Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΡΧΗ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗ

Επειδή ακούω καθημερινά ηλιθιότητες αγραμμάτων και
αδιάβαστων ότι ο Τσιπρας είναι ο νέος Ανδρέας, παραθέτω το βιογραφικό του Ανδρέα για να γίνει μια μικρή σύγκριση (λέμε τώρα).


Ο επόμενος που θα το πει, έτσι για αρχή καλύτερα να κάνει και μια λοβοτομή. 

Δείτε πιο κάτω θα καταλάβετε και μην ψάξετε να βρείτε παρόμοιο...δεν υπάρχει.
1919
1920
1921

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Γεώργιος Παπανδρέου δημοσιεύει το άρθρο του «ο Βασιλευς και το Έθνος» για το οποίο του επιβάλλεται 18μηνη φυλάκιση. Στη φυλακή τον επισκέπτονταν μέρα παρά μέρα η σύζυγός του, Σοφία με τον μικρό Ανδρέα.
1922
1923

Ο Γεώργιος Παπανδρέου διορίζεται Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Σ. Γονατά. Η οικογένεια Παπανδρέου είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα στην Κυψέλη.
1924

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εγγράφηκε στην Α' τάξη της σχολής Αηδονοπούλου όπου φοίτησε έως το 1926.
1925
1927

Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρακολουθεί μαθήματα της Γ' και Δ' Δημοτικού στο σπίτι.
1928
1929
1931
1934
1935
1936
1937
1939
1940
1941
1942
1943
1946
1947

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διορίζεται επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
1949

Το Σεπτέμβριο ο Ανδρέας Παπανδρέου δημοσιεύει το πρώτο άρθρο του στο έγκριτο περιοδικό American Economic Review με τίτλο « Marketing Structure and Monopoly Power ».
1950
1951
1952

Συνεχίζει την συγγραφική του δραστηριότητα. Δημοσιεύει “ Some Basic Problems in the Theory of the Firm ” (Ορισμένα βασικά προβλήματα στη θεωρία των εταιρειών ), συμβολή στο v 2 ο τ. του Survey of Contemporary Economics .
Και το Types of Emperical Relevance in Modern Economics (Τύποι Εμπειρικής Σημασίας στα Σύγχρονα Οικονομικά), στο Economia Internazionale
1953
1954

Δημοσιεύει το Competition and its Regulation , με τον J . T . Wheeler και το “ An Experimental Test of a Proposition in the Theory of Choice ” στο Consumer Behavior , Testing Assumptions Underlying Economic Predictions ( Δοκιμή Υποθέσεων που στηρίζουν οικονομικές προβλέψεις ) , με τον Ο . Ε . Brownlee , στο Business News Notes , Πανεπιστήμιο της Μινεσότα .
1955
1956

Δημοσιεύει το Concentration and Public Policy (Συγκεντρωτισμός και Δημόσια Πολιτική) , στο Iowa Business Digest και “ The Economic Effect of Trademarks ” (Οικονομική επίδραση των εμπορικών σημάτων) στο California Law Review . Κοσμήτωρ του Οικονομικού Τμήματος του Παν/μίου της Καλιφόρνιας.
1957

Σύμβουλος στην αντιμονοπωλιακή διεύθυνση του Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Δημοσιεύει A Test of a Stochastic Theory of Choice , monograph, U of California, Publications in Economics , v. 16, no. 1
1958

Δημοσιεύει το επιστημονικό του έργο - Economics as a Science.
1959
Στις αρχές του 1959 ο Aνδρέας Παπανδρέου, έρχεται στην Eλλάδα με υποτροφία από τα Iδρύματα Γκουγκενχάιμ και Φουλμπράιτ, για να πραγματοποιήσει μια έρευνα πάνω στην ελληνική Οικονομία και να αξιολογήσει τις προοπτικές της. Tην άνοιξη της ίδιας χρονιάς ο τότε πρωθυπουργός Kων. Kαραμανλής του πρότεινε τη θέση του Οικονομικού Συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδας και την οργάνωση ενός Kέντρου Οικονομικών Eρευνών στην Eλλάδα. Mε τη λήξη των υποτροφιών, αναχώρησε για τις Hνωμένες Πολιτείες, αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πάνω στο πλοίο, αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του Kων. Kαραμανλή. Δημοσιεύει το άρθρο “ Risk ” ( Ανάληψη κινδύνου ) για την Encyclopedia Britannica , το Explanation and Prediction in Economics (Εξήγηση και Πρόβλεψη στα Οικονομικά) , στο Science .

Δημοσιεύει τα Macroenomics Models and Economic Policy (Μακροοικονομικά Πρότυπα και Οικονομική Πολιτική) , στο Archive of Economic of Social Sciences , τομ. 39, Τμηματικές Δομές των Κανονιστικών Οικονομικών με τον Α. Α. Λάζαρη στις Σπουδές, τομ. 9 και « Η Αμερικανική Δημοκρατία και το Μέλλον της»
1960
1961
Στις 15 Iανουαρίου 1961 η οικογένεια Παπανδρέου επέστρεψε στην Eλλάδα και εγκαταστάθηκε στο Ψυχικό. Ο Ανδρέας αναλαμβάνει Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο διάδοχος Κωνσταντίνος του ζητά συνάντηση προκειμένου να επηρρεάσει τον πατέρα του Γεώργιο για το εκλογικό σύστημα.

Στις 29 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν οι εκλογές που έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας» . Συμπαραστέκεται στον Γεώργιο, που δεν αναγνώρισε ως γνήσιο το εκλογικό αποτέλεσμα, κηρύσσοντας «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης K αραμανλή.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποιεί ένα προγραμματισμένο ταξίδι στις H Π A για να παρακολουθήσει τη συνέλευση του Συνδέσμου Αμερικανικής Οικονομίας στη Ν. Υόρκη. Επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο, όπου είχε συζητήσεις με αξιωματούχους-συνεργάτες του προέδρου Tζον Kένεντι, στους οποίους και επεσήμανε την ανάμιξη της CIA στα ελληνικά πράγματα.
1962
1963
1964
H Ένωση Κέντρου θριάμβευσε στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου συγκεντρώνοντας το 52, 72% των ψήφων και 171 έδρες ενώ ακολουθούσαν ο συνασπισμός EPE - K όμματος Προοδευτικών απέσπασε 35, 26% και 107 έδρες, και η E Δ A με 11, 8% και 22 έδρες.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε το υπουργείο Προεδρίας . Συγκρούεται με την Αμερικανική πρεσβεία για τις εκπομπές της «Φωνής της Αμερικής», αλλά και με τους κύκλους της Αυλής για τη διοίκηση του «Δημόκριτου». Στις 5 Μαρτίου, πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος και την επομένη, ορκίζεται βασιλιάς ο 24χρονος διάδοχος Κωνσταντίνος. Στις 6 Ιουνίου τοποθετείται στο υπουργείο Συντονισμού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Στ. Στεφανόπουλος, με αναπληρωτή υπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 24 Ιουνίου ο Γεώργιος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Kωστόπουλο και τον αναπλ. υπουργό Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου, φτάνει στην Ουάσιγκτον όπου αρχίζουν οι συνομιλίες με τον πρόεδρο T ζόνσον και άλλους Αμερικανούς παράγοντες για το Κυπριακό .

Στις 19 Νοεμβρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτείται από την κυβέρνηση. Επισκέπτεται την Κύπρο.
1965

Τον Απρίλιο ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκίνησε μία μεγάλη περιοδεία στη Θεσσαλία επικεφαλής ομάδας βουλευτών της Ένωσης Κέντρου, για να αποκτήσει μία απευθείας επαφή με το λαό
Στις 29 Απριλίου επανήλθε στην κυβέρνηση και ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού.
Οι Παπανδρέου πλήττονται από ομαδικά πυρά, κατηγορούμενοι για οικογενειοκρατία, νεποτισμό και κληρονομική αρχηγία του κόμματος .
Στις 7 Ιουλίου ο Ανδρέας Παπανδρέου καταθέτει στον ανακριτή για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και δηλώνει: “ Η εσκεμμένη ανάμιξη του ονόματός μου στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, αποτελεί μια όψη της σκευωρίας που έχει σαν σκοπό τη συσκότιση του μεγάλου πολιτικού θέματος της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της χώρας ”.
Στις 15 Ιουλίου ο βασιλιάς Κωνσταντίνος θα εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, μη αποδεχόμενος την απομάκρυνση του Γαρουφαλιά από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης Ο Κων/νος ορκίζει κυβέρνηση από ‘αποστάτες' βουλευτές της Ένωσης Κέντρου.
Στις 22 Δεκεμβρίου σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παρασκευοπούλου, μετά από μυστική συμφωνία του Γεωργίου Παπανδρέου με τον Παν. Κανελλόπουλο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ο Ανδρέας δημοσιεύει δυο μονογραφίες - A New Economic Policy for Greece (Μια νέα οικονομική πολιτική για την Ελλάδα) και Economic Development , Balance of Payments and Industrialization Policy (Οικονομική ανάπτυξη ,πολιτική ισορροπίας μεταξύ αμοιβών και βιομηχανοποίησης).
1966
1967

Ζητείται η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών Ανδρέα Παπανδρέου και Παύλου Βαρδινογιάννη, προκειμένου να απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορία για πράξεις «εσχάτης προδοσίας» .
Στις 21 Απριλίου, με το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνελήφθη, οδηγήθηκε στο Γουδί και την επομένη μέρα, μαζί με το Γιάννη Αλευρά, μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο “ΠΙΚΕΡΜΙ”. Εκεί συναντήθηκαν και με τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου περιορίστηκε καταρχήν στο Πικέρμι και μετά στο ΝΙΜΙΤΣ, ενώ τελικά τον έθεσαν “κατ' οίκον περιορισμό” στο Καστρί.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταφέρθηκε στις 10 Μαϊου στις φυλακές Αβέρωφ όπου κρατήθηκε απομονωμένος από τους άλλους κρατούμενους. Η σύζυγός του, Μαργαρίτα, κινήθηκε δυναμικά για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας για την απελευθέρωση του .
Κάτω από διεθνείς πιέσεις, ο Ανδρέας Παπανδρέου αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος την παραμονή των Χριστουγένων, με αμνηστία του Παπαδόπουλου. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, επισκέφτηκε μαζί με την οικογένειά του, τον πατέρα του στο Καστρί, ο οποίος επέμεινε να διαφύγει ο Ανδρέας στο εξωτερικό, να συνεχίσει από εκεί τον αγώνα εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
1968

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ταξίδεψε στις 16 Ιανουαρίου για το Παρίσι με διαβατήριο που του παρέδωσε προσωπικά ο υπουργός Εσωτερικών, Στ. Παττακός.
Στις 16 Μαρτίου ο Γεώργιος Παπανδρέου έκανε την πρώτη του πολιτική δήλωση μετά την επιβολή της δικτατορίας και στις 21 του ίδιου μήνα κατήγγειλε στους ξένους ανταποκριτές τους στρατιωτικούς και ζήτησε την επίσημη απομόνωση τους μέσα από ηχογραφημένο διάγγελμα
Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε δεκτός στη θέση καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, όπου και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του.
T ο M άρτιο, από τη Σουηδία, ανήγγειλε και την ίδρυση του Πανελλήνιου A πελευθερωτικού K ινήματος (Π. A . K ), την αντιδικτατορική οργάνωση που αποτέλεσε τον πρόδρομο του Π A ΣΟ K . Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ όπου είχε επαφές με πανεπιστημιακούς αλλά και πολιτικούς κύκλους. Μίλησε στο Σύνδεσμο «Αμερικανοί για Δημοκρατική Δράση» και επισκέφθηκε το Καπιτώλιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο και κατάφερε να αποσπάσει τη δήλωση του Ρόμπερτ Κέννεντι, ότι αν γινόταν πρόεδρος θα διέκοπτε αμέσως τη στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο καθεστώς.
Στις 23 προς 24 Οκτωβρίου ο Γεώργιος Παπανδρέου εισάγεται στον Ευαγγελισμό με γαστρορραγία. Στις 29 Οκτωβρίου προς 30 επιδεινώνεται η υγεία του και χειρουργείται. Την 1η Νοεμβρίου θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Η κηδεία του θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου και θα μετατραπεί στην πρώτη μαζική εκδήλωση αντίστασης του ελληνικού λαού εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Η οικογένεια Παπανδρέου απορρίπτει την πρόταση των δικτατόρων να γίνει η κηδεία “δημοσία δαπάνη”. Στην Ελλάδα έρχονται να συνοδεύσουν τον «Γέρο της Δημοκρατίας» στην τελευταία του κατοικία, η σύζυγος του Ανδρέα, Μαργαρίτα και τα παιδιά του Γιώργος και Σοφία. Ο Ανδρέας δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, για να μη συλληφθεί.
1969
1970
1971

Περιοδείες Η.Π.Α. Καναδά, Σουηδία, Φιλανδία.
Δημοσιεύει “ Greece : An American Problem ” (Ελλάδα: Ενα Αμερικανικό Πρόβλημα) , Massachusetts Review , S ome Basic Issues in Development Planning (Μερικά Βασικά Θέματα στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό) , στο The Challenge , υπό την αιγίδα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης, Winnipeg.
1972

Περιοδείες Η . Π . Α . και Ευρώπη .
Δημοσιεύει τα « Paternalistic Capitalism », “ Greece : Neocolonialism and Revolution ”, Monthly Review και The Multinational Corporation ( Η Πολυεθνική Εταιρεία ) , στο Canadian Forum και στο The Journal of Finance και στο The American Economist , Superpower Dynamics and the Outlook for the Mediterranean ( Η Δυναμική των Υπερδυνάμεων και η Προοπτική για τη Μεσόγειο ) , στο Information Paper No . 7, The Middle East : Five Perspectives , Proceedings of AAUG , Μπέρκλεϋ.
1973

Από τη Ρώμη στις 8 Αυγούστου, ο Ανδρέας Παπανδρέου έστειλε τηλεγράφημα στη Διεθνή Αμνηστία, στο διεθνή σύνδεσμο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στα Σοσιαλιστικά και Σοσιαλοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης σχετικά με την περίπτωση του Σπύρου Μουστακλή.
Τον Νοέμβριο, στην Αθήνα, μετά το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου, ξεσπούν φοιτητικές διαδηλώσεις και ο Ανδρέας τις χαρακτήρισε σαν « αποφασιστική καμπή στον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού.
Δημοσιευει το . “ Woodward Lectures ” στο Πανεπιστήμιου British Columbia ( Καναδά ), επίσης ως μονογραφία - Economic Development – Rhetoric and Reality , “The Multinational Corporation” στο Canadian Forum “ Multinational Corporation and Empire ” στο Social Praxis :, “In Greece as in Cambodia” στο Monthly Review , “Superpower Dynamics and the Outlook for the Mediterranean”, στο The Middle East: Five Perspectives.
Μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου κατηγορεί ανοιχτά τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζουν την χούντα.
1974

Στις 6 Αυγούστου, στο Βίντερτουρ της Ελβετίας συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΚ που αποφάσισε την αυτοδιάλυση του.
Στις 16 Αυγούστου ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην E λλάδα και δήλωσε: «Πρέπει να θέσουμε τέρμα στην εξάρτηση από το Πεντάγωνο των H Π A και από το NAT Ο»
Στις 3 Σεπτεμβρίου ο A νδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Π A ΣΟ K διαβάζοντας την ομώνυμη διακήρυξη στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Κινγκ Τζόρτζ
Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου το Π A ΣΟ K έλαβε 666.806 ψήφους (13,58%) και εξέλεξε 12 βουλευτές. Ο ίδιος ο Ανδρέας κινδύνευσε να μη βγει βουλευτής, όταν στην Θεσσαλονίκη, όπου κατέβηκε υποψήφιος, το ΠΑΣΟΚ έλαβε μία μόνο έδρα.
Δημοσιεύσεις: “ The Metropolis - Periphery Polarity : A facet of imperialism (Η Πόλωση Μητρόπολης - Περιφέρειας: Μια Οψη του Ιμπεριαλισμού) στο Social Praxis ; Project Selection for National Plans (με τον U . Zohar ), “ Greece : The November Uprising ” ( E λλάδα: Η Εξέργεση του Νοέμβρη) , Monthly Review και Μ arxism : Looking Backward and Forward ( ( M αρξισμός: Κοιτάζοντας Προς το Παρελθόν και το Μέλλον) , στο Monthly Review , τομ. 26.
1975

Στις 28 Απριλίου ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Συρία, συνοδευόμενος από τους Τζοχατζόπουλο, Αλευρά, Βαλυράκη και Μιχαλόπουλο, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία του Μπάαθ και τον Ασαντ. Στην συνέχεια ταξίδεψε με τους Παπούλια και Αλευρά στη Λιβύη για να συναντηθεί με τον Καντάφι, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου πίστευε ότι ένα ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα μπορεί να αναδειχθεί σε συντονιστή των κινημάτων της ευρύτερης περιοχή.
Δημοσιεύει το « Ιμπεριαλισμός και Οικονομική Ανάπτυξη ».
Στο Προσυνέδριο του ΠΑΣΟΚ ξεσπά μεγάλη σύγκρουση με συνέπεια να χάσει αρκετά από τα ιδρυτικά του στελέχη και κυρίως εκείνους που προέρχονταν από την ΔΑ. Διαγράφηκαν μεταξύ άλλων οι Καράγιωργας και Κωνσταντόπουλος
Στη δίκη της Χούντας τον Αύγουστο του 1975, ο Ανδρέας Παπανδρέου καταθέτει εναντίον των Απριλιανών πρωταιτίων της κατάλυσης της Δημοκρατίας .
1976

Τον Αύγουστο ο Ανδρέας Παπανδρέου ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την “υπερβολικά ήπια” στάση της στην έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου “Σισμίκ -1”. Το Νοέμβριο πήρε πρωτοβουλία για τη συσπείρωση, συνεργασία και συντονισμό ενεργειών όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να αποτελεί εκλογικό μέτωπο ή να δεσμεύει το κάθε κόμμα χωριστά, στην προώθηση των στόχων του. Συμμετέχει στη Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστών Κομμάτων της Νοτιάς Ευρώπης στο Παρίσι και στη Διάσκεψη των Σοσιαλιστών Κομμάτων του Μεσογείου στην Μάλτα
Δημοσιεύει το « Η Ελλάδα στους Έλληνες ».
1977
1978
1979

Τον Μάρτιο συνήλθε η 5 η Σύνοδος της ΚΕ με στόχο την οργάνωση του κινήματος. Στις δύο επόμενες Συνόδους θα εκτιμηθεί η κατάσταση μετά τις εκλογές του 1977 και θα τεθεί το ζήτημα της Δημοκρατικής Πρόσκλησης.
Στις 28 Μαΐου υπογράφηκε η Συνθήκη Ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, χαρακτήρισε ως ιστορική αναγκαιότητα ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζισκάρ ντ' Εσταίν τόνισε ότι η «Ευρώπη ξαναβρίσκει σήμερα την Ευρώπη». Ο Ανδρέας Παπανδρέου απουσίασε από την τελετή, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεση του .
1980

7 η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ προκρίνεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, ο Λαός στην Εξουσία».
Τον Μάιο, ο Κων. Kαραμανλής εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Γεώργιος Ράλλης.
Τον Αύγουστο συναντήθηκαν στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου οι πέντε σοσιαλιστές ηγέτες της Ν. Ευρώπης και συζήτησαν τη συνεργασία τους στα πλαίσια της ΕΟΚ, τη διεύρυνση της Κοινότητας, το θέμα των εξοπλισμών καθώς και θέματα που αφορούσαν την διεθνή ύφεση και το μέλλον των χωρών της Μεσογείου.
Στις 21 Οκτωβρίου η κυβέρνηση Ράλλη αποφάσισε την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ – επανένταξη στο στρατιωτικό σκέλος από το οποίο είχε αποχωρήσει η χώρα το 1974. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του και κατήγγειλε ως πραξικοπηματική την απόφαση.
Στα τέλη Νοεμβρίου ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Μ. Βρετανία, όπου είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά και με τον αρχηγό του Εργατικού κόμματος, Μάικλ Φουτ.
Ο Γεώργιος Ράλλης κάνοντας την αυτοκριτική του για την ήττα στις εκλογές του 1981 έγραψε : « Η επιθυμία του κοινού για αλλαγή ήταν πολύ εντονότερη από όσο είχα υποπτευθεί. Και το χειρότερο είναι ότι η επιθυμία της αλλαγής εκδηλώθηκε προπαντός στις τάξεις εκείνες που τα τελευταία χρόνια πήραν το μεγαλύτερο μερίδιο από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα. ...Οφείλεται βέβαια το κακό αποτέλεσμα και στις φυσικές παραλείψεις ενός κόμματος που είναι στην εξουσία επτά χρόνια και στη διεθνή οικονομική ύφεση, που είχε τις επιπτώσεις της και στην Ελλάδα. Και τέλος στο προσωπικό λάθος μου να δεχθώ στους συνδυασμούς μας υποψηφίους που μας έδωσαν ένα χρώμα περισσότερο δεξιό, από όσο θα ήταν ανεκτό από τους κεντρώους ψηφοφόρους....»
1981
1982

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλει «Μνημόνιο» στη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ζητώντας βελτιώσεις στους ορούς συμμετοχής της Ελλάδας.
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ξεκινά με καταιγισμό νομοθετημάτων για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την αποκέντρωση, το σύστημα της υγείας, την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, τον εκδημοκρατισμό του κράτους. Καταργείται ο «σταυρός προτίμησης» στις κοινοβουλευτικές εκλογές και καθιερώνεται η «λίστα». Στις 28 Δεκεμβρίου αποφασίζεται να επιτραπεί η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων. Ο Mάρκος Bαφειάδης, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού, επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναδειχθεί αργότερα βουλευτής του ΠAΣΟK .

1) Τον αναπροσδιορισμό των διακρατικών και συμμαχικών συμβατικών σχέσεων της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιπούς διεθνείς Οργανισμούς.
2) Την εξασφάλιση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων που επέτρεψαν στην ελληνική οικονομία φθάσει ως την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

1) Την κατάργηση των περιοριστικών μετεμφυλιακών και αντιφεμινιστικών νόμων και μέτρων που φαλκίδευαν τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
2) Την κατάλυση του κατεστημένου Κράτους της Δεξιάς, με την αναστελέχωση των κρατικών υπηρεσιών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και την παράλληλη αναδιάταξη των δομών της Αυτοδιοίκησης, του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των Συνεταιρικών Οργανισμών
1) Την αναγνώριση και αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
2) Την δημοκρατική απελευθέρωση των κέντρων ενημέρωσης και τη ριζική μεταρρύθμιση όλων των βαθμίδων της κρατικής και ιδιωτικής εκπαίδευσης.
3) Την αποδυνάμωση κατεστημένων προνομίων, την δημοκρατική ανασύνταξη του μονολιθικού συνδικαλισμού και τη διάλυση πολλών κλειστών επαγγελματικών κυκλωμάτων.
4) Τη θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και τη θεσμοθέτηση μιας σειράς πρωτοποριακών υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης.
5) Την αύξηση αμοιβής των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τις βάσεις για την προοδευτική επίτευξη της δίκαιης αναδιανομής του εθνικού πλούτου με τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος.

1) Την εκσυγχρονιστική αναθεώρηση μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος, και την τροποποίηση αναχρονιστικών διατάξεων του Αστικού, του Ποινικού και του Εμπορικού Κώδικα
2) Τον ορθολογικό διακανονισμό των Εκλογικών διαδικασιών και την δημοκρατική συγκρότηση και εκσυγχρονισμό λειτουργίας των Πολιτικών Κομμάτων.
3) Το σχεδιασμό και την εκκίνηση της θεσμικής περιφερειακής αποκέντρωσης και οργάνωσης της Νομαρχιακής, Δημοτικής και Κοινοτικής αυτοδιοίκησης.
1983

Ο σοβιετικος ηγέτης Τυχόνωφ επισκέπτεται την Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου υπέγραψε με τον Ανδρέα Παπανδρέου 10ετή συμφωνία συνεργασίας . Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται τον Καναδά, την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Σουηδία. Κατατίθεται σχέδιο για το 5ετες πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Στις 3 Ιουνίου ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο περί κοινωνικοποιήσεων των κρατικοποιημένων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, το άρθρο 4 του οποίου αναφερόταν στο περιορισμό του δικαιώματος της ανεργίας και επέφερε ρήξη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ο.Κ για το β΄ εξάμηνο . Υπογράφηκε στις 16 Ιουλίου η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που προέβλεπε την σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα ως το 1992 . Σ τις 15 Νοεμβρίου σε ειδική συνεδρίαση της αυτοαποκαλούμενης Συνέλευσης της Τουρκικής Ομόσπονδης Πολιτείας της Κύπρου, ανακηρύχθηκε το τουρκικό ψευδοκράτος της Κύπρου. Η Ελλάδα θέτει βετο στην ΕΟΚ για τις κυρώσεις στην ΕΣΣΔ λόγω της κατάρριψης τυυ κορεατικού επιβατιγού αεροπλάνου.
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί από μας όμως, θα τον θυμόμαστε και θα τον έχουμε πάντοτε στην καρδιά μας σαν ένα μεγάλο πανεπιστημιακό δάσκαλο και σαν τον μεγαλύτερο Έλληνα οικονομολόγο της Ελλάδας από την εποχή του Αριστοτέλη.

Έφυγε νέος από την Ελλάδα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όπου υπήρξε φοιτητής ενός από του πιο διάσημους οικονομολόγους της περιόδου εκείνης, τον Joseph Schumpeter.

Όταν τελείωσε το διδακτορικό του πτυχίο το 1943, παρέμεινε και δίδαξε στο Χάρβαρντ μέχρι το 1947. Κατόπιν έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας και το 1955 πήγε στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια, όπου διετέλεσε και Πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος. Κατά την διάρκεια της θητείας του στο Berkeley έγραψε τα πιο σημαντικά βιβλία του με κορυφαίο αυτό που έφερε τον τίτλο «Τα Οικονομικά σαν Επιστήμη», βιβλίο που αφιέρωσε στους γονείς του Γιώργο και Σοφία.

Τα χρόνια της Χούντας, στο Τορόντο του Καναδά, παρόλο που ήταν ο ηγέτης του αντιστασιακού αγώνα στο εξωτερικό δεν παραμέλησε ποτέ τα καθηγητικά του καθήκοντα. Στο Τορόντο συντελέστηκε επίσης η αλλαγή του από ορθόδοξο σε ριζοσπαστικό οικονομολόγο που τον ακολούθησε την υπόλοιπη ζωή του. Η αλλαγή αυτή έγινε παγκοσμίως γνωστή με την συγγραφή του τελευταίου επιστημονικού του έργου με τίτλο «Πατερναλιστικός Καπιταλισμός». Το βιβλίο αυτό υπήρξε βιβλίο αναφοράς την περίοδο εκείνη και χιλιάδες φοιτητές σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου το χρησιμοποίησαν ως σύγγραμμα στις οικονομικές σπουδές τους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκάθαρα αναφέρει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι σε θέση να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τα πιο κρίσιμα θέματα της πολιτικής οικονομίας, δηλαδή στα ερωτήματα της κατανομής του εισοδήματος και του πλούτου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του βιβλίου του:

“Οι οικονομολόγοι, περιγράφοντας την οικονομία της αγοράς, υποθέτουν γενικά, άμεσα ή έμμεσα, ότι υπάρχουν κοινωνικοί θεσμοί που είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τον καπιταλισμό της αγοράς. Είναι ξεκάθαρο ότι μια ριζοσπαστική πολιτική ανακατανομής θα έρθει σε κάθετη σύγκρουση με τις βασικές αρχές της καπιταλιστικής αγοράς. Επομένως, είναι ολοφάνερο ότι ο καπιταλισμός της αγοράς δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη κατανομής του πλούτου. Η σιγή των οικονομολόγων σε τέτοια θέματα, καθώς και ο ισχυρισμός της ουδετερότητας σε σχέση με τα «ηθικά» προβλήματα, αποτελεί χτυπητό παράδειγμα ιδεολογικής προκατάληψης.»

Το παράδοξο στην ιστορία είναι ότι ό μεγαλύτερος Έλληνας οικονομολόγος, που υπήρξε και ο πρώτος οικονομολόγος Πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας, δεν ανέλαβε από την αρχή της εξουσίας του μέχρι το τέλος της ζωής του την διαχείριση των οικονομικών θεμάτων. Βέβαια, το γεγονός αυτό, ενώ φαίνεται παράδοξο στην ουσία κάθε άλλο παρά είναι, διότι ο Παπανδρέου δεν ήταν μόνο επιφανής οικονομολόγος αλλά και ο πιο ευφυής Έλληνας πολιτικός και γνώριζε ότι η πολιτική του φθορά θα ήταν πολύ μεγάλη εάν ήταν ο κύριος υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, τίποτα δεν γινόταν χωρίς την δική του συμμετοχή και έγκριση, πάντα χωρίς να φαίνεται ο ίδιος, αλλά πάντα στο παρασκήνιο.

Κάποτε ο διάσημος καθηγητής του Παπανδρέου, ο Joseph Schumpeter, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όταν ήταν νέος στη Βιέννη είχε πει ότι ήθελε να γίνει «ο μεγαλύτερος εραστής της Βιέννης, ο μεγαλύτερος ιππέας της Αυστρίας και ο μεγαλύτερος οικονομολόγος του κόσμου.» Σίγουρα, ο μαθητής του που είχε παρόμοιες φιλοδοξίες δεν έγινε ποτέ μεγάλος ιππέας .

Κάποιοι προσπαθούν τώρα, δεκαοχτώ χρόνια μετά τον θάνατό του, να αμαυρώσουν τη μνήμη του, με ένα πολύ φτηνό και πρόστυχο τρόπο, αναμασώντας την τσίχλα ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είναι ο κύριος υπεύθυνος για την οικονομική κρίση της πατρίδας μας. Αλλά το μεγαλείο του ανδρός διαφαίνεται ανεξίτηλα από το μεγάλο μίσος που τρέφει εναντίον του μια μερίδα του ελληνικού λαού που θυμίζει το μίσος που έτρεφε η ίδια μερίδα του λαού στον άλλον μεγάλο του 20ου αιώνα τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΟΝ..ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΣ ΕΡΑΣΤΗΣ !!!!!!!!!!!!!!!