Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Η ΟΥΣΙΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ

Εκτός των άλλων η Παναρίτη ήταν στην ομάδα αυτών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011.
Η Έλενα Παναρίτη είναι η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αντικαθιστώντας τον Θάνο Κατσάμπα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η επιλογή της κ. Παναρίτη έγινε μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης από άτυπη επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διαδικασία επιλογής της κυρίας Παναρίτη υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια σε κόμμα και Μαξίμου για την επιλογή του κ. Βαρουφάκη. 
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος καταψήφισε την κα. Παναρίτη,
ενώ ο κ. Δραγασάκης «έριξε» λευκό. Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Σταθάκης έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της και την όρισαν νέα εκπρόσωπο της χώρας στο Ταμείο.

Στο βιογραφικό της κας Παναρίτη αναφέρεται ότι στο παρελθόν έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.

ΣΧΟΛΙΟ: Από χθες που έγινε γνωστό ότι η Παναρίτη αναλαμβάνει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση μεταξύ των υποστηρικτών, αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται και από τα tweets της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα:

sakorafa_30052015.jpg

Αυτού του είδους η κριτική τι λέει εν ολίγοις; Ότι μια "αριστερή" κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετεί έναν πρώην συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, που ψήφισε τα δύο πρώτα μνημόνια, με το επιχείρημα να συμπληρώνεται από τη φαιδρή σκέψη ότι ο Παπανδρέου και οι συνεργάτες του κυβερνούν ακόμα. Βέβαια ότι συγκυβερνούν με τον Καμμένο και ψήφισαν πρόεδρο Παυλόπουλο περνά σε δεύτερη μοίρα.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι ψυχραιμότερες φωνές, που αποτυπώνουν εν πολλοίς και την αλήθεια, όπως αυτή του Γιάννη Κουτσομύτη στο facebook:

koutsomitis_30052015.png

Ας γίνει κάτι αντιληπτό: Η Παναρίτη δεν είναι ακατάλληλη μόνο επειδή ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έως το 2012 και επίσης δεν είναι ακατάλληλη επειδή την τοποθέτησε ο Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η Παναρίτη ήταν στην ομάδα των αποστατών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011.

Το πρόβλημα είναι ότι επελέγη ένα ακατάλληλο πρόσωπο για μια θέση κύρους, με τον πλέον ακατάλληλο τρόπο, που θυμίζει πραγματικά άλλες εποχές. Τι θα πει συνέντευξη στο γραφείο του Βαρουφάκη; Σε λίγο θα μας πουν ότι ήταν εκεί παρών ο Παυλόπουλος. Κανονικά θα έπρεπε εκπρόσωποι της χώρας σε σημαίνοντες διεθνείς οργανισμούς να περνούν από ακρόαση από την Βουλή ή από μια θεσμικά κατοχυρωμένη επιστημονική επιτροπή, η οποία να κρίνει την καταλληλότητα ή μη ενός προσώπου για τη θέση.

Όσο συνεχίζονται αυτές οι νοοτροπίες και όσο οι αρεστοί επιλέγονται σε σχέση με τους αρίστους, η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να υπερβεί τον εαυτό της και οι διαρροές από Μαξίμου ότι ο Τσίπρας εκφράζει "δυσφορία" γι αυτή την επιλογή, θυμίζει εποχές Καραμανλή, όπου οι δικοί του έκαναν πάρτυ αναξιοκρατίας και εκείνος κοιτούσε άπραγος..

Δεν υπάρχουν σχόλια: