Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ''ΞΥΛΕΛΑ'' ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

Αμφισσα 6-5-2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΥΛΛΕΛΑ

Την Τετάρτη 29.04.2015 πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Π.Ε. Φωκίδας και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Ο επιβλαβής
οργανισμός καραντίνας Xyllela fastidiosa».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Κων/νος Μίχος, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε την κρισιμότητα του θέματος λόγω της απειλής από το παθογόνο, όχι μόνο της Φωκίδας αλλά του εθνικά κρίσιμου τομέα της ελαιοκαλλιέργειας ολόκληρης της χώρας μας, αφού ο επιβλαβής αυτός οργανισμός δεν γνωρίζει διοικητικά όρια και διαιρέσεις. 
Ο αναπληρωτής Δ/ντής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Φωκίδας κ. Ν. Σιδηρόπουλος, γεωπόνος, παρουσίασε στην εισήγησή του, με τη χρήση και του ανάλογου εποπτικού υλικού, τις επιβλαβείς καταστάσεις που έχουν παρατηρηθεί στον ελαιώνα της Άμφισσας και τη γύρω περιοχή.  Ιδιαίτερα σημαντική,
ήταν η ανάλυση των αιτιών που τα προκαλούν.
Η ομάδα του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπ.Π.Α.Π.Ε. απαρτιζόμενη από τους γεωπόνους: κ. Ιωάννη Καγιά, Προϊστάμενο του Τμήματος, κ. Σταυρούλα Ιωαννίδου, Εθνικό εμπειρογνώμονα και κ. Χρήστο Αραμπατζή, Κοινοτικό Εμπειρογνώμονα για την Xyllela fastidiosa, παρουσίασαν με σαφήνεια και τεκμηρίωση τα μέχρι στιγμής επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα για την προέλευση, τη βιολογία τους ξενιστές, τη συμπτωματολογία και τα μέτρα πρόληψης του παθογόνου οργανισμού.  Επίσης, έκαναν εκτενή αναφορά στην περίπτωση της εισόδου του παθογόνου στη γειτονική μας Ιταλία με τον αφανισμό ελαιώνων στην Απουλία, καθώς και τις προσπάθειες αναχαίτισης της διασποράς του ή εισόδου του και στις άλλες ελαιοκομικές περιοχές της ΕΕ με τη λήψη αυστηρών νομοθετικών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ.


Την εκδήλωση συντόνιζε ο Δ/ντής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Φωκίδας κ. Δημ. Γκούλτας. 
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά το πέρας των εισηγήσεων και την ενεργητική συμμετοχή του ακροατηρίου συνοψίζονται στα ακόλουθα:
1.    Η εκδήλωση ενημέρωσης για το παθογόνο βακτήριο καραντίνας Xyllela fastidiosa, με την ευρεία αποδοχή που έλαβε σε κεντρικό επίπεδο (ΥπΠΑΠΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΓΕΔΥ), σε φορείς της περιοχής μας (Περιφέρεια, ΠΕ Φωκίδας, ΔΑΟΚ Άμφισσας, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας, Αγροτικό Συνεταιρισμό Χρισσού κλπ), σε όλο σχεδόν το γεωπονικό δυναμικό της Φωκίδας με την φυσική του παρουσία στην εκδήλωση, καθώς και στον αγροτικό κόσμο, καταδεικνύει την σοβαρότητα του θέματος καθώς και την επιτυχή επίτευξη των στόχων της ενημερωτικής αυτής εκδήλωσης.
2.    Στη χώρα μας, όπως μας διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι γεωτεχνικοί , εθνικοί και κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπ. ΠΑΠΕ, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστοποίηση του επιβλαβούς οργανισμού Xyllela fastidiosa σύμφωνα με το δίκτυο επισκοπήσεων που εφαρμόζει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.  Επομένως, η υπεύθυνη αυτή ενημέρωση αποτρέπει φαινόμενα πανικού καθώς και στάσεις παραλυτικής αδράνειας.  Μας ωθεί όμως όλους προς μια ενεργητική και υπεύθυνη επαγρύπνηση και συνεργασία.
3.    Τα φυτά προς φύτευση, δηλαδή το πολλαπλασιαστικό υλικό (εκτός των σπόρων), αποτελούν τον κύριο τρόπο εισαγωγής του επιβλαβούς οργανισμού σε μια περιοχή.  Επομένως, απαιτείται προσοχή έτσι ώστε να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό από ελεγμένα φυτώρια που πληρούν τις απαιτήσεις και λαμβάνουν όλα τα μέτρα φυτοϋγείας κατά την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και διάθεση του φυτωριακού υλικού.
4.    Το παθογόνο βακτήριο Xyllela fastidiosa έχει μεγάλο εύρος ξενιστών, όπως π.χ. ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, δασικά, αυτοφυή βλάστηση, καλλωπιστικά φυτά κλπ. με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αποτελεσματική αντιμετώπιση και εξάλειψή του από μια περιοχή.  Η ανοχή μας στην παρουσία του είναι μηδενική!  Επομένως, όλες μας οι προσπάθειες εστιάζονται στην πρόληψη.
5.    Τα συμπτώματα από το παθογόνο βακτήριο ποικίλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή και συχνά συγχέονται με τη συμπτωματολογία που απαντούμε στα φυτά από έλλειψη νερού, άλλα φυτοπαθογόνα όπως Verticillium, Phoma κπλ, τοξικότητα από άλατα ή και ζιζανιοκτόνα.  Για το λόγο αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή διάγνωση, πρέπει να απευθυνόμαστε σε γεωπόνους και όταν απαιτείται στις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες (ΔΑΟΚ, ΠΚΠΦ&ΠΕ). 




6.    Η μοιρολατρική αντιμετώπιση του θέματος, δεν ταιριάζει σε υπεύθυνους ανθρώπους και πολύ περισσότερο στους Έλληνες με το ιστορικό φορτίο των αγώνων που μας χαρακτηρίζει ανά τις χιλιετηρίδες.  Άλλωστε μια καθυστέρηση εισόδου, σημαίνει πίστωση χρόνου, ή οποία μπορεί να είναι σωτήρια, διότι η έρευνα που αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται διεθνώς μπορεί να καταλήξει σε κάποιο τρόπο ή και τρόπους καταπολέμησης του παθογόνου.
7.    Θεωρείται απαραίτητος ο καταρτισμός σχεδίου δράσης σε επίπεδο Περιφέρειας, και ειδικότερα ΠΕ Φωκίδας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και τους φορείς, με στόχο:
·   Την πρόληψη από ενδεχόμενη είσοδο του παθογόνου στην περιοχή μας και
·   Την άμεση αντιμετώπισή του σε περίπτωση εμφάνισης της προσβολής.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς και ο καθένας από μας, αφού λάβει γνώση για το τι συμβαίνει διαχρονικά σ’ αυτή τη νευραλγική για τη χώρα μας ελαιοκομική περιοχή, με παγκόσμια εμβέλεια και ακτινοβολία, θα δώσει ολοκληρωμένες και υπεύθυνες απαντήσεις και θα προβεί σε συγκεκριμένες πράξεις για τα θέματα που θίξαμε.  Η οργανωτική επιτροπή και όλοι όσοι συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της ενημερωτικής αυτής εκδήλωσης, πιστεύουμε στο μέλλον, που εμείς όλοι μαζί, με καλοπροαίρετη διάθεση και συνεργασία, μπορούμε να φτιάξουμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: