Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΕΥΘΥ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ....

Στην συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Εκτεταμένο άρθρο σχετικά με τον τακτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ στο άμεσο μέλλον έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, ή μάλλον για να είμαστε ακριβέστεροι κάποιος συνεργάτης του με την έγκριση του Τσίπρα, στην εφημερίδα «Εποχή». Εκεί συζητήθηκαν «καυτά» ζητήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τις διάφορες συνιστώσες που περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Στο εκτενές αυτό άρθρο γίνεται ευθύ άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως σημειώνει ο Τσίπρας: «η στρατηγική ανασυγκρότησης του κέντρου και της κεντροαριστεράς μόνο αδιάφορους στο όνομα μιας δήθεν ιδεολογικής καθαρότητας και ταξικής ιεράρχησης
προτεραιοτήτων δεν μπορεί να μας αφήνει». Ο Τσίπρας προσπαθεί με αυτά του τα λόγια να προλάβει καταστάσεις,
αφού όπως σημειώνει η ανασυγκρότητση της κεντροαριστεράς έχει ως φιλοδοξία την δημιουργία ενός νέου πόλου, στον οποίο θέλει να πρωταγωνιστήσει ο Τσίπρας.

Έτσι κάνει ένα ξεδιάντροπο άνοιγμα στους ολετήρες της Ελλάδας, την εγκληματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, να ενωθούν με τις ένοπλες συνιστώσες του, για να πάρει άλλη τροπή η ταξική πάλη. Οι λόγοι που θέτει ο Τσίπρας για αυτή την πασόκικη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ουσιαστικά, ίδιοι με τους λόγους που είχε θέσει ο Νίκος Παππάς, μιλώντας για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, δηλαδή η αδυναμία απόκτησης της αυτοδυναμίας. Σπεύδει, όμως, να σημειώσει ότι ακόμα και αν λάβει την αυτοδυναμία, αυτός θα προχωρήσει σε συγκυβέρνηση.

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να γίνει ολοκληρωτικά ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να μπορέσει να συγκυβερνήσει άμεσα με τη ΝΔ. Όπως το λέει η «δήθεν ιδεολογική καθαρότητα», δεν μπορεί να τον κρατήσει μακριά από τους υπουργικούς θώκους και τις καρέκλες. Η σύγκλιση και εν τέλει η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ δεν μπορεί να γίνει με όρους «επαναστατικούς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει νερό στο κρασί της ρητορείας του, μετατρεπόμενος σε ένα κεντρώο κόμμα, τύπου ΠΑΣΟΚ, πιθανώς απαλλαγμένο από βαρίδια όπως ο Βενιζέλος και «εμπλουτισμένο» με «στελέχη», όπως η Τζάκρη, ο Χρυσοχοΐδης και άλλοι μνημονιακοί πασόκοι του σκληρού πυρήνα, ίσως και ο Πάγκαλος αν δεν πάει στο «Ποτάμι».


Υ.Γ. Δύο φιλολογικές παρατηρήσεις, ιδιαιτέρως συμβολικές, είναι η παράθεση φράσεων του Νίκου Πουλαντζά και του Ζιζέκ από τον Τσίπρα. Ο μεν ένας ήταν θεωρητικός του ευρωκομμουνισμού, ενώ ο άλλος αποδείχτηκε ότι είναι λογοκλόπος. Το ίδιο με τον Τσίπρα δηλαδή που είναι ευρωκομμουνιστής και κλέβει τους λόγους του από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: