Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τι θα προτείνει η ελληνική πλευρά ως «συμφωνία γέφυρα»– Οι υποχρεώσεις της χώρας για το 1ο εξάμηνο –Γιατί η κυβέρνηση θέλει οριστική συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί κατά τη σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselboem το ελληνικό σχέδιο για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους αλλά και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τριπλός: πρώτον να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η «πεπατημένη» που προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα με στόχο την εκταμίευση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ δεν είναι ο μοναδικός δρόμος.
Μπορεί να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία «γέφυρα» προκειμένου οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της να προχωρήσουν
Δεύτερον ότι μπορεί να υπάρξει,
μια προσωρινή συμφωνία «γέφυρα» προκειμένου οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της να προχωρήσουν χωρίς να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά κενά. Και τρίτον, ότι ύστερα από διαπραγματεύσεις που δεν μπορούν να διαρκέσουν για χρονικό διάστημα πέραν του Ιουνίου, μπορεί να υπάρξει μια μόνιμη συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αλλά και για τη σύνταξη ενός 4ετούς οικονομικού σχεδίου με βασικούς άξονες τους ισοσκελισμένους πρωτογενώς προϋπολογισμούς, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, αλλά και τη λήψη μέτρων ώστε να περιοριστεί η ανεργία και η φτώχεια στη χώρα.
Τι αναμένεται, στην πράξη να ζητήσουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης;
Ψαλίδισμα των στόχων για γέννηση πρωτογενών πλεονασμάτων «μαμούθ» που προβλέπει το μνημόνιο και αναχρηματοδότηση του χρέους με τρόπο που δεν θα θίξει τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Το πώς θα υποδεχτούν οι Ευρωπαίοι αυτά τα αιτήματα, θα φανεί τόσο από τις δηλώσεις του κ. Dijsselboem –ο οποίος εκτός από επικεφαλής του Eurogroup είναι και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας- όσο και από τις αντιδράσεις των υπουργών οικονομικών Γαλλίας, Αγγλίας και Ιταλίας με τους οποίους ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί διαδοχικά την Κυριακή, την Δευτέρα και την Τρίτη

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις

Το 1ο εξάμηνο του 2015, είναι γεμάτο από τριών ειδών υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν: Τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το ΔΝΤ και λήγουν, τους τόκους που πρέπει να αποπληρωθούν αλλά και τα έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. 
1.      Δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία λήγουν. Υπάρχει λήξη 691 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, 1,416 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο, 415 εκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο, 691 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 1,416 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ.
Προεκλογικά, ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας να ζητηθεί διευκόλυνση από το ΔΝΤ 
Προεκλογικά, ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας να ζητηθεί διευκόλυνση από το ΔΝΤ. Μιλώντας το περασμένο Σάββατο στα «ΝΕΑ» ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει: «Δεν πιστεύουμε στο κούρεμα του ΔΝΤ. Όμως μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ, το οποίο έχει εκφράσει πολλές φορές την πεποίθηση του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, να εξομαλύνει τις πληρωμές μας για τον επόμενο χρόνο. Θα ζητήσουμε λοιπόν να μειώσουν τις δόσεις που πρέπει να καταβάλουμε τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας πολύ βραχυπρόθεσμης που θα επιτρέψει στους εταίρους, στο ΔΝΤ και σ’ εμάς μέχρι τον Ιούνιο να βρούμε μια λύση».
2.      Τόκους που πρέπει να καταβληθούν στους δανειστές της χώρας. Διαμορφώνονται στα 900 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, στα 800 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, στα 200 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 400 εκατ. ευρώ τον Μάιο και στα 500 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Άρα, το συνολικό ποσό φτάνει στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πώς μπορεί να καλυφθεί αυτό το ποσό; Και πάλι με μια προσωρινή συμφωνία αυτή τη φορά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιτρέψει την έκδοση εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει καλυφθεί. «Η ΕΚΤ είτε μέσα από τον ELA είτε μέσα από τα repos της ΕΚΤ, μπορεί να βρει έναν τρόπο με τα έντοκα γραμμάτια να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος λίγων μηνών ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένας δημοκρατικός διάλογος μεταξύ δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων» έχει υποστηρίξει ο κ. Βαρουφάκης. Ποιος θα μπορούσε να αγοράσει τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδοθούν είτε για την αντικατάσταση αυτών που λήγουν είτε για την έκδοση νέων με στόχο την κάλυψη αναγκών όπως είναι οι τόκοι; Οι ελληνικές τράπεζες. Αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν την έγκριση από την ΕΚΤ και την ΤτΕ να αξιοποιήσουν κατ’ αυτό τον τρόπο τα κεφάλαια που μπορούν να αντλήσουν μέσα από τον ELA.
Στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι η συμφωνία «γέφυρα» δεν μπορεί να διαρκέσει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε μηνών δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μέχρι τότε, Ελλάδα και εταίροι (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία καθώς σε διαφορετική περίπτωση:
1.      Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου (σ.σ. μόνο τα δάνεια που έχουν δοθεί από την ΕΚΤ και λήγουν ξεπερνούν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ αν προστεθούν οι τόκοι και οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 8,8 δισ. ευρώ)
2.      Η Ελλάδα θα μείνει εκτός του προγράμματος ποσοτικής ενίσχυσης της ΕΚΤ το οποίο θα έχει ήδη ξεκινήσει για τις υπόλοιπες χώρες από την 1η Μαρτίου κάτι που σημαίνει ότι θα στερηθούμε περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση και για το διάστημα μέχρι τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: