Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ: ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ - ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να γίνουν γνωστές οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με τη δημοσιοποίηση της κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Όπως αναφέρει ο "Ελέυθερος Τύπος", το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναμένεται να έχει "ταβάνι" τα 4.800 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά, χωρίς άλλα εισοδήματα. Παράλληλα θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια,
με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει πως η αντικειμενική αξία της περιουσίας των δικαιούχων δεν θα υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (αφορά οικογένεια με παιδιά).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο είτε σε δυο περιοχές της χώρας με υψηλή ανεργία και υψηλό ποσοστό φτώχειας, είτε σε πέντε δήμους (ένας στην Αττική), που είναι και το επικρατέστερο σενάριο. Ο στόχος είναι  να επεκταθεί σε όλη τη χώρα από 1η Ιανουαρίου 2015.

Τα ποσά

Το εγγυημένο εισόδημα θα προσαυξάνεται μέχρι τα 400 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και μέχρι τέσσερα, ως εξής:

- Για ένα δικαιούχο, 230 ευρώ
- Για τη σύζυγο, άλλα 70 ευρώ
- Για ένα παιδί, 50 ευρώ
- Για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ

Ωστόσο, θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη ακίνητα (δεν θα μετράει αν ο δικαιούχος έχει σπίτι με χαμηλή αντικειμενική αξία για ιδιοκατοίκηση), αυτοκίνητα, μετοχές, εισοδήματα από ενοίκια και όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει ο δικαιούχος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μεμονωμένο άτομο θα δικαιούται το επίδομα, αν έχει μόνο ένα σπίτι -στο οποίο κατοικεί-, εφόσον η αντικειμενική του αξία δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και θα φτάνει μέχρι και τα 150.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Το πακέτο παροχών

Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται και ένα πακέτο κοινωνικών παροχών που θα λάβουν παράλληλα οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στο πακέτο παροχών που θα δοθεί παράλληλα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι:
- Φθηνότερο ρεύμα με την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο
- Επίδομα θέρμανσης
- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- Δωρεάν φύλακη παιδιών σε παιδικούς σταθμούς

Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: