Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας σε πιθανή νίκη ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία, η ψήφος ανοχής και η συγκυβέρνηση με μικρότερο κόμμα.
Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον δημοσκοπικά, να φαίνεται κάτι παραπάνω από σίγουρη το ενδιαφέρων των εκλογέων στρέφεται στα τρία σενάρια που μπορεί να βγάλει η σημερινή κάλπη για την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου:
·         Την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ
·         Μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο ανοχής κάποιων εκ των μικρότερων κομμάτων 
·         Μια Συγκυβέρνηση και πάλι με ένα από τα μικρότερα κόμματα.
Στόχος η κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Η αυτοδυναμία σήμερα το βράδυ,
είναι ο διακαής πόθος του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν πριν από δύο περίπου δύο εβδομάδες τα στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων έδειξαν ότι ο στόχος των 150 plus κάθε άλλο παρά ανέφικτος ήταν, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπήκε για τα καλά στη φρασεολογία του Α. Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.
Ο λόγος είναι πως έχοντας την πλειοψηφία στη νέα βουλή μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει πράξει τις εξαγγελίες και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με τους δανειστές της χώρας». Σε μια οκτακομματική βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πιάσει ένα ποσοστό της τάξεως του 38,5%. Δύσκολο ναι, ανέφικτο όχι. Από εκεί και μετά όσο λιγότερα κόμματα μπουν στη βουλή τόσο θα πέφτει το ποσοστό για την αυτοδυναμία.
Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο ανοχής των μικρότερων κομμάτων είναι ένα σενάριο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσοι και Το Ποτάμι έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες -ο Α. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει ούτε να το σκέπτεται-. Και για τα δύο αυτά κόμματα η ψήφος ανοχής φαντάζει ιδανική υπό την έννοια ότι και δεν θα συγκυβερνήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούν να τον ελέγχουν υπό την «απειλή» να αποσύρουν τη στήριξή τους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου αν καταφέρει να μπει στη βουλή. ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, το καθένα για τους δικούς του λόγους, δεν πρόκειται να στηρίξουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκυβέρνηση με μικρότερο κόμμα 
Τρίτη και τελευταία λύση είναι μια συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα από τα μικρότερα κόμματα. Στην Κουμουνδούρου έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ και για Το Ποτάμι δηλώνουν ότι η ασάφεια των θέσεών του είναι απαγορευτικός παράγοντας. Το ΚΚΕ παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν -για επικοινωνιακούς λόγους- ανοιχτή μια πόρτα, δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Κουμουνδούρου και απομένουν μόνο οι ΑΝΕΛ.
Ο Π. Καμένος επιθυμεί διακαώς να μπει στη θέση του μηχανοδηγού του κυβερνητικού τρένου του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου δεν «πετάει την σκούφια της», αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή θα αναγκαστεί βαριά την καρδία να συναινέσει.
Άλλωστε από την ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του Κινήματος του ΓΑΠ στον ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν μια συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του Π. Καμένου και του διευθυντή του γραφείου του Α. Τσίπρα, Νίκου Παππά έχουν οικοδομηθεί επιμελώς όλο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας και άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι η καλύτερη συγκολλητική ουσία.           


Δεν υπάρχουν σχόλια: