Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΩΡΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το φετινό καλοκαίρι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Δωρική Αδελφότητα συνέχισε την κοινωνική και πολιτιστική της δραστηριότητα.
1. Εκδώσαμε το 3ο Ενημερωτικό Δελτίο το οποίο περιλάμβανε την πρόσφατη δραστηριότητα του Συλλόγου μας όπως:
• Κοπή πίτας Δωρικής Αδελφότητας 2015,
• Ψήφισμα Δωρικής Αδελφότητας με προτεινόμενες δράσεις στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και ευχαριστήρια επιστολή Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη,
• Εκδήλωση προς τιμή του Στρατηγού Μακρυγιάννη στο Πολεμικό Μουσείο ,


• Σύσταση και πρόοδος του χορευτικού της Δωρικής Αδελφότητας,
• Σεμινάριο Δωρικής Αδελφότητας για άνεργους νέους.

2. Συμμετείχαμε στο 16ο Αναπτυξιακό και Πολιτιστικό της Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας που φέτος πραγματοποιήθηκε στον Ζωριάνο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Μιχάλης Δρίτσας ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:
«Ορεινή Δωρίδα: Προοπτικές Ανάπτυξης μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020»
Στην εισήγησή του ο κ. Δρίτσας παρουσίασε το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 που έχουν σχέση με τη Δωρίδα, με έμφαση κυρίως στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στο σύνολο των Μέτρων που θα ενεργοποιηθούν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο πρόγραμμα Leader που διαφοροποιείται σημαντικά με το προηγούμενο και προσφέρει πολλές αναπτυξιακές προοπτικές στην Ορεινή -και όχι μόνο- Δωρίδα. Αναφορές έγιναν επίσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» και το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Οι προτάσεις αφορούσαν στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης «αλυσίδας» αξίας στη Δωρίδα, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα (αγροδιατροφή), τον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση αγροτικών/κτηνοτροφικών προϊόντων) και τον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού (τουρισμού εμπειρίας) με προσανατολισμό τις ειδικές αγορές του εξωτερικού. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής της λίμνης του Μόρνου με το νέο νομικό πλαίσιο που διέπει πλέον τις αναπτυξιακές δράσεις πέριξ και εντός αυτής.
Εντύπωση έκαναν δύο παραδείγματα καινοτόμων κτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες συνεργάστηκαν με ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και προβλήθηκαν σχετικά video:
a) κτηνοτροφικής μονάδας που παράγει κατσικίσιο γάλα σε σταθερή ποσότητα όλους τους μήνες του χρόνου και χωρίς δυσάρεστες οσμές
b) φάρμας εκτροφής βοειδών με κρέας πλούσιο σε Ω3 μέσω κατάλληλου σιτηρέσιου και υπό τους ήχους κλασικής μουσικής!
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας οποίος έκανε σημαντικές παρεμβάσεις που προκάλεσαν το ζωηρό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

3. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Αντάμωμα Μακρισιωτών που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μακρινής Δωρίδος «Η Υπαπαντή» στη Μακρινή Δωρίδος το βράδυ του Σαββάτου 8 Αυγούστου 2015. Ο κόσμος που παραβρέθηκε στο Αντάμωμα των Μακρισιωτών, είχε την ευκαιρία να απολαύσει το ξεχωριστό ταλέντο ενός νέου ανθρώπου με καταγωγή από τη Μακρινή Δωρίδος, του Ανδρέα Απ. Σερεντέλλου, ο οποίος έπαιξε παραδοσιακούς ήχους με το κλαρίνο του. Τη Δωρική Αδελφότητα εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος Νεολαίας & Πολιτισμού, κ.Δημήτριος Μπέσκος.
4. Συμμετείχαμε στην εκδήλωση για την «Αναβίωση του Γνήσιου Ύφους του Δημοτικού Τραγουδιού της Ορεινής Ρούμελης» στις 16 Αυγούστου. Πρόκειται για ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται στον Κονιάκο Φωκίδας και διοργανώνεται από την Αδελφότητα Κονιακιωτών Δωρίδος «Ο Άγιος Γεώργιος» σε συνεργασία με την Δωρική Αδελφότητα, την Τοπική Κοινότητα Κονιάκου και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
Θέμα της φετινής συνάντησης ήταν οι Παραλογές, δηλαδή τα παραδοσιακά εκείνα τραγούδια που συνδυάζουν το λυρικό με το επικό στοιχείο. Την ιδιαίτερη αυτή θεματική απόλαυσε μεγάλος αριθμός από συντοπίτες μας, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κομμάτι της παρουσίασης των παραλογών από παραδοσιακές φωνές του τόπου μας και καλωσόρισαν με θέρμη τη χορευτική ομάδα του Κονιάκου, η οποία χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της φωκίδας υπό την καθοδήγηση του κ. Χρήστου Κρικέλλα, μέλους ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας. Στην εκδήλωση μας εκπροσώπησαν η κα. Ελεονώρα Λιγούστικου η οποία εκφώνησε σύντομο χαιρετισμό και ο κ.Χρήστος Κρικέλας ο οποίος συμμετείχε με το χορευτικό συγκρότημα.
5. Στις 17 Αυγούστου 2015 η Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο ΦΥΣΚΟΣ» διοργάνωσε για 5η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Ελληνικού Χορού, μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια και έγινε πλέον θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Τα χορευτικά τμήματα που συμμετείχαν ήταν:
• Ο χορευτικός σύλλογος των Πολιτιστικών Συλλόγων Τολοφώνας, Προσηλίου,
• Ο χορευτικός σύλλογος της Δωρικής Αδελφότητας (την εκμάθηση των χορών έκαναν η Άννα Ζήκου-Παναγιωτοπούλου και ο Μπάμπης Παναγιωτόπουλος),
• Ο Χορευτικός Όμιλος Παραδοσιακών χορών «ΝΑΥΣ» Ναυπάκτου και
• Το χορευτικό τμήμα της Πολιτιστικής Κίνησης Μαλανδρίνου υπό την καθοδήγηση του δάσκαλου χορού Μπάμπη Παναγιωτόπουλου.
Την Δωρική Αδελφότητα εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος Νεολαίας και Πολιτισμού της Δωρικής Αλελφότητας κ.Δημήτριος Μπέσκος ο οποιός μετέφερε και το μήνυμα του Προέδρου κ.Ιωάννη Μπαλατσούρα στους παρεβρισκόμενους.

6. Τέλος, η Δωρική Αδελφότητα συμμετείχε και στο θεατρικό για το ολοκαύτωμα της Βουνοχώρας απο τους ιταλούς το 1943, όπου εκπροσωπήθηκε από την ηθοποιό και μελός της ΔΑ
κα. Χρυσούλα Μπαλατσουρα.

Η Δωρική Αδελφότητα θα ήθελε να ευχαριστήσει το χορευτικό της τμήμα και ιδιαίτερα τους χοροδιδασκάλους κα.Άννα Ζήκου-Παναγιωτοπούλου και κ.Μπάμπη Παναγιωτόπουλο, για την προσφορά τους και την συμμετοχή τους στα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα της Δωρίδας μας καθώς και τον Υπεύθυνο Νεολαίας & Πολιτισμού της Δωρικής Αδελφότητας κ.Δημήτριο Μπέσκο για την οργάνωση και τον συντονισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια: