Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Η… ΣΥΝΕΝΟΧΗ; ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ!

Και ξαφνικά συναίνεση ζητάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα της Βουλής, εν όψει των πολύ σκληρών μέτρων που έρχονται με «αιχμή» το Ασφαλιστικό, που θα «πετσοκόψει» τις συντάξεις των πολιτών.
Είναι φανερό, πως η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών, και μάλιστα εξ αποστάσεως, δηλαδή από το Ισραήλ, οπού βρισκόταν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, είναι μια κίνηση να μεταβιβάσει μέρος της ευθύνης και στα άλλα κόμματα και να τα καταστήσει «συνυπεύθυνα» για ό, τι και εάν συμβεί!
Σήμερα η απόφαση για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Σε κάθε περίπτωση σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πότε, πώς και με τι περιεχόμενο θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
ο οποίος επέστρεψε χθες αργά από το ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη αναμένεται να τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς και να τους θέσει και επίσημα την πρότασή του για συζήτηση επί του προσφυγικού και του ασφαλιστικού.
Στη συνέχεια και με βάση τις θέσεις των αρχηγών θα συνεχιστεί η διαδικασία, δηλαδή θα ενημερωθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γραπτώς για την πρόταση της κυβέρνησης – χθες το πρωί υπήρξε μόνο προφορική ενημέρωσή του από τον κ. Τσίπρα – και αμέσως μετά θα προσδιοριστεί, με την εμπλοκή πλέον και του ίδιου του κ. Παυλόπουλου το πότε και το πώς. Τα σημερινά τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού θα έχουν και ουσιαστικό περιεχόμενο, ήτοι θα σημάνουν και μία άτυπη πλην ουσιαστική διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο και το σκοπό της σύσκεψης. Πολύ περισσότερο δε που κόμματα, όπως το ΚΚΕ, αλλά και ηγετικά στελέχη κομμάτων, όπως ορισμένοι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ (Κ. Μητσοτάκης, Α. Γεωργιάδης κ.α.) εμφανίζονται αρνητικοί στην ιδέα της συμμετοχής – ήδη το ΚΚΕ είπε ότι δεν θα εκπροσωπηθεί.
Τι θα κάνουν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων
Από τη στιγμή, που η Χρυσή Αυγή δεν έχει κληθεί και η παρουσία του επικεφαλής των ΑΝΕΛ και συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου θεωρείται δεδομένη, μένουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Ήδη, το ΚΚΕ διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παρευρεθεί ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι είναι πρόθυμο να συζητήσει για μείζονα εθνικά θέματα, όπως το προσφυγικό, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να εξεταστούν κυβερνητικές πολιτικές σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, που είναι αποκλειστικής ευθύνης της κυβέρνησης. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο η κυρία Γεννηματά να δεχθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση για το προσφυγικό, αλλά μόλις ο κ. Τσίπρας θέσει το ασφαλιστικό να αποχωρήσει.
Η ίδια επιφυλακτική στάση εκφράζεται και τα άλλα κόμματα, δηλαδή τη ΝΔ, η οποία δεν επιθυμεί να δεσμευτεί για το παραμικρό σε μία τέτοια σύσκεψη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, που βλέπουν την κίνηση του πρωθυπουργού, περισσότερο ως ελιγμό ή αναζήτηση σωσιβίου, ενόψει των δυσκολιών που φέρνει η υποχρέωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
«Το Ποτάμι θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Facebook, ωστόσο διευκρίνισε, πως «τα δανεικά τελείωσαν!».
«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ. Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας και θα συμμετάσχει δια του Προέδρου της κ. Λεβέντη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κατά τη σύσκεψη ο κ. Λεβέντης θα επιμείνει στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες, γιατί αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, πια είναι αυτή η ώρα;».
Όσον αφορά στη στάση της ΝΔ ο νέος υπηρεσιακός πρόεδρος και γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Πλακιωτάκης έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους 4 υποψήφιους προέδρους (Β. Μεϊμαράκη, Κ. Μητσοτάκη, Α. Γεωργιάδη, Απ. Τζιτζικώστα), ενώ είναι πιθανή μια συνάντηση των πέντε ή ακόμη και η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος. Πάντως, από τη Συγγρού κάνουν λόγο για «αντιθεσμική και άκομψη πρόσκληση».
Τι κρύβει η κίνηση Τσίπρα για Συμβούλιο Αρχηγών
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών είχε πέσει στο τραπέζι από το προηγούμενο Σάββατο.
Το επιχείρημα που προβάλλει το Μαξίμου είναι το εξής, όπως αποτυπώθηκε σε επίσημη ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη: «Η σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη, που ζήτησε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από τον Π. Παυλόπουλο, έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό), καθώς και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση. Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ’ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».
Ωστόσο, οι στοχεύσεις του «άριστου» στην πολιτική τακτική Αλέξη Τσίπρα είναι οι εξής:
– Να εκθέσει στην κοινωνία τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν αρνηθούν, μέχρι τέλους, να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. Δηλαδή, να αναδείξει την αντίφαση «ψήφισαν τη συμφωνία – αρνούνται να συζητήσουν τα μείζονα που απορρέουν από αυτήν». Σαφώς και εδώ εντάσσεται και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να γελοιοποιήσει περαιτέρω στα μάτια του κόσμου τη ΝΔ, που ακόμα δεν έχει εκλέξει πρόεδρο και δεν έχει ποιον να στείλει στη συνάντηση πολιτικών αρχηγών!
– Να συσπειρώσει αλλά και να θέσει προ των ευθυνών της την αδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, αφού δεν θα υπάρχουν βουλευτές από άλλα κόμματα στην ψηφοφορία στη Βουλή και οι… ύποπτοι βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) θα κληθούν είτε να υπερψηφίσουν είτε να ρίξουν την κυβέρνηση.
– Να στείλει μήνυμα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές οι οποίοι έχουν κάνει σαφή τη δυσφορία τους με την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμμένοντας στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (και το Ποτάμι, δευτερευόντως) ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν συναινούν σε μια δύσκολη συγκυρία, εκθέτοντας τα δυο αυτά κόμματα στους Σοσιαλιστές της Ευρώπης.
Το non paper από τους δανειστές και η διάψευση της κυβέρνησης
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες του Mega, ότι με non paper των επικεφαλής των Θεσμών προέκυψε η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προς αναζήτηση συναίνεσης για το ασφαλιστικό, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης:
«Σχετικά με το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και όσα μετέδωσε προ ολίγου το ΜΕΓΚΑ
Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό.
Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: