Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ!

Στη σύλληψη τριών αρχαιοκαπήλων ελληνικής καταγωγής οι οποίοι κατείχαν περισσότερα από 30 (!) αντικείμενα του 5ου π.Χ. αιώνα προχώρησαν οι άνδρες της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.
Στην αποκάλυψη των υπόγειων δραστηριοτήτων τους καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος, από την πρώτη στιγμή, συμμετείχε ενεργά στην έρευνα που διήρκεσε πάνω από δύο μήνες.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Τσούκαλης στην τηλεόραση της Ζούγκλας, τα αντικείμενα, η πολιτιστική αξία των οποίων είναι πολύ μεγάλη, προέρχονται από τους Δελφούς.
Τα είχαν κρύψει σε... αυτοκίνητο
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ,




τα αντικείμενα εντοπίστηκαν σε αυτοκίνητο το οποίο βρισκόταν σε πλατεία του Παλαιού Ψυχικού.
«Δεν γνωρίζουμε αν οι αρχαιότητες είναι κλεμμένες ή ανασκαφικές. Οι αρχαιοκάπηλοι τα είχαν κρύψει σε αυτοκίνητο μάλλον επειδή σκόπευαν σύντομα να τα μεταφέρουν ή να τα πουλήσουν» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ερευνητής.

Για την υπόθεση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ., η οποία αναφέρει:
Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες την 5-5-2015 στο Παλαιό Ψυχικό, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 45, 48 και 49 ετών για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης παράνομης κατοχής αρχαίων αντικειμένων και μετά από πολυήμερες έρευνες, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων εντόπισαν τον 45χρονο και τον 49χρονο να εξέρχονται από οικία στο Αιγάλεω, να φορτώνουν στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου δύο (2) χαρτοκιβώτια και στη συνέχεια να μεταβαίνουν σε πλατεία στο Π. Ψυχικό όπου συνάντησαν τον 48χρονο.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο ανωτέρω αυτοκίνητο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εντός του πορτμπαγκάζ αυτού επιμελώς συσκευασμένα:
-Δεκατέσσερις (14) μικρογραφίες αγγείων γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων στην πλειονότητά τους μικροί αρύβαλλοι,
-Δύο (2) αγγεία γεωμετρικών χρόνων που φέρουν γραπτή διακόσμηση,
-Δύο (2) αγγεία εκ των οποίων το ένα ληκύθιο και μία (1) μικρογραφία αγγείου υστεροκλασικής περίοδου,
-Ένα (1) λυχνάρι πρώιμων βυζαντινών χρόνων,
-Ένα (1) αγγείο πρώιμων βυζαντινών χρόνων,
-Ένα (1) μικρό πήλινο ειδώλιο χοίρου γεωμετρικής περιόδου,
-Οχτώ (8) πήλινα ειδώλια καθιστών και όρθιων γυναικείων μορφών, διαφόρων περιόδων,
-Ένα (1) πήλινο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής.
Για τα παραπάνω αντικείμενα και είδη, αρμόδιοι αρχαιολόγοι του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και χρονολογούνται κυρίως στη γεωμετρική, αρχαϊκή, υστεροκλασική και βυζαντινή περίοδο.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή.


ΠΗΓΗ.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: