blog-post_16.html

δ)τα μέτρα που μας λέει ο Σαχινίδης , για το 2009: http://www.smartpost.gr/%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%B3%CE%B5/  και τον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας και ο οποίος προέβλεπε μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες.


ε) Ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου στον πρώτο προϋπολογισμό που κατέθεσε το 2009, περιελάμβανε μέτρα ύψους 4 δις μέτρα: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/7635-voridis-an-o-gap-efarmoze-to-pagoma-misthon-pou-proteine-o-karamanlis-de-tha-bainame-sto-mnimonio Επομένως η δήλωση του Στουρνάρα στην εκπομπή (σημείο 4.14) μάλλον λησμονεί τον πρώτο προϋπολογισμό του Παπακωνσταντίνου, όταν λέει ότι "Η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει αμέσως μέτρα. Ούτε καν άκουσαν ανθρώπους οι οποίοι είχαν διαχειριστεί δύσκολα προβλήματα, ακόμα και μέσα από το ΠΑΣΟΚ"


στ) την δεδομένη κατάρρευση των εσόδων, άρα την καμένη γη που άφησε ο Καραμανλής στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω screenshot:

proipologismos2009_22062014.png

Από την πλευρά του ο Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι (22.20- 23.00): «Και επειδή γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση τι θα συνέβαινε εάν η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα νωρίτερα.. εγώ προσπερνώ το γεγονός ότι αν ερχόμασταν τον Δεκέμβριο και μιλούσαμε για μειώσεις μισθών 10 και 20% και μειώσεις συντάξεων.. δε θα μας πίστευε ΚΑΝΕΝΑΣ. Δε θα μας πίστευε κανένας γιατί όλα αυτά τα πράγματα χρειάζονται και χρόνο στον οποίο να γίνουν κατανοητά από την ελληνική κοινωνία...... το βάθος της ανάγκης που φάνηκε, δε θα το πίστευε κανένας εκείνη τη στιγμή.», στο 24.24-24.28 : «Δε γλυτώναμε το να μπούμε σε μια δανειακή σύμβαση με ένα μνημόνιο ο,τι και αν κάναμε» [Υυπενθυμίζουμε εδώ παλαιότερό μας post με τον τίτλο: "Όλη η αλήθεια από τον Στουρνάρα για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο #must_read" http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/7374-oli-i-alitheia-apo-ton-stournara-gia-to-pos-bikame-sto-mnimonio-must-read#sthash.LFx64NPb.dpuf ]

Το ότι δεν μπορούσε να γίνει ακριβής υπολογισμός για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, ομολογεί και ο ίδιος ο Προβόπουλος, όταν λέει ( 21.14): «Νομίζω δεν είχε συνειδητοποιηθεί επαρκώς το μέγεθος των προβλημάτων»

Μάλιστα την δυσκολία των περιστάσεων εκείνης της εποχής έρχεται να επιβεβαιώσει και οΚαιλ Μπας, επενδυτής, λέγοντας (24.37- 25.02): «Δεν έχει σημασία πόσο καλός θα ήταν ο πιλότος του Τιτανικού, αφού χτύπησε το παγόβουνο. Δεν έχει σημασία πόσο καλός καπετάνιος θα ήταν. Μπορεί να βάλεις τον καλύτερο του κόσμου, και το πλοίο πάλι θα βουλιάξει. Γιατί ήταν πολύ αργά. Ό,τι και αν έκανε, ήταν πολύ αργά. Το πρόβλημα πάει τόσο πιο πίσω από τον Παπανδρέου.» Καλύτερος απολογητής της νομοτέλειας προσφυγής σε μηχανισμό στήριξης δεν υπήρχε άλλος από τον αντιμνημονιακό τότε Αντώνη Σαμαρά, όπου σε άρθρο του  στην "Καθημερινή" στις  13.04.2014 (http://www.kathimerini.gr/762518/article/epikairothta/politikh/ar8ro-toy-antwnh-samara-sthn-k-o-aristos-oiwnos) γράφει χαρακτηριστικά  «Τον Απρίλιο του 2010 έκλεισαν οι διεθνείς αγορές για τη χώρα, επιβάλλοντάς μας «τον δρόμο του Μνημονίου» 

Και επειδή τον Νίκο Χατζηνικολάου τον θεωρούμε από τους τελευταίους μεγαλοδημοσιογράφους που προσπαθούν να κρατήσουν ένα τεκμήριο αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας, του παραθέτουμε σχετικά τα τρία προηγούμενα μέρη και το ποιος πραγματικά φούσκωσε το έλλειμμα το 2009, που δεν ήταν άλλος από τον Κώστα Καραμανλή:




Δεν υπάρχουν σχόλια: