Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΒΙΝΙΑΝΗ: ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

-Θέμα βιωσιμότητας για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής.
Με κλείσιμο απειλείται ο δρόμος της Βίνιανης, καθώς μετά την εκδήλωση αδυναμίας από την πλευρά του δήμου να εκτελέσει έργο 700.000 ευρώ (!) ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Άμφισσας διέταξε το κλείσιμο του, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. 

Για το θέμα αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των κατοίκων του Προσηλίου το Σάββατο στις 17:00 στο κοινοτικό κατάστημα. Για να κλείσει ο δρόμος και να απαγορευτεί η κυκλοφορία θα πρέπει να λάβει απόφαση το Τοπικό, να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και να επικυρωθεί από την Αποκεντρωμένη. 

Σε περίπτωση που η εισήγηση του τοπικού είναι διαφορετική από του Δημοτικού Συμβουλίου, υπερισχύει η απόφαση του δεύτερου, καθώς είναι το κορυφαίο όργανο του δήμου.

Αν τελικά κλείσει ο δρόμος, η εναλλακτική διαδρομή που προτείνεται είναι από το 510 χλμ και συγκεκριμένα από την Ε.Ο. Άμφισσας – Λαμίας, στροφή αριστερά στη θέση Μουκεχρί έως Προσήλιο.   

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Πολιτιστικός Σύλλογος με έγγραφό του, το οποίο απευθύνει στο Δήμαρχο κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο, τον τότε Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη και την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Αφροδίτη Παπαδήμα επισημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα αι ότι η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή εκείνη σημείωναν ότι «ο δρόμος που οδηγεί από την Άμφισσα στο χωριό μας και ειδικότερα στον οικισμό της Βίνιανης Προσηλίου, μήκους 12 χλμ ευρίσκεται σήμερα, σε κατάσταση εφιαλτική. Όσοι καθημερινά μετακινούμαστε στο δρόμο αυτό (άλλοι διότι κατοικούν στο χωριό και εργάζονται στην Άμφισσα και άλλοι γιατί κατοικούν στην Άμφισσα και εργάζονται στη Βίνιανη) διατρέχουμε καθημερινά κίνδυνο από 1) τις συνεχείς κατολισθήσεις λίθων και ογκόλιθων σε διαδρομή 200 μ.  2) την στενότητα του δρόμου, 3 μ πλάτος σε διαδρομή μήκους 200 μ. χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα και 3) ένα γεφυράκι πλάτους 3 μ. χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Επειδή αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η ζωή μας διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο, παρακαλούμε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να γίνει αυτοψία των ανωτέρω αναφερόμενων από αρμόδιο υπάλληλο και να ενημερωθούμε σύντομα για το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, ώστε να βρεθούμε αρωγοί σας, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα, το οποίο θα μας αναγκάσει να προβούμε στα νόμιμα και αν ζητήσουμε ευθύνες από τους αρμοδίους», κατέληγε το κείμενο.

Ο Σύλλογος το  εν λόγω κείμενο, εκτός όλων των παραπάνω φορέων έκρινε σκόπιμο να το κοινοποιήσει και στον Εισαγγελέα, ο οποίος –όπως ήταν απολύτως λογικό- ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα. 

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών σε έγγραφο που εξέδωσε πέντε περίπου μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, το οποίο αποστέλλει στην τροχαία και κοινοποιεί ενδοϋπηρεσιακά, τονίζει ότι μέχρι να γίνουν οι εργασίες, ύψους 700.000 ευρώ, ο δρόμος πρέπει να κλείσει!

Στο έγγραφο αυτό μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

1. Σε ότι αφορά το αναφερόμενο γεφυράκι πλάτους 3μ κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση προστατευτικού κιγκλιδώματος μήκους 12 μ και από τις δυο πλευρές της γέφυρας.

2. Το αναφερόμενο τμήμα σε διαδρομή μήκους 200 μ έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν την υπηρεσία μας, η οποία προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα, αφενός μεν λόγω της στενότητας του οδοστρώματος και αφετέρου της πτώσης λίθων σε αυτό. Από πρόχειρους υπολογισμούς ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 700.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα έχει προταθεί η λύση κιβωτοειδούς κλειστής κατασκευής από σκυρόδεμα  σε μορφή στοάς με πλάτος οδοστρώματος 4,00 μ και ύψος 4,5 μ σε μήκος 250,00 μ.

Η ανωτέρω κατασκευή θα προφυλάσσει τα οχήματα από τις πιθανές πτώσεις λίθων και επίσης θα αποτρέπει την ολισθηρότητα των οχημάτων επί του οδοστρώματος λόγω παγετού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω προτείνουμε το κλείσιμο της οδού στη συγκεκριμένη θέση δια της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων, μέχρι ωσότου εκτελεστούν οι ανωτέρω εργασίες και η πρόσβαση στον οικισμό Προσηλίου θα γίνεται από το δρόμο Ε.Ο. Άμφισσας – Λαμίας, στροφή αριστερά στη θέση Μουκεχρί έως Προσήλιο», κατέληγε το έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Πηγη. www.orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: