Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα.
Πλοίο αγκυροβολεί πάνω ακριβώς από το θαλάσσιο χώρο που κείται η αρχαιότερη βυθισμένη  πόλη  στον  κόσμο (παλαιότερη φωτογραφία αρκετά προβεβλημένη στα ΜΜΕ). Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή για πάνω από  δέκα χρόνια, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΠΡΟΣ: ΥΠΕΡΥΠΥΡΓΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΜΕ  Κ.Α.

Θέμα: Περί της αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων

Όπως πληροφορηθήκαμε το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών συνέταξε Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα με το οποίο αποπειράται να νομιμοποιήσει την ως σήμερα ανεξέλεγκτη αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων.
Η δημόσια διαβούλευση την οποία η τοπική Λιμενική Αρχή όφειλε να διεξάγει,
δε μπορεί παρά να κριθεί ως εντελώς ανεπαρκής.  Δεν έχει ζητηθεί η άποψη σημαντικών και δραστήριων συλλογικών φορέων της περιοχής και έχουν περιφρονηθεί οι δυναμικοί αγώνες των κατοίκων της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων για ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας.
Η θέση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου είναι, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, εντελώς ξεκάθαρη: Δε συμμετέχουμε σε καμία συζήτηση που σκοπό έχει να επικυρώσει και να νομιμοποιήσει τη συντελούμενη καταστροφή του τόπου μας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων και σε οποιαδήποτε παρόμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής μας, απαξιώνει την πολιτισμική διαδρομή της και απειλεί το ευαίσθητο και προστατευόμενο περιβάλλον της (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_15.html.)

Κύριοι Υπουργοί Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα επιτρέπατε ποτέ ο ιερός βράχος της Ακρόπολης να γίνει parking αυτοκινήτων για να λυθεί το πρόβλημα της αυξημένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας ; Σίγουρα όχι.
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, ο επισκέπτης της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, αντί ενός προστατευόμενου και προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου, αντικρίζει στο βάθος, δεκάδες αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία που με την παρουσία τους προσβάλλουν (ή ακόμα και απειλούν) τον πολιτισμικό μας θησαυρό.

Κύριοι Υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα επιτρέπατε ποτέ να γίνει ρυπαρή βιομηχανική ζώνη μια δασική έκταση, πνεύμονας οξυγόνου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα ;  Σίγουρα όχι.
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, οι άγκυρες δεκάδων πλοίων καταστρέφουν καθημερινά τον πυθμένα των θαλασσών μας, αφανίζουν την Ποσειδωνία, αποδεκατίζουν τα θαλάσσια είδη, και απειλούν το ευαίσθητο και προστατευόμενο από την συνθήκη Natura 2000 οικοσύστημα της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων.

Κύριοι Υπουργοί Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, θα επιτρέπατε ποτέ να αλλοιωθεί βάναυσα η ταυτότητα ενός τουριστικά ανεπτυγμένου νησιού (πχ της Σαντορίνης), να καταστραφούν τουριστικές επενδύσεις και υποδομές και να στερούσατε με αυτό τον τρόπο τεράστια έσοδα στο κράτος, σε μια εποχή που συζητάμε όλοι την υιοθέτηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης;  Σίγουρα όχι;
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, η διαρκής παρουσία εμπορικών πλοίων στον όρμο των Βατίκων και η συστηματική υποβάθμιση που επιφέρουν, απειλούν έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς αιμοδότες της χώρας.
Η τοπική οικονομία της Ελαφονήσου βασίζεται στην ήπια τουριστική δραστηριότητα και την αλιεία. Ο συνδυασμός των εξωτικής ομορφιάς παραλιών του νησιού μας (Σίμος, Σαρακήνικο, Παραλία της Παναγίας, Πούντα κ.ά.) και της αλιευτικής παράδοσης των Ελαφονησιωτών (η Ελαφόνησος κατέχει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αλιευτικό στόλο αναλογικά με τον πληθυσμό της), έχει τοποθετήσει το νησί μας στις πρώτες θέσεις των τουριστικών προορισμών, με διεθνή μάλιστα αναγνώριση. Εκατοντάδες μικρές, ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό και την αλιεία.
Η αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων υποβαθμίζει την εικόνα της Ελαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής, αποχρωματίζει βάναυσα τη ναυτική πολιτισμική ταυτότητα της και συντελεί στον οικονομικό μαρασμό  χιλιάδων οικογενειών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Η συστηματική καταστροφή της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας έχει συρρικνώσει επικίνδυνα τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των αλιευμάτων και έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες αλιείς στην απόγνωση.

Πρόταση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου – Πρόσκληση σε διάλογο

Για τη Ν.Α Πελοπόννησο και για τη Λακωνία αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός προτύπου οικονομικό – πολιτιστικού μοντέλου διαχείρισης με θεσμικά και νομικά χαρακτηριστικά που θα αίρει τις ανιστόρητες και χρόνιες στρεβλώσεις του Νότου. 
Δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό και πολιτισμικό μας χρέος, αλλά το πρώτο σημαντικό βήμα διάσωσης της προβληματικής οικονομίας της εγκαταλελειμμένης περιφέρειας της Λακωνίας και της Ν. Ελλάδας, απαρέγκλιτο όρο για ένα βιώσιμο και δυναμικό πρόπλασμα για την αξιοποίηση των προκλητικών δυνατοτήτων που μας παρέχει ο Πολιτισμός της Λακωνικής, της Ελαφονήσου και των Κυθήρων- Αντικυθήρων.

Προτείνουμε την έναρξη δημοκρατικού, ανοικτού διαλόγου που θα εδράζει στους εξής πυλώνες :
·        Ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελαφονήσου και των Βατίκων
·        Προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος, ανάδειξη του απολιθωμένου Δάσους του Κάβο Μαλιά, προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, πολιτισμική χαρτογράφηση της λακωνικής περιοχής,  θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ’ όλα ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής που αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για το Νομό Λακωνίας και τα νησιά της περιοχής.
·        Σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και σχεδιασμό μιας άρτιας πολιτιστικής διαχείρισης
·        Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών και εφαρμογή ήπιων νησιωτικών πολιτικών
·        Επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως:
1.  Διαγραφή του Σίμου και Σαρακήνικου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ
2.  Οριστικό τέλος στο σενάριο κατασκευής Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούσια (απέναντι από την Ελαφόνησο)
3.  Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα
4.  Κατάργηση του αγκυροβολίου πλοίων στον όρμο των Βατίκων
       Δ.Σ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου
Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ : http:// sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr
ΙΙ. FACEBOOK : https:// www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou,   ΙΙΙ. EMAIL: sepistimonwnelafonisou@gmail.com 
      
Προς
1. Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ Αριστείδης Μπαλτάς
2. Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης
3. Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης
4. Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, κ Θοδωρής Δρίτσας
5. Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά
6. Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ Παναγιώτης Λαφαζάνης
7. Αναπληρωτής Υπουργός  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ Γιάννης Τσιρώνης

Κοινοποίηση
1. Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών
2. Δήμος Ελαφονήσου
3. Δήμος Κυθήρων
4. Δήμος Μονεμβασίας
5. Περιφέρεια Πελοποννήσου
6. Σύλλογοι Ελαφονήσου, Βατίκων και Λακωνίας
7. Βουλευτές Λακωνίας
8. Βουλευτές   Α΄ Πειραιά  και νήσων
9. Συλλόγους ελαφονήσου, Βατίκων  και Λακωνίας

10. ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: