Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ «ΠΕΛΑΤΕΣ» ΤΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΥ 35%

...Και φοβερή μείωση (ναι, ναι μείωση) της ανεργίας. Βέβαια! Φανταστείτε ότι σήμερα βρίσκεται πέριξ του 26%. Λοιπόν, μέχρι τον Δεκέμβριο μπορεί να έχει φτάσει και στο 35% (ναι καλά διαβάζετε, τριάντα πέντε). Ίσως και περισσότερο.
Η νέα κυβέρνηση έχει ανασκουμπωθεί και καταβάλλει φοβερές προσπάθειες. Έχει αρπάξει τον ταύρο της ανεργίας από τα κέρατα και τον χτυπά αλύπητα. 
 
Έχει καταντήσει ο άμοιρος, χταπόδι. Σοβαρά. 
 
Παράδειγμα τρανταχτό μια από τις λύσεις που σκέφτεται το κυβερνητικό επιτελείο για να καλύψει το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Α.Ε.). Ώστε να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Το "ισοδύναμο" (τρομάρα τους) που βρήκαν, είναι να αυξήσουν τις εργοδοτικές εισφορές, "λίγο". Δηλαδή να επιβαρυνθεί η αγορά εργασίας επιπλέον κόστη, ώστε να παίρνουν την τρίτη, την τέταρτη ή και την πέμπτη σύνταξη κάποιοι συνταξιούχοι. 
 
Ευρηματικότατο! Πανέξυπνο! 
 
Όποιος από τους Σοφούς το σκέφτηκε, αξίζει να προταθεί για Nobel.

Ας υποθέσουμε τώρα, ότι έχετε μια μικρομεσαία επιχείρηση με π.χ. 30 εργαζόμενους. 
 
Το έλλειμμα του Ε.Τ.Α.Ε. υπολογίζεται μέχρι 14%. Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι και ας δεχθούμε ότι θα είναι κάπως μικρότερο. Σε περιβάλλον ύφεσης δύσκολο, αλλά ας υποθέσουμε πως τα πράγματα πάνε καλύτερα του αναμενόμενου. Και για την ευκολία της συζήτησης αλλά και για διάφορους "τεχνικούς λόγους" (διαφορές αριθμού εργαζομένων και συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές κ.ά.), ας θεωρήσουμε ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών είναι π.χ. 8%. Που μεταφράζεται σε περίπου 2% του εργατικού κόστους. Και άρα έχετε μια επιβάρυνση της τάξης του 5% στο κόστος ανά μονάδα προϊόντος (υπάρχουν τα overheads, οι αυξήσεις από προμηθευτές εσωτερικού που θα έχουν αυξημένο κόστος και αυτοί κ.λ.π.). 
 
Σε περίοδο ύφεσης και υπό καθεστώς capital controls, πως θα αντιδράσετε; 
 
Θα μικρύνετε κι άλλο τα ήδη ελαττωμένα περιθώρια μεικτού κέρδους; 
Που μετά από έξι χρόνια κρίσης έχουν υποχρεωτικά μειωθεί στο μη περαιτέρω; Και που αν τα μειώσετε, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης η επιχείρηση; Αν δεν αντιμετωπίζει ήδη, φυσικά.
 
Ή, σαν λογικός άνθρωπος, θα μειώσετε απευθείας το εργατικό κόστος;

Πως μειώνεται όμως το εργατικό κόστος; Είτε μειώνοντας τις ώρες απασχόλησης ικανού αριθμού εργαζομένων, είτε απολύοντας κάποιους από αυτούς. 
 
Σε απλά λόγια είτε μειώνοντας, είτε εξαφανίζοντας το εισόδημα κάποιων ανθρώπων.

Άλλον τρόπο δεν έχετε. Διότι πωλήσεις δεν μπορείτε να αυξήσετε λόγω της κατάστασης της οικονομίας. Εκτός εάν είστε εξαγωγική εταιρεία. Αλλά ακόμη και αν ήσασταν, πάλι θα είχατε πρόβλημα αύξησης πωλήσεων. Λόγω της μειωμένης ανταγωνιστικότητας εξαιτίας αυξημένου κόστους.

Αλλά η "ειδική" περίπτωση των εξαγωγέων δεν μας νοιάζει καθόλου. Πόσες πια εξαγωγικές εταιρείες έχει η Ελλάδα; 
 
Και εξάλλου δεν τις χρειάζεται. Τι να της κάνει τις εξαγωγές η οικονομία; 
 
Μήπως έχει ελλειμματικό Εμπορικό Ισοζύγιο; Μπας και της είναι απαραίτητο και εκ των ουκ άνευ, να το μετατρέψει σε πλεονασματικό, για να ξεπεράσει την κρίση που την μαστίζει εδώ και έξη χρόνια; 
 
Όχι βρε αδερφέ! Τι λες τώρα; 
 
Όποιος τα λέει αυτά είναι απλά αντιδραστικό στοιχείο.

Όπως δείχνει το παραπάνω παράδειγμα, το υπουργείο βρήκε εξαιρετική λύση. 
 
Τι; διαφωνείτε; Μα πως μπορείτε; 
 
Θα δημιουργηθούν μερικές (πολλές) χιλιάδες νέοι άνεργοι, θα κλείσουν κάμποσες επιχειρήσεις και θα μειωθούν οι εξαγωγές. 
 
Αλλά οι πελάτες του κυρίου Κατρούγκαλου και του κόμματός του θα την βγάλουν αβρόχοις ποσίν. Θα διατηρήσουν τις (πολλές φορές πρώιμες) επικουρικές συνταξάρες τους ανέγγιχτες και θα ρίχνουν το ψηφαλάκι τους, όταν και όποτε χρειάζεται. 
 
Όλοι ευχαριστημένοι. 
 
Εκτός από την οικονομία της χώρας και τους δανειστές.

Ουπς! Αυτούς μάλλον τους ξέχασε η Επιτροπή Σοφών. 
 
Και δεν βλέπω πιθανό να συμφωνούν με κάτι τέτοιο σαν ισοδύναμο αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. 
 
Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι λιγότερο από μία στο τρισεκατομμύριο. Και βάλε.

Υ.Γ. Με τους συνταξιούχους δεν έχω απολύτως τίποτα. Αλλά το να πληγεί ολόκληρη η οικονομία για να μην χάσουν λίγα ευρώ κάθε μήνα, είναι παράλογο και λάθος.



Πέτρος Λάζος
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: