Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/11/2015 στις 5μμ
Η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων
«Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα» (μεταγλωττισμένη)
Μια συγκινητική ταινία, γεμάτη τρυφερότητα, χιούμορ αλλά και περιπέτεια.
Είναι μια ιστορία για τη φιλία, την αγάπη, τη δύναμη να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας μικρής ορφανής καμηλοπάρδαλης, της πρώτης καμηλοπάρδαλης που έφτασε στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα και έγινε θρύλος!
ΥΠΟΘΕΣΗ
Κάτω από ένα δέντρο μπαομπάμπ ένας σοφός παππούς διηγείται μια ιστορία στα παιδιά που έχουν μαζευτεί γύρω του: την ιστορία της αιώνιας φιλίας μεταξύ του Μάκι, ενός αγοριού 10 ετών από την Αφρική και της Ζαράφα, μιας ορφανής καμηλοπάρδαλης, που ο Πασάς της Αιγύπτου αποφάσισε να στείλει σα δώρο στον Βασιλιά της Γαλλίας,
Κάρολο Ι.
Έτσι, ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει για τον Μάκι και την Ζαράφα από τις ερήμους της Αφρικής στο Παρίσι των αρχών του 19ου αιώνα, περνώντας από την πολιορκημένη από τους Τούρκους Αλεξάνδρεια, την Ελλάδα, τη Μασσαλία, τις χιονισμένες Άλπεις, ταξιδεύοντας με ένα μεγάλο αερόστατο!
Με σενάριο, γραμμένο από τον Ρεμί Βεζανσόν και άλλους 3 σεναριογράφους, με 150.000 σχέδια που δημιουργήθηκαν σε 8 animation στούντιο και 346 σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, κάτω από την διεύθυνση του Ζαν-Κριστόφ Λι, με καταπληκτική μουσική και ήχο, βάζει τον θεατή στην ατμόσφαιρα της αφήγησης ενός παραμυθιού από τον αγαπημένο σοφό παππού της παιδικής ηλικίας.
Η παλέτα των χρωμάτων χρησιμοποιεί τα φυσικά ζεστά χρώματα της Αφρικής και τις πρωινές και μελαγχολικές κρύες αποχρώσεις του Παρισιού.
Τα αληθινά ιστορικά γεγονότα
Το 1826, ο Χασάν, ο υπηρέτης του Γάλλου Πρόξενου στην Αλεξάνδρεια, είχε την ιδέα να σταλεί από τον Αιγύπτιο Πασά, Μοχάμεντ Άλι, στο Βασιλιά της Γαλλίας, Κάρολο Ι, ως δώρο, μια καμηλοπάρδαλη, για να φιλοξενηθεί στον ολοκαίνουργιο ζωολογικό κήπο του Βοτανικού Κήπου στο Παρίσι. Ο Πασάς καλοδέχτηκε την ιδέα σκεπτόμενος ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Γαλλία.
Έτσι, η μικρή καμηλοπάρδαλη Ζαράφα, που ήταν τότε 2 ετών και ορφανή, εγκατέλειψε την έρημο του Σουδάν, επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο που διαμορφώθηκε ειδικά για να χωράει το ψηλό της κεφάλι και ξεκίνησε για τη Μασσαλία, μαζί με τρεις αγελάδες, με το γάλα των οποίων τρεφόταν. Από τη Μασσαλία η Ζαράφα ξεκίνησε το ταξίδι της για το Παρίσι διασχίζοντας  τη Γαλλία και κερδίζοντας την αγάπη του κόσμου από όπου περνούσε.
Τέλος, έφτασε στο Παρίσι, όπου στις 9 Ιουλίου του 1827 την υποδέχτηκε ο Βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Ι και ο επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου της Γαλλίας που είχε σχέση με τον Βοτανικό Κήπο. Στις αρχές του 19ου αιώνα στη Γαλλία δεν είχαν δει ποτέ καμηλοπάρδαλη από κοντά και έτσι η Ζαράφα έγινε θρύλος. Η Ζαράφα έζησε 18 χρόνια. Μετά τον θάνατο της ταριχεύθηκε και σήμερα διατηρείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Λα Ροσέλ.
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Χρήστος Μήτσης)
Σκηνοθετημένο σε επιβλητικό σινεμασκόπ, αυτό το τρυφερό και ρομαντικό animation συνδυάζει επιδέξια τη μαγεία αλλά και την απλότητα ενός αυθεντικού παραμυθιού με τη φαντασμαγορία μιας θεαματικής περιπέτειας. Η αφηγηματική του χάρη υπηρετείται από ένα πανέμορφο, λιτό και ταυτόχρονα καλλιγραφικό σκίτσο, ενώ το άγγιγμα της ιστορικής πραγματικότητας (η βασική ιστορία είναι αληθινή) και της λογοτεχνικής αύρας των Βικτόρ Ουγκό, Ιουλίου Βερν και Σεν Εξιπερί του χαρίζει μια ακαταμάχητη γοητεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: