Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΠΤΩΣΗ ΑΝΩ ΤΟΥ 25% ΓΙΑ ΤΙΣ 4 ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

TO ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟΝ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ
 Πανικό στο Χρηματιστήριο φαίνεται ότι προκάλεσε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης με τις τράπεζες να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες στη σύγχρονη Ιστορία τους.

Δεν σας γελούν τα μάτια σας. Πράγματι, μέσα σε μια μέρα, οι 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας απώλεσαν το 25% της χρηματιστηριακής αξίας τους και συνολικά το Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 9.24%.
Είναι ιδέα μου ή ακούω στο βάθος...νταούλια;
Tάξη στο χάος ενώ 11 δις έφυγαν από τις τράπεζες
 Ο Γιάννης Δραγασάκης τρομοκρατημένος από το κραχ του Χρηματιστηρίου στο οποίο συνέβαλαν και οι non stop δηλώσεις των υπουργών βγήκε από το Μαξίμου την ώρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων να καθησυχάσει τους επενδυτές αλλά και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.
-Ολα θα γίνουν με διάλογο,
με τους επενδυτές-ιδιώτες μετόχους των τραπεζών. Θα ακούσουμε τις απόψεις τους...
Ηταν μια προσπάθεια από τον αντιπρόεδρο να βάλει τάξη στο χάος της σημερινής μέρας.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενώ επιχείρησε να διορθώσει τα λανθασμένα μηνύματα που δόθηκαν στο εξωτερικό από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ενδεχομένως να συνέτειναν στις αναταράξεις των αγορών.
'Οπως είπε «σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν αναταράξεις», ενώ σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια στο τραπεζικό σύστημα είχαμε πολλά κραχ και στην κοινωνία και στο χρηματιστήριο.
Απαντώντας στο ερώτημα αν θα γίνουν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών τόνισε: «Εφόσον γίνουν αλλαγές,  θα γίνουν  με δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρχουν ιδιωτικές συμμετοχές δεν θα θιγούν».  Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι την Παρασκευή έχει την πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της Eurobank με στόχο την περεταίρω ανάπτυξη οικονομίας.
Τόνισε ότι μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία και η άνοδος της μετοχικής αξίας των τραπεζών», σημείωσε πάντως ότι «θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν θα θίξει την ιδιωτική συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων».  Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να ακούσει τις προτάσεις των τραπεζών,  με στόχο την ενδυνάμωση της θέσης τους.
Παράλληλα, προέβη σε «διόρθωση» των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ» σημειώνοντας ότι «οι υπουργοί για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα». 
Για το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τους δανειστές κράτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε ρήξη αλλά ούτε και συνέχιση της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή»
Επεσήμανε επίσης ότι «το μνημόνιο που υπήρχε έως τώρα έχει λήξει και στο κενό που υπάρχει, θα έχουμε περιθώριο διαπραγμάτευσης».
«Δεν μιλάμε για τσαμπουκάδες, αλλά για διάλογο. Η Ευρώπη έχει υποδεχθεί θετικά τη νέα κυβέρνηση. Στον κ. Ντάισελμπλουμ θα μεταφέρουμε τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας για το πώς η Ευρώπη θα γλιτώσει την παροχή νέων δανείων. Οι υπουργοί είναι στη διάθεση των επενδυτών» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Για την παροχή δωρεάν ρεύματος επισήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις,  «έχουμε προβλέψει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης  για το μέτρο αυτό». Τέλος, είπε όχι σε νέους φόρους και μίλησε για «αναδιανομή των φόρων και αφού ξέρουμε την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων» .
Στο μεταξύ στην υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, από σταθερές σε αρνητικές, προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης, Standard and Poor's.
 
Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει πως η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα στην χώρα, ενώ τονίζει πως μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών».
Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για ορισμένες από τις επιλογές της νέας κυβέρνησης τις οποίες χαρακτηρίζει «ασύμβατες» με το πλαίσιο της πολιτικής που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των πιστωτών και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο οίκος υποστηρίζει ότι εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει με τους επίσημους πιστωτές της χώρας για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, «αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω την πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας».
Το περιβάλλον ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιο σκληρό και η τάση βελτίωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε παύση, με τον κίνδυνο μάλιστα η τάση αυτή να αναστραφεί, τονίζει η Citi σε σημερινή ανάλυσή της, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται τώρα, όπως λέει η Citi, είναι το εάν η ανάκαμψη θα καθυστερήσει κατά τρεις μήνες, 12 μήνες ή δεν θα έρθει καθόλου;

Όπως αναφέρει, το στόρι ανάκαμψης στα μέσα του 2014 διήρκεσε μέχρι και το δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους όμως τους τελευταίους δύο μήνες η κατάσταση έχει αλλάξει.

Όσο αφορά τις εκροές καταθέσεων, αρκετές από τις τράπεζες παρακολούθησαν τα ποσά που αναφέρθηκαν στα διάφορα μέσα ενημέρωσης και τοποθετούν το ποσό στα 10 δισ. ευρώ ή και παραπάνω από τα μέσα Δεκεμβρίου εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ σημειώθηκαν το Δεκέμβριο και περίπου 8 δισ. τον Ιανουάριο.

Πάντως, οι εκροές ήταν πολύ μικρότερες τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, την επομένη των ελληνικών εκλογών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι ιδέα μου ή ακούω στο βάθος...νταούλια; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: