Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ «ΜΑΛΛΙΟΤΡΑΒΗΓΜΑΤΑ» ΣΤΗ ΝΔ-ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ Η «ΓΑΛΑΖΙΑ» ΠΑΡΑΤΑΞΗ!

Δίχως τέλος είναι οι «μαχαιριές» και «εμφυλιοπολεμικές» δηλώσεις μεταξύ των υποψηφίων των αρχηγών της ΝΔ, μετά το πρωτοφανές σημερινό φιάσκο με την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Όλα ξεκίνησαν, όταν το πρωί κατέρρευσε το λογισμικό του On line συστήματος ψηφοφορίας, κάτι που οδήγησε στην αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.
Απειλή Μεϊμαράκη για απόσυρση: «Ή το αναβάλουμε, ή αποσύρομαι…»
Πρώτος αντέδρασε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος λίγο πριν από τις 9.30 από την Κρήτη, όπου βρισκόταν το πρωί, για να ψηφίσει εκεί, όταν έμαθε γνωστό το τεχνικό φιάσκο της διαδικασίας ψηφοφορίας, ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή αυτή η εισήγησή του,
θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα της διαδοχής. «Ή αναβάλετε τη διαδικασία εκλογής ή αποσύρομαι από την κούρσα», ήταν η φράση του κ. Μεϊμαράκη.
ΚΕΦΕ: «Η εταιρία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της»
Άμεσα και εκτάκτως συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ και εξέτασε δύο εναλλακτικές: Είτε να αναβληθούν οι εκλογές, είτε η διαδικασία να προχωρήσει χειρόγραφα και τα μέλη της ΚΕΦΕ ψήφισαν για αυτές τις δύο προτάσεις. Πέρα από την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η γενική στάση στα επιτελεία των υποψηφίων φαίνεται ήταν ότι έπρεπε να αναβληθεί η διαδικασία, καθώς το ζήτημα δεν ήταν μόνο χρονικό- αφού είχε καθυστερήσει η έναρξη- αλλά θα μπορούσε να δημιουργηθεί πεδίο αμφισβήτησης του αποτελέσματος, που είναι το τελευταίο που θέλει η ΝΔ.

Όπως ανέφερε σχετικά η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος: «Η ανακοίνωση αναβολής των εκλογών από την «Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται».
Μητσοτάκης: «Μεταβατική πρόεδρος της ΝΔ η Μαριέττα Γιαννάκου!»
Εν συνεχεία αντέδρασε ο άλλος υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με δήλωσή του στο facebook ζήτησε την παραίτηση Μεϊμαράκη και την τοποθέτηση της κας Μαριέττας Γιαννάκου ως υπηρεσιακής προέδρου της ΝΔ (δείτε ΕΔΩ περισσότερα).
Αναλυτικά, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης:
«Η αποτυχία διεξαγωγής της εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του Κόμματός μας» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες.
Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους.
Ζητώ:
Άμεση απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Άμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μειμαράκη.
Αντικατάσταση του Προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου.
Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό.
Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος.
Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας.
Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Γεωργιάδης: «Να παραιτηθούν όλοι οι υπεύθυνοι!»
Τη… σκυτάλη πήρε ο άλλος υποψήφιος για την «κεφαλή» της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε τις παραιτήσεις των… πάντων υπευθύνων για το φιάσκο (δείτε ΕΔΩ περισσότερα).
«Όσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που κάνει, πλανώνται πλάνην οικτράν», είπε ο Άδωνις σε έξαλλη κατάσταση για το πρωτοφανές «ναυάγιο» στις εκλογές της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «το σημερινό «φιάσκο έχει υπευθύνους, που πρέπει να παραιτηθούν».
«Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα ως κόρη οφθαλμού και να ξεπεράσουμε τη σημερινή εικόνα που δεν τιμά τη ΝΔ», συνέστησε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας με νόημα ότι «τις εκλογές είχε αναλάβει να διενεργήσει η ΚΕΦΕ και το κόμμα. Άρα υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως είπε ο ίδιος, από χθες είχε εκφράσει αγωνία, όταν πληροφορήθηκε για τα τεχνικά προβλήματα. «Ρώτησα αν πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, αλλά η ΚΕΦΕ με διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κανονικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τζιτζικώστας: «Δίνουν άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ-Να παραιτηθούν Μεϊμαράκης & Παπαμιμίκος!»
Πιο οξύς και επιθετικός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επίσης υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Απόστολος Τζιτζικώστας, που σε πολύ υψηλούς τόνους ζήτησε τις παραιτήσεις των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Ανδρέα Παπαμιμίκου (δείτε ΕΔΩ περισσότερα).
«Αυτά που συμβαίνουν στην ΝΔ είναι αδιανόητα και δίνουν άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο Απόστολος Τζιτζικώστας οποίος μάλιστα ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και όλων των μελών και του προέδρου της ΚΕΦΕ.
«Ζητώ την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διαδικασία. Παράλληλα ζητώ την παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ και συνάντηση και των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων σήμερα το απόγευμα στις επτά στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.
Λυπάμαι πάρα πολύ για τους νεοδημοκράτες που στήθηκαν σήμερα στις κάλπες. Θέλω να τους πω πως η μεγάλη αλλαγή στην ΝΔ θα έρθει και θα είναι πιο ηχηρή την άλλη εβδομάδα» κατέληξε ο ίδιος.

Μεϊμαράκης: «Δεν παραιτούμαι!»
Στους επικριτές του απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και πως «κάποιοι σαμπόταραν τη διαδικασία για να μην εκλεγεί ο ίδιος» (δείτε ΕΔΩ περισσότερα).
Αρχικά λοιπόν συνεργάτες του Μεϊμαράκη τονίζουν πως «ο κ. Μεϊμαράκης δεν παραιτείται, η ΝΔ έχει πρόεδρο και καταστατικό. Λύσεις υπάρχουν. Κάνουν σπέκουλα», με αφορμή την παραίτηση που του ζήτησαν οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, προχωράει και ένα βήμα πιο πέρα, καθώς κύκλοι της Συγγρού δημοσίευσαν ψήφους από ορισμένα εκλογικά τμήματα, ανά την Ελλάδα, που καταμετρήθηκαν χειρόγραφα, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι δεν ήθελαν να κερδίσει την εκλογή ο κ. Μεϊμαράκης και σαμποτάρισαν την διαδικασία ώστε να αναβληθεί η ψηφοφορία».
Αυτά είναι τα ποσοστά που δίνουν οι κύκλοι της ΝΔ:
Λαγκαδάς
Μεϊμαράκης 33
Τζιτζικώστας 15
Γεωργιάδης 7
Μητσοτάκης 2
Ανδραβίδα
Μεϊμαράκης 33
Γεωργιάδης 2
Κύθηρα
Μεϊμαράκης 10
Μητσοτάκης 4
Γεωργιάδης 1
Τζιτζικώστας 1
Δερβένι
Μεϊμαράκης 9
Τζιτζικώστας 3
Γεωργιάδης 1
Μητσοτάκης 1
Πεντέλη
Μεϊμαράκης 39
Μητσοτάκης 21
Γεωργιάδης 9
Τζιτζικώστας 1
Πυλαία Θεσσαλονίκης,
Μεϊμαράκης 44
Τζιτζικώστας 28
Μαριέττα Γιαννάκου: «Αν συμφωνήσουν οι υποψήφιοι, ευχαρίστως»
Από την πλευρά της, η Μαριέττα Γιαννάκου κληθείσα να σχολιάσει την πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη να γίνει μεταβατική πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε θετική σε αυτό το ενδεχόμενο αρκεί να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
«Ευχαρίστως να βοηθήσω στη διαδικασία», όμως η κ. Γιαννάκου πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση «θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τα θεσμικά όργανα αλλά και όλους τους υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ», ανέφερε η ίδια.
Τι μέλλει γενέσθαι στη Νέα Δημοκρατία
Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα «άρρωστο» κλίμα στη ΝΔ και πολλοί αναρωτιώνται πως είναι δυνατόν ένα κόμμα να διεκδικεί την εξουσία, όταν δεν μπορεί να οργανώσει σωστά μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Ούτως ή άλλως η ενότητα στη ΝΔ τον τελευταίο καιρό ήταν άγνωστη λέξη, πλέον όμως τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια περίοδο μάλιστα, πολύ κρίσιμη για τη χώρα και την ώρα που ψηφίζονται τα πιο σκληρά μέτρα, που έχουν έρθει ποτέ στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: