Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ… ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ – ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

  • Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και φόβος «μη γίνουμε ΚΚΕ» – Nέο  άνοιγμα της Γεννηματά
  • Η προσπάθεια του Θεοδωράκη να «μαζέψει το μαγαζί» και οι φωνές για συνεργασία
  • Το ΚΙΝΗΜΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι αποφασίζει για το μέλλον με συνέδριο και «πικάρει» το ΠΑΣΟΚ για τα περί αυτονομίας
  • Ποια σενάρια υπάρχουν για την επανένωση του χώρου και ποια είναι η ερώτηση του… 1 εκ ευρώ!
Λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για την ανασυγκρότηση της πολύπαθης δημοκρατικής παράταξης άναψαν για μια ακόμη φορά. Το θετικό αποτέλεσμα με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ συνδυάστηκε με την μη επίτευξη του στόχου της τρίτης θέσης  έστω για ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πλήρως  οτι η υπόθεση «ανασυγκρότηση και επανένωση του χώρου» δεν μπορεί να σταματήσει στις 21 Σεπτεμβρίου. «Για να μιλήσουμε με όρους παράταξης ξανά θα πρέπει να ξαναδούμε διψήφια ποσοστά» λέει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη ο οποίος ουσιαστικά προβάλλει μέσω αυτής της φράσης τον κίνδυνο η ανοδική πορεία να κολλήσει σε «ποσοστά ΚΚΕ».
Αυτός είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερος φόβος για το επόμενο διάστημα: Να κατοχυρωθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως ένας χώρος που θα κινείται μεταξύ 5-7%…

Η Φώφη Γεννηματά έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο αυτό και φέρεται αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό ήταν άλλωστε και η χθεσινή της δήλωση: «Το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές ανέλαβε σε συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών, την Πρωτοβουλία δημιουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αναμφισβήτητα πέτυχε να αναδειχθεί τρίτοκόμμα του δημοκρατικού-ευρωπαϊκού τόξο. Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την δημιουργία του τρίτου πόλου αναφοράς και προοπτικής των δυνάμεων της δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής, προοδευτικής παράταξης, των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας» ανέφερε με νόημα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολιτικό σκεπτικό που ήρθε να απαντήσει και σε μια σειρά δηλώσεων στελεχών του Ποταμιού που αναδεικνύουν την ανάγκη συνεργασιών στον χώρο. Το χορό των δηλώσεων άνοιξαν ο Π. Τατσόπουλος και ο Γ. Ψαριανός οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της έναρξης διαλόγου με στόχο μια ενδεχόμενη συνεργασία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στον αντίποδα όμως αυτής της λογικής είναι η φιλελεύθερη πτέρυγα του Ποταμιού. Με αυστηρός ύφος η Α. Λυμπεράκη μάλιστα είπε οτι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να συνυπάρξει σε έναν χώρο που… λατρεύει τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Το κρίσιμο θέμα φυσικά είναι τι πιστεύει ο ίδιος ο Σ. Θεοδωράκης ο οποίος το βράδυ των εκλογών εμφανίστηκε βαθιά απογοητευμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα. Στις επόμενες μέρες όμως είναι ξεκάθαρο οτι έγινε μια προσπάθεια από τον ίδιο να «μαζέψει τα κομμάτια», να κερδίσει πολιτικό χρόνο και φυσικά να μην ενταθούν οι φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νόημα της δήλωσής του οτι «το 4% δεν είναι ήττα» αλλά και η απάντηση ουσιαστικά σε όσα είχαν ειπωθεί για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ , οτι «το Ποτάμι δεν θα γίνει συνιστώσα κανενός».
Όπως και να χει η κουβέντα  για συνεργασία των δυο κομμάτων ξεκίνησε έστω και αν ο εκλογικός ορίζοντας πλεόν φαντάζει μακρινός. Άλλωστε το μείζον ζήτημα για το επόμενο χρονικό διάστημα και για τα δυο κόμματα είναι η διαμόρφωση της πολιτικής και κοινοβουλευτικής στρατηγικής απέναντι στην κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Και στα δυο κόμματα επίσης αναγνωρίζουν την πιθανότητα να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις οι οποίες να τους επαναφέρουν στο δίλημμα κυβερνητικής συμμετοχής ή όχι.
Στο ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ επιχειρούν να αποτιμήσουν την ορθότητα και τις συνέπειες της απόφασής τους να μη κατέλθουν στις εκλογές. Ο Γ. Παπανδρέου μετεκλογικά είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την διεξαγωγή συνεδρίου εντός του 2015 και αυτός παραμένει ο σταθερός του στόχος.
Στο μετεκλογικό πάντως άνοιγμα της Φ. Γεννηματά απάντησαν με μια ανακοίνωση λίγων λέξεων σχολιάζοντας τα όσα είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περί «σεβασμού της αυτονομίας των κινήσεων και των κομμάτων που θα συνεργάζονται». Έκαναν λόγο για α λα καρτ αντιμετώπιση από το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας τα όσα συνέβησαν προεκλογικά και ακύρωσαν την σύμπραξη των δυο κόμματων. Υπάρχουν στελέχη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ που εκτιμούν οτι θα πρέπει να εκκινηθεί ξανά ο διάλογος με άλλα κόμματα ( με αδιαπραγμάτευτο σεβασμό σε όλες τις περιπτώσεις της αυτονομίας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ), ενώ υπάρχουν και πολλά στελέχη που θεωρουν οτι το ΚΙΝΗΜΑ πρέπει να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία μιας και όπως εκτιμούν θα παρουσιαστούν πολιτικές ευκαιρίες ανάδειξης και δικαίωσης των θέσεων του κόμματος και προσωπικά του Γ. Παπανδρέου.
Ο Δ. Ρέππας ωστόσο, σε ένα προεκλογικό του άρθρο, αφού επεσήμανε ως απολύτως απαράδεκτες τις αξιώσεις , που κατ΄αυτόν το ΠΑΣΟΚ ήγειρε για να συνεργαστούν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το μέλλον. Όπως είχε πει «θα ήταν αμετροέπεια να πούμε οτι δεν θα παρουσιαστούν μελλοντικές ευκαιρίες για την ανασυγκρότηση του χώρου».
Το εγχείρημα της επανένωσης του χώρου άλλωστε έχει πολλούς υποστηρικτές αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι όλοι έχουν στο μυαλό του το ίδιο σενάριο. Άλλοι υποστηρίζουν οτι το brand ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηριχτεί και άλλοι οτι πρέπει να διαμορφωθεί ένα διευρυμένο σενάριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Πολλούς υποστηρικτές ωστόσο κερδίζει το σενάριο οτι για ¨να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά» πρέπει να υπάρξει ένα ιδρυτικό συνέδριο της παράταξη όπου όλα θα κριθούν από μηδενική βάση. Το παλιό αυτό σενάριο έφερε ξανά στην επιφάνεια με δήλωσή του και ο Κ. Σκανδαλίδης.
Τίποτα ωστόσο δεν θα είναι εύκολο μιας και ο χώρος της κεντροαριστεράς παραμένει στην σκιά προσωπικών διενέξεων και στρατηγικών που δυναμιτίζουν κάθε φορά μια συζήτηση με καθαρούς όρους.
«Όλοι είναι εναντίον όλων» θα ήταν η φράση που απεικονίζει την πραγματικότητα ενώ ουδείς μπορεί σε αυτή τη φάση να απαντήσει το πιο ουσιώδες ερώτημα που τίθεται και που ουσιαστικά μπορεί να καταστήσει κενή περιεχομένου οποιαδήποτε συζήτηση: «Έχει καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ οριστικά τον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς;».
Αυτή είναι η ερώτηση του… 1 εκατομμυρίου την οποία συζητούν παλιά και νέα στελέχη του χώρου αλλά απάντηση ακόμα δεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: