Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 23%

Μια βόμβα κρύβει το ασφαλιστικό για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, καθώς όλα αλλάζουν εκτός από τον κώδικα που με το άρθρο 155 προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση όσων συμπληρώσουν το 60ο έτος ηλικίας και 35 έτη υπηρεσίας.
Με λίγα λόγια, σε υποχρεωτική έξοδο από την εργασία με τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις τους, οδηγούνται όσοι εργαζόμενοι είναι στα 60 τους έτη και έχουν 35 χρόνια ένσημα, με βάση το νέο Ασφαλιστικό.
Οι εργαζόμενοι αυτοί θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν παρά τη θέλησή τους και να υποστούν μειώσεις συντάξεων πάνω από 23%, με το σχέδιο της κυβέρνησης. Μάλιστα υπολογίζεται ότι μόνο φέτος οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην παγίδα αυτή είναι τουλάχιστον 3.000
Οι εν λόγω υπάλληλοι -όπως και η πλειονότητα σχεδόν των δημοσίων υπαλλήλων-, παρότι μπορούσαν να αποχωρήσουν πριν από το νέο ασφαλιστικό,
εντούτοις ανέστειλαν την έξοδό τους, καθώς αποδείχθηκε ασύμφορη λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.
Η δυνατότητα παραμονής τους όμως προσκρούει στο άρθρο 155 του υπαλληλικού κώδικα που προβλέπει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία του όταν συμπληρώσει το 60ό έτος και έχει 35 έτη αμιγούς δημόσιας υπηρεσίας.
Η διάταξη αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη του Δημοσίου, θα έπρεπε να τροποποιηθεί όταν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε η αυτοδίκαιη απόλυση των μόνιμων υπαλλήλων να προβλέπεται στο 62ο έτος (αντί 60) και με 40 (αντί 35) έτη υπηρεσίας.
Η κυβέρνηση, παρότι είχε ενημερωθεί για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 155 όταν ψηφιζόταν ο μνημονιακός νόμος 4336/15 που αύξησε τα όρια ηλικίας, εντούτοις δεν προχώρησε στην τροποποίησή του, αδειάζοντας έτσι χιλιάδες υπαλλήλους που είχαν αποφασίσει να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και πέραν των 60 ετών προκειμένου να μην υποστούν τις μειώσεις που φέρνει το νέο ασφαλιστικό στις συντάξεις τους.
Ηδη πολλά υψηλόβαθμα αλλά και χαμηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου που περίμεναν την αλλαγή του υπαλληλικού κώδικα βρίσκονται τώρα στον αέρα, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος της υποχρεωτικής τους εξόδου από το Δημόσιο με άγριο τσεκούρωμα στις συντάξεις.
Στελέχη του Δημοσίου τονίζουν ότι πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η διάταξη ώστε η αυτοδίκαιη απόλυση των μόνιμων υπαλλήλων να προβλέπεται στο 62ο έτος και με 40 έτη υπηρεσίας έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες στις συντάξιμες αποδοχές .
Περισσότερο απ’ όλους θίγονται όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης και λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα που φτάνει και στα 700 ευρώ το μήνα. Επίσης πλήττονται υπάλληλοι υπουργείων (όπως του Οικονομικών) που συνεχίζουν να λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά στο βασικό τους μισθό διάφορα «κλαδικά» επιδόματα που προέβλεπε το παλιό μισθολόγιο. Με την αυτοδίκαιη απόλυσή τους όμως, μόλις πατήσουν τα 60 και κλείσουν 35 έτη υπηρεσίας, δεν είναι μόνο ότι θα χάσουν τις υψηλότερες έναντι άλλων υπαλλήλων αποδοχές τους, αλλά όσοι φύγουν υποχρεωτικά φέτος και τα επόμενα έτη θα συνταξιοδοτηθούν με πολύ μικρότερες συντάξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: