Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-μέρος 3ο

Στο τρίτο κατά σειρά μέρος του αφιερώματός μας, επικεντρωνόμαστε στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2009 και των πρώτων μηνών  διακυβέρνησης  του Γιώργου Παπανδρέου στη δύση του 2009. Αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα αποκαλύπτουμε τα πλαστά στοιχεία του Παπαθανασίου, τον άνευρο ρόλο του Προβόπουλου, τις μισές "αλήθειες" που είπε ο Καραμανλής κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2009, ενώ το αφιέρωμα κλείνει με την τεκμηριωμένη κατάρρευση του μύθου περί του "λεφτά υπάρχουν", αλλά και τους σκελετούς που βρήκαν στα ντουλάπια της εθνικής μας οικονομίας το δίδυμο Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδη.
Προτού όμως μεταβούμε χρονικά στο διάστημα που εξετάζει αυτό το post, οφείλουμε να αποκρυσταλλώσουμε τους λόγους για τους οποίους ο Καραμανλής αποφάσισε να πάει την χώρα σε εκλογές το 2009 (σ΄αυτό μας βοηθά και το δεύτερο μέρος της εκπομπής "Φάκελοι" του Αλέξη Παπαχελά -http://folders.skai.gr/main/theme?id=298&locale=el)

Ως προς τον μύθο μη παροχής συναίνεσης από τον Παπανδρέου

Ο Παύλος Γερουλάνος, εκ των στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση (28.19- 28.33): «Δεν νομίζω ότι ήταν ένα θέμα συναίνεσης πλέον. Ο κύριος Καραμανλής,
είχε διαχειριστεί την οικονομία 6 αν θυμάμαι καλά χρόνια ήδη. Η πραγματικότητα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση της οικονομίας ήταν καταστροφικός» και συνεχίζει στο (30.14- 30.26): «Είναι πολύ αργά πια για να ζητήσεις να αλλάξει τα πράγματα. Έχεις ήδη διαχειριστεί την οικονομία, έχεις ήδη αποτύχει στη διαχείριση της, το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι να φύγεις από τη μέση και να το διαχειριστεί πολύ καλύτερα από εσένα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει –μετά τη συνάντηση με Καραμανλή, στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου (29.27- 29.49): «Η κυβέρνηση 5 χρόνια απέρριπτε όλες τις δικές μας προτάσεις. Σήμερα αισθάνομαι ότι απλώς ζητά μια λευκή επιταγή για να συνεχίσει ατελέσφορες και αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές ενώ χρειάζεται πραγματικά μια νέα κατεύθυνση η χώρα. Και αυτό σημαίνει μια νέα κυβέρνηση

Υπενθυμίζουμε ότι ο Παπανδρέου έδινε συναίνεση. Έδινε συναίνεση στο «ή ξεκαθαρίζουμε την υπόθεση της SIEMENS ή αλλιώς παραιτούμαστε από κάθε προσπάθεια διάσωσης της πολιτικής ζωής» και στο «να ματώσουμε όλοι μαζί» με επιστολή του στον Καραμανλή:


Λίγο παρακάτω, ο Παπαθανασίου αναφέρει (42.49 – 43.28): «....κύριε πρόεδρε (σ.σ. εννοεί τον Καραμανλή), τα μέτρα πρέπει να τα πάρουμε, έχουμε δεσμευτεί στην ΕΕ και δεν διανοήθηκε ποτέ ο πρωθυπουργός να τους κοροϊδέψει και να μην τα πάρουμε. Το ερώτημα που έθετε ο ίδιος στον εαυτό του και αποφάσισε, διότι εκείνος αποφάσισε, είναι αν μια κυβέρνηση με μια ψήφο πλειοψηφία στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να έχει προσδιορίσει ότι ο,τι και να γίνει θα έχουμε εκλογές το Φεβρουάριο (σ.σ. του '10), άρα να είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Μια κυβέρνηση λοιπόν η οποία και στις δημοσκοπήσεις τότε έδειχνε ότι είμαστε 5-6 μονάδες πίσω, εάν θα μπορούσε να πάρει αυτά τα μέτρα ή αν θα οδηγούσαν σε λαϊκή εξέγερση και "επανάσταση" και αντιδράσεις που τελικά θα είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να πτωχεύσει».

Να και ο λόγος που δεν προκήρυξε ΔΙΠΛΕΣ εκλογές. Νόμισε πως με ρουσφέτια και επιδόματα θα μπορέσει να γυρίσει το ματς, και μόλις είδε πως αυτό δεν γυρίζει, και προκειμένου να μην του σκάσει η χρεοκοπία στα χέρια, την κοπάνησε!! Υπολογίστε σ' αυτό και την απόρρητη επιστολή Γιούνκερ προς τον ΥΠΟΙΚ τον Ιούλιο του 2009, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup έφερε χαρ/κα: τι: "Πρώτον, τα μέτρα είναι ανεπαρκή για τη μείωση του ελλείμματος. Δεύτερον, είναι προσωρινού χαρακτήρα και τρίτον, είναι εισπρακτικά και όχι στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών. Συμπέρασμα: Δεν είναι συμβατά με τις συστάσεις που απηύθυναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ecofin στην κυβέρνηση όταν έθεσε την Ελλάδα σε επιτήρηση". Στην επιστολή καταπέλτη, ο Παπαθανασίου απάντησε 52 ημέρες μετά, στις 7 Σεπτεμβρίου 2009 με την περίφημη πρόβλεψη εκτίμησης του ελλείμματος στο 6%, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω screenshot, ενώ το corpus της επιστολής μπορείτε να το διαβάσετε στο ακόλουθο link: http://epikairo.gr/index.php/politiki/item/7747-i-aporriti-epistoli-gioynker-se-papathanasiou-pou-apokalyptei-oli-tin-alitheia-gia-to-elleimma)


 papathanasiou_20062014.png


Τον Σεπτέμβρη του 2009 ο Καραμανλής αποφασίζει να πει την μισή αλήθεια στη ΔΕΘ (46.14 -46.54) : «Ακολουθούν 2 δύσκολα, πολύ δύσκολα χρόνια. Πρώτον, πάγωμα των προσλήψεων το 2010 εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Δεύτερον, αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων για μια επιπλέον διετία έτσι ώστε να αναλογεί μία πρόσληψη σε κάθε, 2 αποχωρήσεις. Τρίτον, πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο δημόσιο το 2010. Τέταρτον, κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για 2 χρόνια


Ο Καραμανλής πολύ αργά θυμήθηκε να μας μιλήσει για την κρίση που ήταν προ των πυλών (μην καναπαίξουμε πάλι το προεκλογικό σποτ με τα παπαγαλάκια). Έναν πολύ καλό οικονομικό απολογισμό των μέτρων Καραμανλή, αλλά τα μέτρα που έλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2009 επιχείρησε  ο Σαχινίδης στη Βουλή, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link: http://www.smartpost.gr/%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%B3%CE%B5/


Το ότι το πάγωμα μισθών που εξήγγειλε ο Καραμανλής δεν σήμαινε τίποτα, επιβεβαιώνει και ο απερχόμενος σήμερα, πρόεδρος τότε της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος στην ερώτηση του Παπαχελά (46.54): «αυτά που είπε ο Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ τότε, κάποια μέτρα τα οποία είπε, θα ήταν αρκετά αν είχαν υλοποιηθεί για να συγκρατήσουν κάπως τα πράγματα?» απάντησε: «φοβάμαι ότι δε θα ήταν αρκετά. Θα έπρεπε να ληφθούν πολύ περισσότερα..


Το ότι ο Καραμανλής επέλεξε να πει την μισή αλήθεια στον Ελληνικό λαό, όχι από πατριωτικό καθήκον, αλλά για καθαρά ιδιοτελή κίνητρα, να μην χρεωθεί την χρεοκοπία της χώρας τα χέρια του, επιβεβαιώνει και ο Γιάννης Λούλης, λέγοντας (47.33) : «...μα δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Δηλαδή τι άλλο να πει? Δηλαδή αυτά, τα αυτονόητα ήτανε. Εν πάση περιπτώσει η χώρα ήτανε σε σταυροδρόμι. Ασφαλώς έπρεπε να τα πει. Αυτό αφορούσε την ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ του.»


Το πόση υστεροφημία άφησε η κυβέρνηση Καραμνλή πίσω της, αποδεικνύεται αφενός από την απόκρυψη των δελτίων εκτέλεσης του προϋπολογισμού (http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/7752-o-papathanasiou-ekrypse-sto-syrtari-tou-ta-deltia-ektelesis-proypologismoy-elleimma2009), όσο και την αποστολή, εν γνώσει του ΥΠΟΙΚ Παπαθανασίου πλαστών στοιχείων κατά συρροή στις Βρυξέλλες (http://epikairo.gr/index.php/politiki/item/7755-apokalyptiko-o-papathanasiou-esteile-en-gnosei-tou-plasta-stoixeia-gia-to-elleimma-elleimma2009)

Και γιατί ο Καραμανλής επέλεξε το δρόμο της μισής αλήθειας και του ολάκερου ψεύδους; Γιατί σύμφωνα με τη  Ντόρα Μπακογιάννη (50.35): «Ο Κώστας ο Καραμανλής ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Και αυτή η δουλειά ήθελε πολύ δύσκολες αποφάσεις».

Περνώντας στο τρίτο μέρος των "Φακέλων" (http://folders.skai.gr/main/theme?locale=el&id=300),γίνεται λόγος για την κορυφαία διαστρέβλωση του "λεφτά υπάρχουν", την οποία δείχνει να υιοθετεί και η εκπομπή. Προς την κατεύθυνση αναίρεσης αυτής της προπαγάνδας, αντιπαράθετουμε παλαιότερο post μας αναφορικά με την πραγματική ερμηνεία της δήλωσης: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/8103-to-psema-tou-pagomatos-misthon-tou-karamanli-kai-i-alitheia-tou-lefta-yparxoun-tou-papandreou), στο οποίο γράφουμε ότι: "Από την άλλη πλευρά το "λεφτά υπάρχουν" του Παπανδρέου είχε διττή σημασία: Ως προς τις παροχές, εννοούσε το 1 δις ευρώ για το επίδομα αλληλεγγύης. Απ' αυτά δόθηκαν μόλις 500 εκ., ενώ στον προϋπολογισμό του 2010 η μείωση των δαπανώς έφτανε στα 4 δις. Αν ίσχυε "το λεφτά υπάρχουν", θα είχε καταρτίσει ποτέ η κυβέρνηση Παπανδρέου έναν προϋπολογισμό μείωσης δαπανών; Φυσικά και όχι, όπως και θα δεν είχε αναστείλει την καταβολή των υπολοίπων 500 εκατομμυρίων. Σ' αντίθεση με τον Καραμανλή, που μοίρασε 3 δις καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, έχοντας μάλιστα μπει για δεύτερη φορά σε επιτήρηση, ο Παπανδρέου ήθελε να δώσει το επίδομα αλληλεγγύης στους οικονομικά αδύνατους, όχι για ψήφους, αλλά ως απόδειξη πολιτικής αξιοπιστίας.

Η πραγματική αποτύπωση του "λεφτά υπάρχουν" είχε τον χαρακτήρα περιορισμού της σπατάλης, την οποία κλήθηκε να περιορίσει ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν ο Καραμανλής υποσχόταν μόνο πάγωμα μισθών και περιορισμό καμίας σπατάλης, παρά φορολόγησης της κατανάλωσης, όπως αποδεικνύεται και από τα μέτρα που πήρε ο Παπαθανασίου. Όταν ο Καραμανλής μέσω του Παπαθανασίου ξεχείλωσαν τον προϋπολογισμό κατά 3 δις μέσα σε 9 μήνες, λεφτά δεν υπήρχαν άραγε;"

Πλάι σ' αυτή την ανάλυση, σας παραθέτουμε και τρία βίντεο ντοκουμέντα:


Σχολιάζοντας ο Γερουλάνος (6.04) για το λεφτά υπάρχουν: «Αν η φράση η ίδια αυτή είχε ειπωθεί αλλιώς και έλεγε ο κύριος Παπανδρέου ΠΛΟΥΤΟΣ υπάρχει, ακόμα και σήμερα όλοι θα παραδεχόμασταν ότι αυτό που είχε πει είναι απολύτως ακριβές»

Για το ύψος του πραγματικού ελλείμματος:

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που σήμερα πληρώνει χρηματική εγγύηση για να είναι ελεύθερος, ενώ ο Προβόπουλος εκθειάζεται ως ευπατρίδης της κρίσης από τον Βενιζέλο, αναφέρει στην εκπομπή του Παπαχελά  (15.21) για Προβόπουλο και έλλειμμα: «...και είχαμε την εικόνα ότι το έλλειμμα θα φτάσει, και χρησιμοποιώ τα δικά του λόγια, μπορεί να φτάσει και σε διψήφιο αριθμό. Δεν είχαμε την εικόνα ότι το έλλειμμα θα πάει στο 12,5% και σίγουρα δεν είχαμε την εικόνα ότι θα φτάναμε στο 15,7».

Ο Προβόπουλος στο 14.31 λέει πως: «οι αριθμοί της ΤτΕ, οι οποίοι αριθμοί δημοσιεύθηκαν και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έδειχναν ότι μέχρι και τον Αύγουστο, το έλλειμμα σαν ποσοστό του ΑΕΠ, το ταμειακό έλλειμμα του κράτους, ήταν στο 8%. Θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί ότι αν στους 8 μήνες έχουμε 8,5% σε μια απλή προβολή για 12 μήνες ο αριθμός αυτός θα ξεπερνούσε το 12...».

Από την πλευρά της η Κατσέλη στο 15.00 λέει πως: «...είχε έρθει ο ίδιος (σ.σ. ο Προβόπουλος) και είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό......είχε και εκείνος πει ότι το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο από το 6,5% που έδινε τότε η κυβέρνηση».


provopoulos_20062014.png

Περιγράφοντας οι Παπακωνσταντίνου (26.57) και Σαχινίδης (31.53) την χαώδη κατάσταση που παρέλαβαν, αναφέρουν ότι): «...δεν υπήρξε πραγματική παράδοση παραλαβή, με την έννοια του να παραδοθούν φάκελοι, υπομνήματα, επιστολές απέξω, σχεδιασμός. Δεν υπήρξε τίποτα απ' όλα αυτά. Δυστυχώς δεν υπήρχαν καν σκληροί δίσκοι στους υπολογιστές.» (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=292886). Σαχινίδης : «Το ΙΚΑ κατέρεε. Δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Όπως επίσης και ο ΟΑΕΕ», ενώ από το σημείο 30.10 έως 33.10 κάνουν λόγο για τους σκελετούς που βρίσκουν στα ντουλάπια.

Δείγμα των πολλών σκελετών που ανακάλυψε το δίδυμο της οδού Νίκης είναι και οι δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων:

-Χοακίν Αλμούνια (34.19), επιτρ. Οικ. Υποθέσεων 2004-2010: «Θέλουμε να μάθουμε τι έχει συμβεί, γιατί έχει συμβεί, και θα επιστρέψουμε το γρηγορότερο δυνατόν με προτάσεις για να ενισχύσουμε τη λειτουργία της Eurostat ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον»

-Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ, πρόεδρος Eurogroup: «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τη διαφορά ανάμεσα στα παλιά και τα καινούρια στοιχεία. Επειδή έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, αν ξανά γίνει άλλη μια φορά στο μέλλον, θέτουμε σε κίνδυνο την αξιοπιστία όλων των στοιχείων και ολόκληρου του πλαισίου. The game is over. We need serious statistics.»

Αμέλια Τόρες, δεξί χέρι Αλμούνια (37.13): «Τον Ιούνιο του 2009, τρείς μήνες πριν τις εκλογές είχαμε πει, ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, με την κρίση να επηρεάζει τα έσοδα, τις αυξανόμενες δαπάνες και τα μέτρα που θα μείωναν το έλλειμμα να μην εφαρμόζονται, προειδοποιήσαμε από τον Ιούνιο ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο.» και συνεχίζει ο Παπαχελάς λέγοντας «όμως αυτή η προειδοποίηση Αλμούνια για το μέγεθος του ελλείμματος δε θα ακουστεί ποτέ δημόσια. Ούτε από την Ε. Επιτροπή ούτε από την κυβέρνηση Καραμανλή.»
Ως προς το εάν ο Παπακωνσταντίνου έκανε το σωστό αποκαλύπτωντας το πραματικό ύψος του ελλείμματος, σε μια χώρα που θεωρήθηκε πατριωτική πράξη να αποκρύψεις την πραγματικότητα, δύο θεσμικοί παράγοντες αναφέρουν χαρ/κα:

-Καιλ Μπας, επενδυτής (42.56): «Άμα συνειδητοποιήσεις ότι τα νούμερα δεν είναι ένα μικρό ψέμα αλλά ένα πολύ μεγάλο, που πηγαίνει ακόμα πιο πίσω από την συμφωνία του Μάαστριχτ, είναι ένα ψέμα δεκαετίας και το γνωρίζεις αυτό. Πως μπορείς να πεις μια τέτοια αλήθεια πιο μαλακά? Γιατί αν πεις τη μισή αλήθεια, λες ψέματα.»

-Ζαν Πιζανι, διευθυντής ινστιτούτο Bruegel (43.23): «Κάποια στιγμή, όταν πια έχεις τα σωστά νούμερα, δεν μπορείς να πεις την μισή αλήθεια, είναι χειρότερο να αποκαλύψεις την άλλη μισή αλήθεια αργότερα. Έτσι χάνεις τελείως κάθε εμπιστοσύνη.»



Δεν υπάρχουν σχόλια: