Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη

21 Νοεμβρίου 2015

Για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016 από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Ψηφίστηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου κατά πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2016.
O προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, είναι ένας ακόμα μνημονιακός προϋπολογισμός φτώχειας και εξαθλίωσης. Είναι ένας προϋπολογισμός πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις του 3ου Μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., της ΕΕ, του ΔΝΤ,
των δανειστών και της ντόπιας ολιγαρχίας, που έχουν ως στόχο να συνθλίψουν τον κόσμο της εργασίας και όλο το λαό.
Ως αποτέλεσμα του οικονομικού στραγγαλισμού των Ο.Τ.Α. από το Mνημόνιο, και με τη βοήθεια της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) από το κεντρικό Κράτος προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες έχουν μειωθεί κατά 70-80%, το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) έχει πρακτικά μηδενιστεί και τεράστια έχει επίσης υπάρξει η μείωση της ΣΑΤΑ (επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις).
Συγκεκριμένα, το σύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) ήταν μόλις 700 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα για το 2015, ενώ συγκριτικά το 2009, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν υπογραφεί η Δανειακή Σύμβαση και αρχίσουν τα Μνημόνια, το Π.Δ.Ε. ήταν 3,5 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, μέσω του Καλλικράτη, οι τομείς αρμοδιότητας και του Α’ και του Β’ βαθμού της Τ.Α. έχουν αυξηθεί, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες να έχει καταρρεύσει.
Την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας έχει καταρρεύσει, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άρπαξε τον Απρίλιο του 2015 τα αποθεματικά όλων των ΟΤΑ και άλλων δημόσιων οργανισμών για να δώσει τα διαπιστευτήριά της στους επικυρίαρχους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ, για να τους διαβεβαιώσει πως ότι και να γίνει θα συνεχίζει εθελόδουλα να αποπληρώνει το τοκογλυφικό δημόσιο χρέος.
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς για το 2016, είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί συνέχιση και επέκταση της μνημονιακής πολιτικής της 5ης κατά σειρά μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι ένας προϋπολογισμός προσαρμοσμένος στην προσπάθεια βίαιης μεταφοράς του κοινωνικού πλούτου στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ο προϋπολογισμός αυτός θέλει να μάθει το λαό να ζει μέσα στη μιζέρια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Μνημείο υποκρισίας αποτελεί η στάση της περιφερειακής παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καταψήφισε τον μνημονιακό προϋπολογισμό της Περιφέρειας και κατήγγειλε τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του ψηφίζει και εφαρμόζει με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα κοινωνιοκτόνα μέτρα του 3ου Μνημονίου.
Στην πράξη η έγκριση του προϋπολογισμού συνιστά ταυτόχρονα υποταγή και αποδοχή της βάρβαρης καπιταλιστικής μνημονιακής πολιτικής, μετατρέποντας τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας που τελικά θα τον υπερψηφίσουν σε συνενόχους στο διαρκές έγκλημα εναντίον του λαού μας.
Μια μεγάλη αντιδραστική αλλαγή που φέρνει ο Προϋπολογισμός του 2016 είναι ότι για πρώτη φορά η μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας περνάει από το Κράτος στην Περιφέρεια. Καταρχήν, δεδομένων των μεγάλων καθυστερήσεων από πλευράς Κράτους στην καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς τις Περιφέρειες, το πέρασμα της μισθοδοσίας στην Περιφέρεια είναι πολύ πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της πίστωσης των κονδυλίων για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας και άρα την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών των εργαζομένων.
Το πέρασμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην Περιφέρεια, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της ΕΕ για τη δημιουργία της “Ευρώπης των Περιφερειών”, που έχει ως αντικείμενο να μεταβιβαστούν στους Ο.Τ.Α. πολλές από τις λειτουργίες του κεντρικού Κράτους, όπως η λειτουργία των σχολείων και των νοσοκομείων, με τελικό στόχο την παράκαμψη των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών της ΕΕ και τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), για την απόλυτη κυριαρχία του κεφαλαίου. Επιχειρείται, έτσι η θεμελίωση ενός τοπικού κράτους που έχοντας μια πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, θα περιορίζει και θα καταργεί όλα τα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και θα επιχειρηματικοποιεί όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες με ταχύτατους ρυθμούς (χρησιμοποιώντας τον «Καλλικράτη» και το νέο ΕΣΠΑ), προκειμένου να διευκολύνει τη δημιουργία «επενδυτικών παραδείσων-εργασιακών κολαστηρίων». Μέσω αυτού του Προϋπολογισμού, είναι επίσης ξεκάθαρο πως το νέο ΕΣΠΑ δεν αποτελεί πια μια λύση ανάγκης, αλλά μια στρατηγική επιλογή μετασχηματισμού του τοπικού κράτους σε γραφείο κατανομής κονδυλίων που θα μετατρέπουν ακόμα και την κοινωνική πολιτική σε κερδοφόρα επιχείρηση.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που ενδιαφέρει τόσο την περιφερειακή αρχή που πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία όσο και τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είναι οι κοινωνικές ανάγκες, αλλά η κατάρτιση ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας των μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τελικός σκοπός δεν είναι άλλος από την υποταγή της ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας στις ανάγκες εξυπηρέτησης του τοκογλυφικού και παράνομου δημόσιου χρέους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Αριστερή Παρέμβαση, καταψήφισε τον προϋπολογισμό προκειμένου να επιστραφεί ο κοινωνικός εκβιασμός που επιχειρεί να επιβάλει η 5η μνημονιακή κυβέρνηση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καταψηφίσαμε έναν προϋπολογισμό που δεν συντάχθηκε με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία, αλλά με κριτήριο τους τοκογλύφους των τραπεζών και την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Για εμάς, ή θα συγκρουστείς με το ασφυκτικό πλαίσιο κυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοσίας, ή θα γίνεις χειροκροτητής και γρανάζι της κοινωνικής εξαθλίωσης.
Οι εκβιασμοί και η τρομολαγνεία για το τι θα γίνει αν δεν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι επιταγές των δανειστών είναι γνωστοί. Τα τελευταία χρόνια τους έχουμε ακούσει πολλές φορές από τους εκφραστές της αστικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και λοιπούς. «Ευρώ ή χάος», «μνημόνια ή χρεοκοπία», «αποπληρωμή του χρέους ή δε θα έχουμε μισθούς και συντάξεις» και αλλά πολλά. Τα αποτελέσματα είναι ορατά πλέον στον καθένα, με τις στρατιές ανέργων, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να βασιλεύουν, με την ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας υγείας και όλων των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ταυτόχρονα με την εκτίναξη του χρέους και τη δημιουργία μιας ολόκληρης γενιάς που καλείται να ζήσει μέσα στην εξαθλίωση ενός αέναου μνημονίου.
Η Αριστερή Παρέμβαση παλεύει μαζί με το λαό για:
- Προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, της νεολαίας και των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
- Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί. Άμεση απόδοση από το κράτος στους ΟΤΑ των χρωστούμενων πόρων.
- Κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», ανατροπή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
- Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών. Καμιά υποταγή στις ορέξεις αρπαχτικών τύπου Φούχτελ. Όχι στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., όχι στο ξεπούλημα δημόσιας γης.
- Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό. - Να διαγραφεί το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών.
- Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.
- Η εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο είναι ο μόνος δρόμος για να επιβάλουμε ότι θα δοθούν λεφτά για να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι, με συλλογικές συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
Η τελική καταψήφιση του προϋπολογισμού από την Αριστερή Παρέμβαση επιχειρεί να αναδείξει για μια ακόμη φορά, πως ο μόνος δρόμος για να ανασάνει η εργαζόμενη πλειοψηφία είναι η ανατροπή του ασφυκτικού πλαισίου αποπληρωμής του χρέους, η μονομερής διαγραφή του, και η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Εμείς δεν προσδοκάμε ούτε επιδιώκουμε την «ανάπτυξη» του καπιταλιστικού κέρδους, αλλά την ανάπτυξη κοινών αγώνων ρήξης και ανατροπής με στόχο την εργατική – λαϊκή δημοκρατία και την κοινωνική απελευθέρωση. Δεν επιδιώκουμε το καπιταλιστικά εφικτό, αλλά παλεύουμε για το κοινωνικά αναγκαίο.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Παράταξη

Facebook: Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: