Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας άσκησε έμμεση κριτική στους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, προκατόχου του στις συνομιλίες του με τους δανειστές, ενώ παραδέχθηκε δημοσίως ότι το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε συγκεκριμένες προτάσεις!...
«Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν είμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Μιλώντας σε σπαστά ελληνικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε ιδέες και προτάσεις στις αρχικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
«Όταν μια καινούρια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήτανε εκτός εντελώς του πολιτικού συστήματος, ότι έχει και μια έλλειψη και τεχνογνωσίας και διοικητική βοήθεια δεν έχει και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει...»,
συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Αλλά νομίζω ότι τα βασικά προβλήματα ήταν πολιτικά». [protothema]

ΣΧΟΛΙΟ: Καταρχάς, η παραδοχή Τσακαλώτου προάγει ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικού και κατ' επέκταση πολιτικής, αυτό της ειλικρινούς δημόσιας άποψης. Βέβαια, τούτο είναι απόλυτα αναντίστοιχο με τα όσα πράττει το κόμμα του, όμως σίγουρα τιμά τον Τσακαλώτο ως πρακτική. Υπάρχουν όμως 2 σημεία τα οποία θα πρέπει να δώσουμε έμφαση:

1) Το λάθος αυτό είχε και έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα σε χρόνο και χρήμα, όπως και σε εθνική αξιοπιστία. Πέραν λοιπόν της αβεβαιότητας, γίναμε περίπου ο περίγελως της διεθνούς κοινότητας, απωλέσαμε αξιοπιστία και κατά συνέπεια διαπραγματευτική ισχύ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση τις πρώτες 100 ημέρες δεν πήρε κανένα υφεσιακό μέτρο και έταξε στους πάντες τα πάντα, λες και κυβερνά το Λουξεμβούργο ή την Ελβετία, αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκτός πραγματικότητας, κάτι τραγικό για τον ίδιο και τον τόπο. Αποτέλεσμα αυτού του ανορθόδοξου νεοδημιούργητου περιβάλλοντος ήταν να παγώσουν τα πάντα στην πραγματική οικονομία και το οικονομικό έτος 2015 να επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Η δε μειωμένη διαπραγματευτική μας αξία θα οδηγήσει πλέον σε ένα νέο μνημόνιο με περισσότερη φορολογία και σκληρότερα μέτρα.
Μάλιστα, διαβάζοντας κανείς τα 14 μέτρα που κλειδώνουν τον συμβιβασμό, πέραν της άτακτης υπαναχώρησης, διαπιστώνει την προχειρότητα, με κλιμακώσεις στο ΦΠΑ, παράδοξους φόρους και μία διάθεση να ληστέψουν και όχι να φορολογήσουν τον πλούτο. Αναμενόμενη και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κεντρική προεκλογική εκστρατεία του Τσίπρα -> ''Εμείς, θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός''.


2) Η αλλαγή πολιτικής και η στροφή στον ρεαλισμό, ήταν κάτι που όλοι ελπίζαμε για να κρατηθεί η χώρα όρθια. Εντούτοις, η μεταφορά αυτή στην πραγματική πολιτική συνιστά και την παραδοχή εξαπάτησης του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε απίστευτα ψεύδη με μοναδικό σκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Δεν υπήρχε όραμα, δεν υπήρχε καν σχέδιο, όλα ήταν μία μεγάλη απάτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: