Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

GUARDIAN: «ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ “ΣΥΡΙΖΑ” ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Για μια νίκη κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρώπη κάνει λόγο σε εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian
«Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ιστορικό “όχι” των Ελλήνων απέναντι στις πολιτικές λιτότητας», τονίζεται στο δημοσίευμα. Σημειώνεται δε πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτέλεσαν το σημείο εκείνο «όπου η υπομονή των Ελλήνων, ειδικά όσων ανήκουν στη μεσαία τάξη, εξαντλήθηκε».
«Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν εκπληκτικό εκλογικό θρίαμβο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο στην μεταπολεμική Ευρώπη να αναδυθεί ένα νέο κόμμα που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να εξελιχθεί από μικρή παράταξη σε δύναμη διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάφερε αυτό. Και τώρα το ζήτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι για την Ευρώπη και το κατά πόσο το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να φτάσει σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας. Τα τρία τέταρτα των Ελλήνων εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη,
οπότε το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τώρα να βρει έναν τρόπο να μείνουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες –συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να υπάρξει ταυτόχρονα μια ανακούφιση του ελληνικού χρέους, χωρίς να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις» συνοψίζει το άρθρο του Guardian.

«Η Γερμανία εξακολουθεί να πρεσβεύει το ότι η ευρωζώνη μπορεί να υπάρχει μόνο αν συνεχιστεί το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Όμως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πως ίσως να ήρθε η ώρα για μια νέα συμφωνία, μια νέα, φρέσκια αρχή ανάμεσα στα δυο μέρη. Ίσως να ήρθε η ώρα ο Ευρωπαϊκός Βορράς να ακούσει τη θέληση του Ευρωπαϊκού Νότου», λέει το άρθρο, καταλήγοντας με νόημα πως «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πυροδοτήσει μια φρενίτιδα ενθουσιασμού και σε άλλα, συγγενή κόμματα ανά την Ευρώπη, με αποτέλεσμα τη γέννηση πολλών νέων “ΣΥΡΙΖΑ”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: