Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ «ΕΦΑΓΕ» ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ

Ακόμη ένα στέλεχος, που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Νίκος Τόσκας αναλαμβάνει ένα κρισιμότατο υπουργείο, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί πολλά θέματα τον επόμενο καιρό, όπως συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και ενδεχομένως επεισόδια, λόγω της ψήφισης σκληρών μέτρων λιτότητας από τη Βουλή.
Ο 63χρονος Νίκος Τόσκας «έφαγε» τον Γιάννη Πανούση και ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διότι θεωρήθηκε πιο δυναμικός στο να αντιμετωπίσει τα δύσκολα που έρχονται. Ο «άνθρωπος της Βάσως Παπανδρέου και μετέπειτα του Γιώργου Παπανδρέου» πριν ακόμη την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971, συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση, αποφοίτησε το 1975, και για περισσότερα από 30 χρόνια υπηρέτησε σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια),
της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε από το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.
Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστρατήγου,  με τις φήμες να κάνουν λόγο για « εκδικητική πολιτική αποστρατεία».  Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Από τον Νοέμβριο 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011, μια εβδομάδα μετά την υπουργοποίηση του κ. Μπεγλίτη, για λόγους δεοντολογικούς και πολιτικής αντιπαράθεσης.
Από τον Οκτώβριο του 2011 έως το τέλος του 2014 δίδαξε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής.
Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή και σήμερα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Καμίδου και έχουν ένα γιό και μία κόρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: