Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ»

Οι προοπτικές ανάπτυξης των λιμνών της χώρας και κατ΄επέκταση των Δήμων στους οποίους ανήκουν, συζητήθηκαν σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε από το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» στον Δήμο Μαραθώνα.
Την πρωτοβουλία είχε το Δ.Σ. του Δικτύου στο οποίο Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης.

Στη διάρκεια της ημερίδας, ειδικοί επιστήμονες ανέπτυξαν σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση υδατικών πόρων στην Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτούμενα εργαλεία για την αξιοποίηση των λιμνών, καθώς και το πλαίσιο της διεύρυνσης του Δικτύου με τη συμμετοχή και άλλων πόλεων με λίμνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη τοποθέτησή του ο Καπεντζώνης, ανέλυσε τους σκοπούς της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», φορέας που συστάθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012, από τους Δήμους: Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Δωρίδος, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνος, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων, τους Δήμους Λάρνακας και Παραλιμνίου και των Κοινοτήτων Αλάσσας και Βορόκληνης της Κύπρου.

Όπως τόνισε ο Γ. Καπεντζώνης “το κοινό στοιχείο των Δήμων και Κοινοτήτων που συμμετέχουν στο Δίκτυο, είναι η ύπαρξη φυσικών ή τεχνιτών λιμνών στις περιοχές τους, με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στο φυσικό περιβάλλον του κάθε Δήμου, καθώς και στις αντίστοιχες οικονομίες τους”

Αναφέρθηκε ακόμα στην τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5 και την άρση των περιορισμών για την ανάπτυξη των παραλίμνιων οικισμών και τη συμβολή του Δικτύου προς αυτή την προοπτική, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία των κοινών δράσεων των Δήμων για την ανάπλαση των περιοχών τους.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι.
Δήμητρα Κάκαρη, Πολιτικός Μηχανικός και Δημοτική Σύμβουλος Μαραθώνα,
Αναστασία Παππά, Δικηγόρος και Δημοτική Σύμβουλος Μαραθώνα,
Αντώνιος Καρβούνης, Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Υπουργείου Εσωτερικών,
Ευάγγελος Μπαλτάς, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πολιτικών Μηχανικών Τομέα Υδραυλικής,
Γεώργιος Γκίκας, Καθηγητής Δ.Π.Θ. Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος,
Δημήτριος Τσιαντής, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ και
Clara Camperstrini, Εκπρόσωπος του Δήμου Molveno της Ιταλίας.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε η Ευγενία Φώη, Τοπική Σύμβουλος της Νέας Μάκρης, ενώ την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούσαν οι Κώστας Αντωνόπουλος Αντιδήμαρχος Δωρίδος, Δήμητρα Κάκαρη Δημοτική Σύμβουλος Μαραθώνα και Δημήτριος Σκορδόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Δήμαρχοι του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» από τους Δήμους: Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Δωρίδος, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων, καθώς και ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Αγίας Άννας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δικτύου Γ. Καπεντζώνης τίμησε συμβολικά με ένα στεφάνι ελιάς τον οικοδεσπότη της ημερίδας, Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας, έγινε ξενάγηση των συμμετεχόντων στο φράγμα της Λίμνης Μαραθώνα.


dorida.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: