Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ-DIJSSELBLOEM>VIDEO ΣΟΚ

ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΥΡΩ Η ΔΡΑΧΜΗ!

Σκληρός ο Ντάισεμπλουμ μάς κοίταζε σαν μελλοθάνατους

-Με μια τέτοια σαθρά δομημένη επιτροπή εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε...

Μόλις ο Βαρουφάκης εκστόμισε αυτή την ατάκα ο Ολλανδός του έριξε ένα φονικό βλέμμα και έφυγε γρήγορα από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ελληνας υπουργός έδειχνε-δυστυχώς-πολύ αμήχανος. Οπως όλα δείχνουν πάμε σε τελική σύγκρουση με την τρόικα και είναι η ώρα να αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την τρόικα μια σαθρή επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο με τους επίσημους εταίρους.
Μόλις έριξε τη βόμβα αυτή ο Eλληνας υπουργός Οικονομικών,
ο επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε εάν θέλει να απαντήσει κάτι και τότε εκείνος απλά σηκώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών.
Η άσχημη αυτή κατάληξη δεν φάνηκε από την αρχή, καθώς τόσο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης, που όπως αποδείχθηκε όμως δεν υπήρχε.
Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.
Είχε προηγηθεί η διάρκειας μόλις μισής ώρας συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

«Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» είπε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν «οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές.

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» συμπλήρωσε.

«Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Και συνέχισε: «Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν»

«Το Eurogroup το 2012 δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε, θυμίζοντας ωστόσο τον ότρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδο και πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηαν εν μία νυκτί.

«Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς το μέλλον».

Ακόμη, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε, ουσιαστικά, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, που ζητά η Αθήνα, τονίζοντας: «Μια τέτοια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει. Λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε...».

Στο άκουσμα αυτών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή».

Και... έριξε τη «βόμβα»: «Με μια τέτοια σαθρά δοδημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Eurogroup θα παραμείνει στη χώρα μας μόλις έξι ώρες.

Γνωρίζει όμως ότι στις διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ξεκινάει η «περιπέτεια» της νέας διαπραγμάτευσης που επιδιώκει να προκαλέσει η Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα και την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Για το λόγο αυτό ακριβώς συνοδεύεται και από τον «σκληρό» διαπραγματευτή των Βρυξελλών και πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.
O Nτάισεμπλουμ βγήκε αγριεμένος από την συνάντηση ενώ ο Βαρουφάκης μιλάει σχετικά αόριστα ενώ ο Ντάισεμπλουμ δεν θέλησε να χάσει ούτε λέξη από όσα είπε ο Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους. Ο Ντάισεμπλουμ κοίταζε τον Βαρουφάκη σαν μελλοθάνατο.
O Γιάνης Βαρουφάκης είναι έτοιμος να ανατιναχθεί σαν άνθρωπος-βόμβα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να νικήσει τον Ντάισεμπλουμ.
-Ελευθερία ή θάνατος
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ μιλώντας στην εξαιρετική δημοσιογράφο του Newpost.gr Τιτίκα Ανουσάκη έριξε την πρώτη ρουκέτα κατά της κυβέρνησης.
-Οι δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν. Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και η οικονομία της να συνεχίζει να ανακάμπτει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θεωρούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Στο μεταξύ η μόλις 27' διάρκειας συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ολλανδό έχει προσθέσει άγχος στην κυβέρνηση. Είναι και οι απειλές του Σόιμπλε που πέφτουν κατά ριπάς
Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ενώ πρόσθεσε: «σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: