Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο διπλωματικός ρόλος που καλείται να παίξει η κυβέρνηση Τσίπρα για να αλλάξει τα δεδομένα
Μπροστά σε μια χρυσή ευκαιρία βρίσκεται η Ελλάδα, αν βεβαίως καταφέρει να κερδίσει και η ίδια, μέρος από τη χαλάρωση που θα υπάρξει σε όλη την Ευρώπη μετά το τεράστιο κύμα των προσφύγων, αλλά και τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στην καρδιά του Παρισιού.
Σαφέστατα και η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να συνδεθεί το προσφυγικό με τους τζιχαντιστές και τις επιθέσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο επιχειρείται να γίνει από άλλες χώρες της Ευρώπης με αφορμή το πλαστό διαβατήριο που είχε ο ένας καμικάζι που ανατινάχθηκε πριν λίγες μέρες στο Παρίσι,
ενώ όπως φαίνεται ο ίδιος είχε περάσει από τη Λέρο.
Από την άλλη πλευρά μπορεί η σύνδεση του προσφυγικού με ταυτόχρονη χαλάρωση των όρων του μνημονίου για την Ελλάδα να μην είχε μέχρι σήμερα κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο μια νέα ευκαιρία βρίσκεται και πάλι μπροστά στην ελληνική κυβέρνηση.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, θα έχει άμεσα τη δυνατότητα να κάνει αυτό που δεν έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο. Να ασκήσει διπλωματία, να διαπραγματευτεί πραγματικά με ικανούς ανθρώπους και να φέρει το παιχνίδι σε ισορροπία με τους Ευρωπαίους.
Η εξέλιξη μέχρι σήμερα δείχνει πως η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να κάνει... πράξη αυτό που είχε πει ο Πάνος Καμμένος τον Απρίλιο, ότι δηλαδή: «Αν Βερολίνο και Βρυξέλλες συνεχίσουν το bullying στην Ελλάδα, η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές», ωστόσο η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει σε μια ευνοϊκότερη μεταχείριση, αν βέβαια διαπραγματευτεί ουσιαστικά.
Το περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, ειδικά μετά τις αιματηρές επιθέσεις των τζιχαντιστών, δείχνει ότι υπάρχει μια χαραμάδα για να τρυπώσει η Ελλάδα σε νέους πιο χαλαρούς κανόνες.

Τα κέρδη Γαλλίας Ιταλίας

Ήδη η Γαλλία το ξέκοψε σε υψηλούς τόνους στους Ευρωπαίους. Θα υπάρξει κατ' ανάγκην υπέρβαση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας προς τις Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κατανοήσει δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς  για τη σειρά μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τις χειρότερες επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Γαλλία.
«Πρέπει να διαθέσουμε όλα τα μέσα, όπως αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα μας, στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Κατ' ανάγκην θα υπάρξει υπέρβαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας καθώς τα μέσα αυτά δεν θα είναι σε βάρος των άλλων προϋπολογισμών. Πρέπει ν' αναλάβουμε την ευθύνη γι' αυτό και η Ευρώπη οφείλει να το κατανοήσει. Είναι καιρός επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβουν σήμερα ότι αυτή είναι μια μάχη που αφορά τη Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη», τόνισε.
hgfd
Πριν από τις επιθέσεις, η Γαλλία προέβλεπε να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα στο 3,3% του ΑΕΠ το 2016 και στο 3% το 2017. Ωστόσο μετά τις επιθέσεις ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας στην αστυνομία, 2.500 θέσεων στη δικαιοσύνη και 1.000 θέσεων στα τελωνεία. Επίσης ακύρωσε την κατάργηση περίπου 9.200 θέσεων εργασίας στο στρατό που είχε προγραμματιστεί μεταξύ 2017 και 2019.
Μάλιστα η Γαλλία βρήκε αμέσως υποστήριξη από την Κομισιόν και τον Ζαν Κ. Γιούνκερ. Πριν περάσουν λίγες ώρες η Ιταλία μπήκε στο χορό και ζητάει ίση μεταχείριση αρπάζοντας τη χρυσή ευκαιρία.
Εφόσον οι γαλλικές δαπάνες για την αύξηση της ασφάλειας τύχουν ειδικής μεταχείρισης βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τα ελλείμματα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Ιταλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος νωρίτερα σημείωσε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού της Γαλλίας για να ενισχυθεί η ασφάλεια, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή, πρέπει να εξαιρεθεί από τις συνηθισμένες δημόσιες δαπάνες με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Είναι σαφές πως ό,τι ισχύει για τη Γαλλία ισχύει επίσης και για την Ιταλία», είπε ο Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.
Σημειώνεται πως η Κομισιόν ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως η Ιταλία είναι ανάμεσα στα τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης τα οποία, βάσει των σχεδίων των προϋπολογισμών τους για το 2016, κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ελλείμματα. Ο προϋπολογισμός της ιταλικής κυβέρνησης επιβραδύνει τον ρυθμό της συμφωνημένης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας (133% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, υπολειπόμενο μόνο αυτού της Ελλάδας. Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο στα τέλη του τρέχοντος έτους, αυξάνει τις δαπάνες για τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα κατά 70 εκατομμύρια ευρώ το 2016.
kl
Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δαπάνες αυτές να αυξηθούν κατά 120 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Οι κανόνες της Ε.Ε. για τα δημόσια ελλείμματα ορίζουν ότι δαπάνες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων μπορούν να μην υπολογίζονται κατ' εξαίρεση βάσει των κανόνων του Συμφώνου, το οποίο ορίζει πως το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώνουν το λεγόμενο δομικό έλλειμμά τους κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ τον χρόνο ωσότου ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Η ευκαιρία της Αθήνας

Είναι ξεκάθαρο ότι το περιβάλλον αλλάζει και ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον τη δυνατότητα να βάλει στο τραπέζι τη χαλάρωση του μνημονίου σε συνάρτηση με τα θέματα ασφάλειας και το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση. Ακόμη και το ΔΝΤ φαίνεται θετικό σε μια τέτοια κίνηση.
Το είχε κάνει μέσα στον Οκτώβριο, όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν να ήταν θετικός, ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είχε προσγειώσει απότομα τις προσδοκίες του πρωθυπουργού...
ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Τώρα όμως ακόμη και ο Μοσκοβισί άλλαξε και δημοσίως... Δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι η ασφάλεια καθίσταται απόλυτη προτεραιότητα. «Θα επανεκτιμήσουμε όλες τις πιθανές δημοσιονομικές δαπάνες που οφείλονται στις νέες εξελίξεις».
Ο δρόμος όμως για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολος... Άλλωστε είναι ολοφάνερο ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα φταίει για τους πρόσφυγες που κατά χιλιάδες ξεχύνονται στην Ευρώπη!
ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΑΙΝΜΑΙΕΡ ΚΟΤΖΙΑΣ
Υπάρχει δηλαδή ένα ισχυρό μπλοκ χωρών που θεωρούν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση και να υπάρξει, αυτή δεν πρέπει να δοθεί σε χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο, δηλαδή στην Ελλάδα.
Είναι το ίδιο μπλοκ που κατάφερε να επιφέρει το μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις, να υπογράψει και πλέον να εφαρμόσει ένα τρίτο, εξαιρετικά σκληρό μνημόνιο, πάνω σε ένα λαό που είχε ήδη φορτωθεί την εφαρμογή δύο μνημονίων.
Ο κίνδυνος λοιπόν για την κυβέρνηση είναι να πάρουν χαλάρωση η Γαλλία, η Ιταλία, ακόμη και η Ισπανία και να μείνει εκτός η Αθήνα... Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δραματική...
Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι μπροστά ανοιχτός και δείχνει ότι η Αθήνα σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι μόνη, αλλά με κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις θα καταφέρει να έχει στο πλευρό της τη Γαλλία και την Ιταλία.
Για να υπάρξουν αποτελέσματα, για να χαλαρώσει το τρίτο μνημόνιο, είναι βέβαιο ότι χρειάζονται τρεις κινήσεις.
Προσεκτική και στοχευμένη διπλωματία, ικανοί άνθρωποι για να διαχειριστούν την κατάσταση και τολμηρές κινήσεις...
Μέσα στους επόμενους μήνες, λοιπόν και εκ του αποτελέσματος θα κριθεί κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει αυτά τα τρία συστατικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: