Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ… ΜΟΝΟ 46 ΥΠΟΥΡΓΟΙ!

Ο Αλέξης Τσίπρας, που και προεκλογικά (εννοούμε προφανώς πριν τον Γενάρη) μιλούσε για μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, τα κατάφερε πάλι και τοποθέτησε 46 πρόσωπα(!) στο κυβερνητικό σχήμα.
Μόνο ευέλικτο δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς ένα σχήμα με 46 μέλη (δείτε ΕΔΩ), πολλά εκ των οποίων με εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Μάλιστα, η τωρινή κυβέρνηση ξεπερνάει σε αριθμό ακόμη και την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, που αριθμούσε 40 μέλη. Συγκεκριμένα, απαρτιζόταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, 13 υπουργούς, 19 αναπληρωτές υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Οι γυναίκες είναι μόλις 7, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση από 5 υπουργούς,
ενώ συνολικά το νέο κυβερνητικό σχήμα διατηρεί πολλά ονόματα που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι να μην παρατηρηθούν τα ίδια προβλήματα, όπως στην προηγούμενη κυβέρνηση με το συντονισμό σε βασικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση (σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα) είναι 11, εκ των οποίων 7 είναι νεοφώτιστοι! Συγκεκριμένα, 7 είναι οι υπουργοί που θα ορκιστούν για πρώτη φορά (Νίκος Φίλης, Αλέξης Χαρίτσης, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, Γιάννης Μπαλάφας, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Καμμένος) και 2 οι υπουργοί που θα ορκιστούν πρώτη φορά σε… κανονική κυβέρνηση αλλά μετείχαν στην υπηρεσιακή (Γιώργος Χουλιαράκης και τον Γιάννης Μουζάλας). Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στους καινούργιους και τον Μάρκο Μπόλαρη και τη Θεοδώρα Τζάκρη, οι οποίοι ωστόσο έχουν υπουργοποιηθεί στο παρελθόν με την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: