Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

-ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ 1974 ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Παρακολουθώντας τον Γιώργο Παπανδρέου στο μουσείο Μπενάκη να παρουσιάζει το ΚΙΝΗΜΑ οι περισσότεροι σιγοψιθύριζαν πως «βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του».

Τότε όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου «διασπούσε», όπως τον κατηγορούσαν, την Ένωση Κέντρου  που είχε ιδρύσει ο πατέρας του και δημιουργούσε το ΠΑΣΟΚ.

Η Ένωση Κέντρου ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1961. Ο Ανδρέας Παπανδρέου συμμετείχε στις κυβερνήσεις του πατέρα του όμως σύμφωνα με ιστορικές πηγές η επιθυμία του ήταν να κυβερνήσει ο ίδιος.

Μετά την πτώση της χούντας κι ενώ ο πατέρας του είχε πεθάνει και η Ένωση Κέντρου είχε περάσει στα χέρια του Γιώργου Μαύρου ο Ανδρέας Παπανδρέου παίρνει την απόφαση να ιδρύσει τον δικό το πολιτικό φορέα,

 
Παρά τις αντιρρήσεις στελεχών της Ένωσης Κέντρου που τον κατηγορούσαν  ότι πάει να διαλύσει το κόμμα του πατέρα του εκείνος πήρε την απόφαση και στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ.


 40 χρόνια και τρεις μήνες αργότερα ο γιος του Γιώργος Παπανδρέου υιοθετεί τις πρωτοβουλίες του πατέρα του, αφήνει πίσω του το ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του οποίου ήταν για 8 χρόνια και ιδρύσει το δικό του κόμμα.

Οι ομοιότητες πολλές και όχι τυχαίες: Ο αριθμός τρία αρχικά, αλλά και τα σύμβολα και τα λόγια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη δική του ιδρυτική διακήρυξη δεν το  έκρυψε άλλωστε:

«Οι Φιλελεύθεροι του Ελευθερίου Βενιζέλου, η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου, απάντησαν στα κρίσιμα διλήμματα της εκάστοτε εποχής», είπε.

«Ξέρω όμως τι έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο. Έχω υπηρετήσει τις αξίες μας από την εποχή του ΠΑΚ, πάνω από 40 χρόνια. Αυτή η διαδρομή ήταν και είναι μια ζωή και αστείρευτη πηγή γνώσης και εμπειρίας».



Η ιστορία έδειξε πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε και διέλυσε την Ένωση Κέντρου (απορροφήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1981). μένει να αποδείξει εάν το ΚΙΝΗΜΑ θα καταφέρει ανάλογο πλήγμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το παρακάτω σχόλιο το έστειλα στο ακροδεξιό ΚΑΡΤΕΡΙΑ και το» έκοψαν τα κομματόσκυλα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΛΑΚΑ του Καμμενου
ο Καμμενος ο εθνικός μαλάκας ο μεγαλύτερος καραγκιόζης που έχει βγει στην πολιτική τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει δεύτερος. Είναι ό,τι πιο αστείο υπάρχει στην πολιτική. Το ότι αυτός ο άνθρωπος μπήκε στη βουλή είναι δείγμα τρομερής παρακμής».
Αλλα τώρα τελείωσε, και άντε και εσείς σιγά σιγά να πάτε στην μαμά σας την ΝΔ

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ν ΑΝΘΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ Σ ΑΡΕΣΕΙ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΟΤΙΖΕΙΣ.ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΒΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΠ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΑ,ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΟ.