Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΡΧΙΒΑΣΑΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΕ Ο Δ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΒΑΣΑΝΙΣΤΗ ΤΩΝ ΕΑΤ-ΕΣΑ ;
Βασάνισε εκατοντάδες ανθρώπους
Πέθανε ο βασανιστής της Χούντας, διοικητής του περιβόητου ΕΑΤ-ΕΣΑ, Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος.
Ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, θεωρούταν ένας από τους πιο σκληρούς βασανιστές της Χούντας. Φέρεται μάλιστα να παρέμεινε αμετανόητος μέχρι το τέλος της ζωής του, που ήρθε το πρωί της Πέμπτης, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη, ενώ μεγάλωσε στη Σπάρτη. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα. Αρχικά φοίτησε στη Σχολή Αεροπορίας (σημερινή Σχολή Ικάρων), όμως τον έδιωξαν λόγω ανικανότητας: ο ίδιος στην απολογία του,
υποστήριξε ότι ο πραγματικός λόγος αποπομπής του ήταν το γεγονός ότι η Αεροπορία ελεγχόταν από κομμουνιστές.
Τελικά αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού. Ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, όμως με την στάση του περισσότερο βοήθησε την υπεράσπιση (κατηγόρησε συνάδελφούς του αξιωματικούς ότι είναι κομμουνιστές επειδή διάβαζαν Τα Νέα και υποστήριζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου). Συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ως λοχαγός Πεζικού, ενώ το 1968 έγινε υποδιοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ, για να γίνει διοικητής το 1970. Επί χούντας προήχθη αρχικά σε ταγματάρχη και έπειτα σε αντισυνταγματάρχη.
Ο Θεοφιλογιαννάκος και οι άνδρες του έδειραν και βασάνισαν εκατοντάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της χούντας. Αυτό που τον έκανε ιδιαίτερα απεχθή στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ότι ο ίδιος ξυλοκόπησε κι βασάνισε συνάδελφούς του αξιωματικούς, όπως ο στρατηγός Καλαμάκης, ο ναύαρχος Εγκολφόπουλος, ο ηρωικός ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής, ο Γιάννης Παπαδονικολάκης, ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας κ.α.
Προφυλακίστηκε στα τέλη του 1974 και στις δίκες της χούντας το 1975 καταδικάστηκε για διάφορα αδικήματα (βαρεία σωματική βλάβη, κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε απλή σωματική βλάβη κτλ) και συνολικά έμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια, μέχρι το Σεπτέμβριο του 1992. Μετά την αποφυλάκισή του αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα ενώ έπεσε και θύμα προπηλακισμών. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναφέρει στο βιβλίο του ότι ο Θεοφιλογιαννάκος ήταν στους υπό εξέταση στόχους για «εκτέλεση» της 17 Νοέμβρη.
Στις δίκες της χούντας τον υπερασπίστηκε η σύζυγός του Σοφία.

 Τι σχέση είχε ο Δ. Καμμένος με τον αρχιβασανιστή των ΕΑΤ-ΕΣΑ ;

Μια πληροφορία που είχε δημοσιευτεί στα παραπολιτικά και – απ όσο γνωρίζουμε δεν έχει διαψευστεί – επανέρχεται στη δημοσιότητα με αφορμή την υπουργοποίηση του Δ.Καμένου.

Ο ακροδεξιός, ρατσιστής και αντισημίτης υφυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, φέρεται να είχε επισκεφθεί τον αρχιβασανιστή της Χούντας και των ΕΑΤ-ΕΣΑ Θεόδωρο Θεοφιλογιαννάκο στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
image002

Ο Θεοφιλογιαννάκος εθεωρείτο ως ο πλέον σκληρός βασανιστής της χούντας, όταν ακόμα ήταν ταγματάρχης στο στρατόπεδο Μπογιατίου. Από το στρατόπεδο αυτό είχαν περάσει και βασανιστεί προσωπικά από τον Θεοφιλογιαννάκο, ο οποίος ήταν επικεφαλής εννέα τετραμελών συνεργείων βασανισμού, όλοι οι μεγάλοι αντιστασιακοί της εποχής, με πρώτο και καλύτερο τον Παναγούλη.

Θεωρούμενος ως ο πιο κυνικός βασανιστής, ο διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ καμάρωνε: «Θέλουμε να ακούει ο κόσμος πως βασανίζουμε και να τρέμει. Γκάγκστερς δε μας λέτε; Έ, λοιπόν, τέτοιοι είμαστε. Εγώ είμαι ο Θεοφιλογιαννάκος, ο γνωστός βασανιστής!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: